ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έτσι θα γίνει ο χώρος του παλιού ΓΣΠ

Ανοικτό αμφιθέατρο, πάρκο και πλατεία , δεντροφυτεύσεις και επιχειρηματική βιωσιμότητα στα χαρακτηριστικά του έργου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Από τον Οκτώβριο πιάνει δουλειά ο εργολάβος για την αλλαγή του τοπίου του παλιού ΓΣΠ στο κέντρο της Λευκωσίας, ένα έργο με προϋπολογισμό στα 19.720.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, και περιλαμβάνει την κατασκευή του έργου και 10 χρόνια συντήρηση. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 24 μήνες. Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον κρατικό προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας. Η ανάπλαση του χώρου του παλιού ΓΣΠ στοχεύει στη δημιουργία αστικής Πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής, καθώς και στην κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης. Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης (χωρητικότητας περισσοτέρων από 500 αυτοκινήτων) αναμένεται να εξυπηρετήσει τόσο τις πιο πάνω χρήσεις, όσο και την ευρύτερη περιοχή του αστικού κέντρου, περιλαμβανομένης και της εντός των τειχών πόλης και θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την αναζωογόνηση της παλιάς Λευκωσίας.

Όπως αναφέρει ο δήμος Λευκωσίας, πρωτεύων στόχος του έργου είναι η αλλαγή του τοπίου του παλιού ΓΣΠ: ένας πνεύμονας αναπτυγμένος σε εδαφικό ανάγλυφο, με ισχυρό χαρακτήρα, κυρίαρχη τη φύση και διακριτικό το ανθρωπογενές περιβάλλον, μια νέα εμπειρία αυτόνομου δημόσιου χώρου. Στην ουσία θα πρόκειται για ένα εσωστρεφή πράσινο πνεύμονα, μονωμένο από την πόλη και την κυκλοφορία, με ανοικτό αμφιθέατρο συγκεντρώσεων, όπως συνέβαινε παλιά στο ΓΣΠ, εμπορική υποστήριξη της επιχειρηματικής βιωσιμότητας του έργου, δύο υπόγειες στάθμες χώρων στάθμευσης , συνολικής χωρητικότητας 570 θέσεων σύμφωνα με τις πρόνοιες του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ).

Σημειώνεται ότι το έργο της ανάπλασης του χώρου του παλιού ΓΣΠ δημιουργεί «δρόμους» διασύνδεσης με άλλα σημαντικά έργα στο κέντρο όπως είναι το εμπορικό τρίγωνο (Μακαρίου – Στασικράτους), την Πλατεία Ελευθερίας και την εντός των τειχών πόλη.

Η παρουσίαση της αναπλασης του παλιού ΓΣΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση