ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Γέφυρες Αλληλεγγύης: Ψηφιακό Hackathon Κύπρου-Λιβάνου»

Όσοι συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα κληθούν να επινοήσουν και να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις

Δελτίο Τύπου

Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, η Κύπρος μαζί με όλη την υφήλιο παρακολουθούσε έντρομη τις συγκλονιστικές εικόνες από την έκρηξη στη γειτονική μας Βηρυτό. Η έκρηξη, η οποία έγινε αισθητή και στην Κύπρο, επιδείνωσε τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζε ο Λίβανος, ο οποίος προσπαθούσε από τη μια να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού και από την άλλη να αντιμετωπίσει την οξεία οικονομική κρίση στην οποία βρισκόταν η χώρα. Η ισοπεδωτική έκρηξη δεν θα μπορούσε παρά να επιτείνει ακόμη περισσότερο τις δυσκολίες.

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, αντιλαμβανόμενος τα πρωτοφανή δεδομένα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γειτονικός Λίβανος, και θέλοντας να συμβάλει έμπρακτα στις ευρύτερες προσπάθειες παροχής αρωγής, διοργανώνει τον Ψηφιακό Διαγωνισμό (Hackathon) με τίτλο «Γέφυρες Αλληλεγγύης». Πρόκειται για την πρώτη του είδους διοργάνωση που αναπτύσσεται μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου, και αυτό εξ’ορισμού αποτελεί ένα βήμα ανάπτυξης περαιτέρω δεσμών ανάμεσα στις δυο χώρες. Οι Κύπριοι, από την πρώτη κιόλας στιγμή, στήριξαν δυναμικά τη γειτονική χώρα συλλέγοντας και αποστέλλοντας είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, ενώ παράλληλα σωστικά συνεργεία από την Κύπρο βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή με τον ιερό σκοπό να συμβάλουν στη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Δυο και πλέον μήνες μετά την 4η Αυγούστου και τις τραγικές βδομάδες που ακολούθησαν, ο λαός του Λιβάνου βρίσκεται αντιμέτωπος με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει στη σύγχρονη ιστορία της η χώρα. Μια τέτοια κρίση και μια τόσο μεγάλη πρόκληση, απαιτεί -ή ακόμη επιβάλει- την εξεύρεση ενός νέου τρόπου σκέψης. Αυτό ακριβώς στοχεύει η πρωτοβουλία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου: να δώσει την ευκαιρία και το πλαίσιο σε νέους από την Κύπρο και το Λίβανο, να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις και την τεχνογνωσία τους, να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να αναπτύξουν από κοινού νέες πρωτότυπες ιδέες, οι οποίες θα συμβάλουν έμπρακτα στην αντιμετώπιση της κρίσης στη γειτονική μας χώρα.

Ο Ψηφιακός Διαγωνισμός «Γέφυρες Αλληλεγγύης» διοργανώνεται σε συνεργασία με το Asher Center for Innovation and Entrepreneurship (ACIE) του Πανεπιστημίου The Holy Spirit University of Kaslik (USEK) στο Λίβανο και στηρίζεται από σημαντικούς οργανισμούς και προσωπικότητες από το ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό οικοσύστημα των δύο χωρών. Εκπρόσωποι από τους τομείς της τεχνολογίας, της καινοτομίας και του επιχειρείν θα είναι οι μέντορες των ομάδων που θα συμμετέχουν στο Διαγωνισμό, έτσι ώστε να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις ιδέες και τα πρωτότυπα τους.

Όσοι συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό, η κεντρική θεματική του οποίου είναι η «Ανάκαμψη από την Καταστροφή», θα κληθούν να επινοήσουν και να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις που θα βοηθήσουν το λαό του Λιβάνου να ανταπεξέλθει της κρίσης που βιώνει. Στο Διαγωνισμό είναι ευπρόσδεκτοι προγραμματιστές, μηχανικοί, σχεδιαστές, επιχειρηματίες/entrepreneurs, επαγγελματίες, ερασιτέχνες και άλλοι, οι οποίοι έχουν νέες και καινοτόμες ιδέες για το πώς ο Λίβανος μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να επιλέξουν μια εκ των τριών θεματικών -ή καλύτερα προκλήσεων- του Διαγωνισμού, οι οποίες είναι: (α) Συντονισμός Βοήθειας, (β) Φέρνωντας την Κοινότητα κοντά και (γ) Αποκατάσταση και Κατασκευή.

Οι θεματικές επιλέγηκαν μετά από ενδελεχή μελέτη και απευθείας επικοινωνία με άτομα που διαμένουν στο Λίβανο και βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Συνεπώς, ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή ο Λίβανος και στόχο έχουν την εξεύρεση απτών λύσεων που θα έχουν όντως θετικό αντίκτυπο. Η ιδέα που θα συγκεντρώσει την πιο ψηλή βαθμολογία από την κριτική επιτροπή για την κάθε μια εκ των τριών θεματικών, θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ, τα οποία θα βοηθήσουν τους βραβευθέντες στην εφαρμογή της ιδέας τους. Πέραν του χρηματικού επάθλου, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της ιδέας τους, οι νικητες θα λάβουν πρακτική στήριξη και επιπλέον βοήθεια από τα δύο οικοσυστήματα σε διάφορες μορφές, όπως συμβουλευτικες υπηρεσίες και παροχή τεχνογνωσίας.

Ο Ψηφιακός Διαγωνισμός «Γέφυρες Αλληλεγγύης» δηλώνει έμπρακτα το αίσθημα αλληλεγγύης και συνεργασίας που χαρακτηρίζει και διέπει τις δράσεις του ΟΝΕΚ. Παράλληλα, εμπίπτει στο φάσμα των δράσεων και προγραμμάτων του ΟΝΕΚ που επικεντρώνονται στις νέες τεχνολογίες και στόχο έχουν να συμβάλουν στην ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων στις νέες τεχνολογίες, καθώς και στην παροχή ευκαιριών και μέσων για να αναπτύξουν πρωτότυπα, να υλοποιήσουν καινοτόμες τομές ιδέες και να συμβάλουν με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.

Η αλληλεγγύη μπορεί να είναι η απάντηση στη ρητορική του μίσους και της αποξένωσης που αντιμετωπίζουμε στον 21ο αιώνα. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν λύσεις σε τρέχοντα προβλήματα και προκλήσεις και οι νέοι μπορούν οι ίδιοι να είναι οι εμπνευστές νέων ιδεών και η πηγή της δημιουργικότητας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρές κρίσεις, όπως αυτή που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Λίβανος. Η διοργάνωση αλλά και η συμμετοχή προβάλει και δείχνει επίσης την Κύπρο που οραματιζόμαστε. Αυτή της γνώσης, της καινοτομίας, της προόδου και της αλληλεγγύης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες λεπτομέρειες για το διαγωνισμό και να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα: bridgesofsolidarity.com. Οι εγγραφές λήγουν την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 στις 12.00 το μεσημέρι.

Πρόδρομος Αλαμπρίτης
Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση