ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ: Επιβάλλεται ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων

Τι αναφέρει η συνομοσπονδία σε ανοικτή επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΚΥΠΕ

Μεγάλος αριθμός μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν θα αντέξουν να επιβιώσουν με το 3ο lockdown, προειδοποιεί η Γενική Συνομοσπονδία ΠΟΒΕΚ, η οποία θεωρεί επιβεβλημένο έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στοχευμένων μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων.

Σε ανοικτή επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ αναφέρει ότι η ίδια τήρησε, από την αρχή της πανδημίας, υπεύθυνη στάση στήριξης και εφαρμογής των αποφάσεων και των μέτρων της Κυβέρνησης, ωστόσο σημειώνει ότι «ο χρόνος και ο τρόπος απόφασης για το τρίτο lockdown, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του πολίτη και των επιχειρήσεων για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης».

«Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, η μη εφαρμογή και ο έλεγχος των Πρωτοκόλλων και Διαταγμάτων και η αναλογικότητα των νέων μέτρων, έχουν προκαλέσει ανησυχία και αμφιβολίες, με τη μεγαλύτερη επιφύλαξη, να είναι αν το 3ο lockdown θα φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», προσθέτει.

Η επιστολή αναφέρεται, επίσης, στις αποφάσεις που έλαβε η εκκλησία της Κύπρου, σημειώνοντας ότι «εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον Αρχιεπίσκοπο στις παρεμβάσεις και προτροπές του για ανυπακοή και κατά το δοκούν εφαρμογή των πρωτοκόλλων και διαταγμάτων».

Η Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ διερωτάται, επίσης, γιατί ο Αρχιεπίσκοπος και η εκκλησία γενικότερα «τηρούν σιγήν ιχθύος και ξεχνούν τους πιστούς τις 52 Κυριακές, που είναι εργάσιμες».

Υπενθυμίζει, ακόμη, ότι μέσα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις έχασαν την Χριστουγεννιάτικη περίοδο και τώρα χάνουν και την Πασχαλινή «που ήταν και είναι οι βασικότερες και οι πιο εμπορικά αποδοτικές περίοδοι», ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα της πως «μεγάλος αριθμός μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν θα αντέξουν».

Λέγοντας ότι επιβάλλεται άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στοχευμένων μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων, η Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ αναφέρει ότι αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την άμεση νομοθετική ρύθμιση αναστολής των διαδικασιών των εξώσεων τύπου «express» και την επιδότηση του ενοικίου και για τις τρεις περιόδους που επιβλήθηκε lockdown, με καταμερισμό του ενοικίου μεταξύ κράτους, ενοικιαστή και ιδιοκτήτη.

Προτείνει, ακόμη, την «απευθείας ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη των επιχειρήσεων», τη στοχευμένη αναστολή δόσεων και τόκων σε επιχειρήσεις, «η οποία όμως να μην αφεθεί στην καλή διάθεση των τραπεζών» και σχέδιο διευκολύνσεων και παράταση πληρωμών χωρίς επιβαρύνσεις, όπως κοινωνικών ασφαλίσεων, φορολογικών υποχρεώσεων, δημοτικών τελών, πληρωμή λογαριασμών σε ΑΗΚ- Cyta κτλ.

Ιδιαίτερα, η Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ υπογραμμίζει, την ανάγκη για στήριξη στις τουριστικές περιοχές και στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα και συνδέονται με το τουριστικό προϊόν, καθώς και στις επιχειρήσεις που, για πέραν του ενός χρόνου, παραμένουν κλειστές.

Καλεί δε όλα τα μέλη της, όλο τον επιχειρηματικό κόσμο και τους εργαζόμενους, να ακολουθήσουν και να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα διατάγματα και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Η υγειονομική κρίση θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με το εμβόλιο και η οικονομική κρίση με τον εμβολιασμό και την λήψη συγκεκριμένων στοχευμένων και δραστικών μέτρων στήριξης επιχειρήσεων , εργαζομένων και οικονομίας», προστίθεται.

Τέλος, η Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ αναφέρει ότι αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει συνάντηση, ώστε να μεταφερθούν οι θέσεις, απόψεις και εισηγήσεις της, καθώς και «η πραγματική εικόνα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση