ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

EY: Ο ρυθμός υιοθέτησης του FinTech έχει αυξηθεί

Έφθασε στο 64% παγκοσμίως, με το 96% να γνωρίζει τουλάχιστον μία υπηρεσία

Δελτίο Τύπου

Οι δείκτες υιοθέτησης του FinTech βελτιώθηκαν φτάνοντας κατά μέσο όρο στο 64% αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα EY Global FinTech Adoption Index 2019. Οι αναπτυσσόμενες αγορές προηγούνται, με την Κίνα και την Ινδία στο 87%. Ακολουθούν, σε μικρή απόσταση, η Ρωσία και η Νότια Αφρική, όπου ο δείκτης υιοθέτησης φτάνει στο 82%. Μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών, προηγούνται η Ολλανδία (73%), το Ηνωμένο Βασίλειο (71%) και η Ιρλανδία (71%), αντικατοπτρίζοντας εν μέρει την ανάπτυξη της ανοιχτής τραπεζικής στην Ευρώπη.

Η τρίτη έκδοση του δείκτη βασίζεται σε μια online έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 27.000 ηλεκτρονικά ενεργοί καταναλωτές σε 27 οικονομίες. Φέτος, συμπεριλαμβάνεται και μια έρευνα 1.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), οι οποίες χρησιμοποιούν υπηρεσίες FinTech στην Κίνα, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και το Μεξικό.

Μεταφορές χρημάτων και υπηρεσίες πληρωμών οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές

Παγκοσμίως, κατά μέσο όρο το 89% των καταναλωτών γνωρίζουν για τις in-store πλατφόρμες πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου ενώ το 82% γνωρίζουν τα συστήματα πληρωμής peer-to-peer και των μη-τραπεζικών χρηματικών μεταφορών. Η διαθεσιμότητα αυτών των υπηρεσιών FinTech αναγνωρίζεται ακόμα περισσότερο στην Ινδία και στην Κίνα, με το 99,5% των καταναλωτών να γνωρίζουν για τις μεταφορές χρημάτων και τις υπηρεσίες πληρωμής μέσω τηλεφώνου.

Οι μεταβαλλόμενες προτεραιότητες των πελατών

Σύμφωνα με την EY Global FinTech Adoption Index 2019, οι προσδοκίες των πελατών έχουν εξελιχθεί, ενισχύοντας το μετασχηματισμό και την καινοτομία στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι παραδοσιακές τράπεζες, οι ασφαλιστές και οι διαχειριστές κεφαλαίων μεταβάλλουν τις προτάσεις τους, προσφέροντας ηλεκτρονικά διαθέσιμες υπηρεσίες που βασίζονται σε εξελιγμένη τεχνολογία.
Τα ευρήματα από τον δείκτη έδειξαν ότι το 27% θεωρούν την τιμή ως την πρώτη τους προτεραιότητα ενώ το 20% αναφέρουν την ευκολία δημιουργίας λογαριασμού, ως βασικό κριτήριο επιλογής μιας υπηρεσίας FinTech.

Σε αγορές όπως η Χιλή, η Γαλλία και η Ιαπωνία, η εμπιστοσύνη είναι ο μόνος παράγοντας για την μη επιλογή μιας εταιρείας FinTech σε σχέση με τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – ένα διακριτό και ταχύτατα αναπτυσσόμενο μερίδιο καταναλωτών

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν υιοθετήσει τις υπηρεσίες FinTech, έχουν επηρεάσει δραστικά την εξέλιξη του κλάδου και έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση του. Ο δείκτης υιοθέτησης είναι ιδιαίτερα ψηλός στην Κίνα, όπου βρίσκεται στο 61%, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ στο 23%.

Καθώς οι χρήστες που έχουν υιοθετήσει ήδη το Fintech αναμένεται να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν, ενώ αναμένεται ότι θα τους ακολουθήσουν και περισσότερες εταιρείες. O ρυθμός υιοθέτησης παγκοσμίως θα μπορούσε πολύ σύντομα να εκτιναχθεί από το σημερινό μέσο όρο 25% στο 64%.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, Συνέταιρος και επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, δήλωσε: «Όπως επιβεβαιώνει η έρευνα της ΕΥ, η υιοθέτηση του FinTech προχωρά παγκοσμίως με ρυθμούς που ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς και ότι ακόμα και τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσαρμόζονται στο νέο περιβάλλον. Σήμερα, παραδοσιακοί και νέοι παίκτες αλλά και εταιρείες εκτός του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αλληλεπιδρούν, διαμορφώνοντας ένα νέο οικοσύστημα. Τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας μας πρέπει να κινηθούν δυναμικά προς στην ίδια κατεύθυνση προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτό το οικοσύστημα και να κατοχυρώσουν τη θέση τους.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση