ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:27
 

H Koμισιόν επέβαλε πρόστιμο 12.5 εκ. ευρώ στη Nike για παραβίαση νομοθεσίας

Η Nike συνεργάστηκε με την Κομισιόν πέρα ​​από τη νομική υποχρέωσή της να το πράξει, παρέχοντας πληροφορίες που της επέτρεψαν να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της υπόθεσης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πρόστιμο σύψους 12,5 εκατ. ευρώ επέβαλε η Κομισιόν στην εταιρεία αθλητικών ειδών Nike, για παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και ειδικότερα για την απαγόρευση στους εμπόρους να πωλούν εμπορεύματα με άδεια εκμετάλλευσης σε άλλες χώρες εντός του ΕΟΧ. Αυτός ο περιορισμός αφορούσε εμπορεύματα από ορισμένα από τα πιο γνωστά ποδοσφαιρικά σωματεία και ομοσπονδίες της Ευρώπης, για τα οποία η Nike κατείχε την άδεια.

Η Κομισιόν μετά από έρευνα διαπίστωσε ότι οι συμφωνίες αδειοδότησης και διανομής της Nike παραβίαζαν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ και συγκεκριμένα:

- Η Nike επέβαλλε σειρά άμεσων μέτρων που περιορίζουν τις πωλήσεις από τους κατόχους αδείας, όπως ρήτρες που απαγορεύουν ρητά αυτές τις πωλήσεις, υποχρεώσεις για παραπομπή παραγγελιών για πωλήσεις σε άλλες χώρες του ΕΟΧ από την εγκατάσταση του μεταπωλητή.

- Η Nike επέβαλλε έμμεσα μέτρα για την εφαρμογή των περιορισμών εκτός της επικράτειας, για παράδειγμα απειλώντας τους κατόχους αδείας να τερματίσει τη σύμβασή τους εάν πωλούσαν και σε άλλα σημεία του ΕΟΧ, ή δεν τους παραχωρούσε το ολόγραμμα "επίσημου προϊόντος" εάν φοβόταν ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να μεταβούν προς άλλα εδάφη στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), διεξάγοντας μάλιστα και ελέγχους για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους περιορισμούς.

- Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Nike χρησιμοποίησε κύριους δικαιοδόχους σε κάθε περιοχή για να παραχωρήσει δευτερεύουσες άδειες σε τρίτους. Για να εξασφαλίσει την πρακτική μέσω ολόκληρης της αλυσίδας διανομής, η Nike επέβαλλε άμεσα και έμμεσα μέτρα στους κύριους δικαιοδόχους.

- Η Nike περιελάμβανε ρήτρες που απαγόρευαν ρητώς στους δικαιοδόχους να προμηθεύουν προϊόντα διανομής σε πελάτες, συχνά λιανοπωλητές, οι οποίοι θα μπορούσαν να πωλούν εκτός των επιτρεπόμενων περιοχών. Εκτός από την υποχρέωση των κατόχων αδείας να μεταβιβάσουν αυτές τις απαγορεύσεις στις συμβάσεις τους, η Nike έκανε παρεμβάσεις για να διασφαλίσει ότι οι λιανοπωλητές (π.χ. καταστήματα μόδας, σούπερ μάρκετ κ.λπ.) θα σταματούσαν να αγοράζουν προϊόντα από δικαιοδόχους σε άλλα εδάφη του ΕΟΧ.

Η Nike συνεργάστηκε με την Κομισιόν πέρα ​​από τη νομική υποχρέωσή της να το πράξει, παρέχοντας πληροφορίες που της επέτρεψαν να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της υπόθεσης. Ως αποτέλεσμα, η έρευνα περιελάμβανε βοηθητικά αθλητικά εμπορεύματα ορισμένων πρόσθετων συλλόγων. Η εταιρεία παρείχε επίσης αποδεικτικά στοιχεία με σημαντική προστιθέμενη αξία και αναγνώρισε ρητά τα γεγονότα και τις παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν μείωσε το συνολικό πρόστιμο κατά 40%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Ένας αγέλαστος και μοχθηρός άνθρωπος δεν είναι δυνατό να είναι και λογικός!!! »
ΑΚΑ  |  10:59

Στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές ο Άντρος

«Από πότε ενδιαφέρεσε για το καλό του ΑΚΕΛ κε ....ΑΚΑ? Μέχρι τώρα μόνο για τον Αβέρωφ ενδιαφερόσουν. ...»
Χριστοσ Α.  |  10:30

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X