ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:18
 

Εξηγήσεις ζητά ο Ελεγκτής για τα εμβάσματα της Hermes Airports

Προχωρά με επιστολές σε Γενικό Λογιστήριο και Υπουργείο Μεταφορών ο Γενικός Ελεγκτής και ζητά ενημέρωση για το θέμα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το θέμα ελλειμματικού ελέγχου του εμβάσματος που καταβάλλεται από την εταιρεία Hermes Airports προς το κράτος για την διαχείριση των αεροδρομίων δεν περνά στα ψιλά για τον Γενικό Ελεγκτή ο οποίος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ζητήσει με επιστολές εξηγήσεις από το Γενικό Λογιστήριο και το Υπουργείο Μεταφορών για το θέμα.

Μέσω των επιστολών ο κ. Μιχαηλίδης θα ζητήσει ενημέρωση για τα βήματα και τις διαδικασίες τις οποίες προχωρούν μετά την ανάδειξη του θέματος. Όπως αναφέρθηκε στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, το έμβασμα για την διαχείριση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου ανήλθε το 2017 γύρω στα 50 εκατ., ευρώ. Ωστόσο αυτό καταβλήθηκε χωρίς να προηγηθεί η απαραίτητη έκθεση ελέγχου.

Διαπιστώνεται μάλιστα ότι το ποσό διαχείρισης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου το οποίο εμβάζεται στην Δημοκρατία δεν έχει ελεγχθεί από το 2010. Αυτή η πληροφορία θέτει υπό αμφισβήτηση την ορθότητα και την πληρότητα του ποσού που καταβάλλεται. Σημειώνεται ότι την ευθύνη για την έκθεση έχει το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας. . «Όταν δεν υπάρχει καλός έλεγχος, υπάρχει θέμα. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι μας έχουν ξεγελάσει αλλά η ανυπαρξία του αναγκαίου ελέγχου δημιουργεί κινδύνους και ερωτηματικά για ενδεχόμενα λάθη», δηλώνει στην «Κ» σχετικά ο Γενικός Ελεγκτής.

Αναμένουν γνωμάτευση για την Τύμπου

Την διαφωνία του εκφράζει πάντως ο Γενικός Ελεγκτής σε σχέση με την διεκδίκηση της εταιρείας για αποζημιώσεις λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Σημειώνεται ότι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι αναμένεται να δοθούν μέσα από τις γνωματεύσεις του Γραφείου του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων και την Νομική Υπηρεσία, ενώπιον των οποίων έχει τεθεί το θέμα. Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στα στοιχεία του Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη για τις 400 χιλιάδες επιβάτες που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μέσω Λάρνακας. «Ακόμη ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τη θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι η απαίτηση της Hermes για αποζημίωση αγνοεί τον αντισταθμιστικό παράγοντα των επιβατών που μέσω Λάρνακας πάνε στα κατεχόμενα.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το κράτος έχει εισπράξει από την Hermes Airports 418 εκατ., ευρώ, ενώ από την πλευρά του έχει παραχωρήσει αποζημίωση ύψους 46 εκατ., ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά τα έτη 2006-2014 ενώ για την τελευταία τριετία η εταιρεία διεκδικεί περίπου 23 εκατ., ευρώ.                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

...................

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Τσίπρας

«Ακόμη ένας Χριστόφιας πάει!»
ΑΚΑ  |  09:27

Η εξάδα που παίρνει εισιτήριο για Βρυξέλλες (βιογραφικά, φωτος)

«Αν καταφέρουν και συνεργαστούν για το καλό της Κύπρου, θα εισπράξουν το εύγε του Κυπριακού Λαού, διαφορετικά ...»
ΑΚΑ  |  09:26

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Προς Κελ-αήδη=Προδότες να γυρέψεις στη φάρα που προέρχεσαι που κουβάλησε την Τουρκία στη Κύπρο!»
Christos A.  |  08:04

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Το ΑΚΕΛ με προδοτικο τροπο χρησιμοποιηται ως δουρειος ιππος των τουρκων για να μπουν στην ευρωπη να ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X