ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:33
 

Γερμανία: Απεργούν οι 2.000 εργαζόμενοι της Amazon

Η εταιρεία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι οι μισθοί των εργαζομένων είναι επαρκείς και οι εργασιακές συνθήκες καλές

Newsroom K

«'Οχι εκπτώσεις στους μισθούς μας» είναι το σύνθημα των περίπου 2.000 εργαζομένων της Amazon στη Γερμανία, οι οποίοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις σε επτά εργοστάσια της χώρας λίγο προτού ξεκινήσει η ημέρα μαζικών εκπτώσεων της εταιρείας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στη Γερμανία διαμαρτύρονται για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Από το 2013 το γερμανικό σωματείο εργαζομένων Ver.di ασκεί πιέσεις στην Amazon για αύξηση των μισθών και σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά της Amazon στην Ευρώπη και η δεύτερη διεθνώς, ακολουθώντας τις ΗΠΑ.

Στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και στις υπηρεσίες ταχυδρομικής παράδοσης πακέτων υπογράφονται συνήθως συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως ισχυρίζεται το Ver.di. «Οι μισθοί στην Amazon δεν πρέπει να ορίζονται πλέον σαν να έχουμε φεουδαρχία», δήλωσε ο Οράν Ακμαν, ειδικός επί των πωλήσεων στο Ver.di.

Η Amazon έχει δηλώσει επανειλημμένως πως είναι «υπεύθυνος εργοδότης» και ότι ο αρχικός μισθός ενός εργαζομένου της στη Γερμανία είναι στα 10,78 ευρώ την ώρα προ φόρων. Κατά μέσον όρο οι υπάλληλοι στη Γερμανία παίρνουν 2.397 ευρώ τον μήνα, αφού συμπληρώσουν 24 μήνες εργασίας, ενώ ο κατώτατος μισθός είναι στα 9,19 ευρώ την ώρα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός έχει καθιερώσει μία ημέρα κάθε χρόνο κατά την οποία προσφέρει τεράστιες εκπτώσεις σε όσους πελάτες πληρώνουν για την υπηρεσία Amazon Prime. Το κυνήγι των εκπτώσεων φαίνεται οξύμωρο όταν οι εργαζόμενοι παίρνουν τόσο χαμηλούς μισθούς, σύμφωνα με το Ver.di. «Οσο η Amazon πυροδοτεί ένα κυνήγι εκπτώσεων την ημέρα του Prime, οι εργαζόμενοι δεν έχουν έναν μισθό που να επαρκεί για διαβίωση», δήλωσε ο Ακμαν του Ver.di.

Εργαζόμενοι της Amazon στη Γερμανία, την Πολωνία και την Ισπανία είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και πέρυσι την ημέρα των εκπτώσεων στο Amazon Prime. Η Amazon εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοί της δεν χρειάζεται να ενταχθούν στα εργατικά σωματεία, διότι ο μισθός επαρκεί και οι εργασιακές συνθήκες είναι καλές. «Στα κέντρα διανομής παραγγελιών, οι μισθοί μας είναι σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με αντίστοιχες θέσεις εργασίας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, σύμφωνα με το Reuters.

O αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός έχει ήδη δώδεκα εργοστάσια στη Γερμανία και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε πως θα ανεγείρει ακόμα ένα, που θα προσφέρει περίπου 2.800 θέσεις εργασίας με συμβόλαια αορίστου χρόνου. «Η Amazon είναι τόσο τεράστια, ώστε νιώθεις σαν ένας μικροσκοπικός άνθρωπος που προσπαθεί να παλέψει με έναν γίγαντα», δήλωσε στη Washington Post εργαζόμενη σε κέντρο διανομής της Amazon στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X