ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Hermes Airports - Ζωτικός πυλώνας για την κοινωνία και τον κυπριακό τουρισμό

Μέσα από την λειτουργία των δύο αεροδρομίων, η Hermes συμβάλλει με ετήσια συνεισφορά περίπου 3% στο εθνικού ΑΕΠ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ και η εξέλιξη συμβαδίζουν με σημαντικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις που επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό των σύγχρονων επιχειρήσεων. Απαιτούν βιώσιμους οργανισμούς οι οποίοι αναγνωρίζουν τις τεκτονικές αλλαγές που βλέπουμε γύρω μας και στοχεύουν να τις ενσωματώσουν στρατηγικά στα επιχειρηματικά τους μοντέλα και στην εταιρική τους κουλτούρα. Στη Hermes Airports αυτό γίνεται εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Η Hermes Airports ανέλαβε τον Μάϊο του 2006 την ευθύνη της διαχείρισης των δυο αεροδρομίων της Κύπρου, βάσει 25ετούς σύμβασης παραχώρησης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται για μια εταιρεία 9 μετόχων, με Κύπριους και ξένους εταίρους που έχει έδρα την Κύπρο, η οποία επένδυσε περισσότερα από €650 εκατομμύρια, για την κατασκευή δύο νέων τερματικών κτιρίων βάση διεθνών προδιαγραφών, δίνοντας έμφαση στην άριστη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Η συμφωνία παραχώρησης αποτελεί την πρώτη, μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλες παρόμοιες επενδύσεις καθώς αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή ένα αποτελεσματικό παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με θετικά αποτελέσματα για τη χώρα.

Μέσα από την λειτουργία των δύο αεροδρομίων, η Hermes συμβάλλει με ετήσια συνεισφορά περίπου 3% στο εθνικού ΑΕΠ, καθιστώντας τους δύο αερολιμένες της Κύπρου ως μια σημαντική κινητήρια δύναμη που βοηθά στην ανάπτυξη της χώρας και στη διατήρηση περισσότερων από 20.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

Συνδεσιμότητα

Στη Hermes Airports αναγνωρίζουμε τη σημασία αλλά και τον ρόλο που έχουν τα αεροδρόμια στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία κάθε τόπου. Έτσι, συνεχίζουμε να υλοποιούμε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό μας και να επενδύουμε στην ολόχρονη αεροπορική συνδεσιμότητα του νησιού, στοχεύοντας στο εύρος του δικτύου πτήσεων που αποσκοπούν στην εξομάλυνση του υπερτουρισμού σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Η επιβατική κίνηση από το 2013 μέχρι το 2019 κατέγραψε αύξηση πέραν του 65% ενώ μετά από δύο χρόνια πανδημίας και τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναμένουμε το 2023 να φθάσουμε στα επίπεδα του 2019 καταφέρνοντας ωστόσο να αυξήσουμε το ποσοστό πτήσεων κατά τη χειμερινή περίοδο. Συγκεκριμένα και ως αποτέλεσμα συμφωνιών που έχουμε με αεροπορικές εταιρείες, τη φετινή χειμερινή περίοδο έχουν προστεθεί πέραν των 400.000 αεροπορικών θέσεων σε σχέση με την αντίστοιχη χειμερινή περίοδο του 2019 ανεβάζοντας για πρώτη φορά το ποσοστό πτήσεων μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού από το 21% στο 25%.

Μέρος της στρατηγικής μας είναι και η ανάδειξη της χώρας μας, επενδύοντας κάθε χρόνο περισσότερα από €2 εκατομμύρια σε προωθητικές καμπάνιες. Συμμετέχουμε σε κοινές ενέργειες προώθησης της Κύπρου με αεροπορικές εταιρείες αλλά και με άλλους φορείς του τουρισμού αναδεικνύοντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού ή δίνοντας έμφαση στην αυθεντικότητα των εμπειριών που προσφέρονται στην Κύπρο. Παράλληλα εδώ και χρόνια, συμμετέχουμε σε διεθνή forums, στα οποία παρουσιάζουμε τις ευκαιρίες και τα οφέλη που μπορεί να έχει μια αερογραμμή εντάσσοντας την Κύπρο στους προορισμούς της.

Βιωσιμότητα

Οι βιώσιμες πρακτικές, την ίδια στιγμή, δεν μπορούν να λείπουν από τη συζήτηση γύρω από τη βιομηχανία του τουρισμού. Εδώ και πολλά χρόνια, ο στόχος μας στη Hermes Airports είναι να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε τις καλύτερες δυνατές διαδικασίες αναλογιζόμενοι τον αντίκτυπο στον πλανήτη. Μέσα από τις διάφορες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, είναι η στήριξη των κοινοτήτων, η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία ενός ασφαλούς και παραγωγικού χώρου εργασίας μέσω υπεύθυνων ενεργειών. Από το 2009 έχουμε εκπονήσει μια αναπτυξιακή στρατηγική με σκοπό να μετατρέψουμε σε πιο αποδοτικές τις εγκαταστάσεις μας, ενώ παράλληλα καλλιεργείται μια περιβαλλοντική κουλτούρα τόσο στους εργαζομένους όσο και στις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

Ήδη, τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου έχουν κατακτήσει το ACA Level 3+, πιστοποιώντας έτσι τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο εκδίδεται από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων. Διαχρονικά, ενισχύσαμε την υποδειγματική λειτουργία μας, πετυχαίνοντας σε δέκα χρόνια μείωση 32,5% στην κατανάλωση ενέργειας: 12.000 φώτα αντικαταστάθηκαν με ενεργειακά LED, καταργήσαμε πλήρως τα πλαστικά μίας χρήσης στα γραφεία του προσωπικού, ενώ γίνεται μια σταδιακή προώθηση της κατάργησης πλαστικών μίας χρήσης στα καφεστιατόρια των αεροδρομίων. Επιπρόσθετα, υλοποιήσαμε μια σειρά πρωτοβουλιών που στόχευαν στην ευαισθητοποίηση και στην έμπρακτη ενίσχυση της περιβαλλοντικής κουλτούρας ολόκληρης της αεροδρομιακής κοινότητας, όπως η δέσμευσή μας για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050 (NetZero2050), ενώ πέραν του 30% των απορριμμάτων (χαρτί, γυαλί, μέταλλα, μπαταρίες, τσιμέντο κλπ.) ανακυκλώνονται. Παράλληλα, η Hermes εντάχθηκε μαζί με άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια στην κοινοπραξία TULIPS, που στόχο έχει «πράσινα», τεχνολογικά και καινοτόμα έργα που αφορούν τη βιωσιμότητα των αεροδρομίων. Επίσης, εντός της χρονιάς ολοκληρώνονται τα φωτοβολταϊκά πάρκα για την εξοικονόμηση ενέργειας 25% και 30% αντίστοιχα στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Όλα αναγράφονται αναλυτικά στην πρώτη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το έτος 2021 όπου υπογραμμίζεται η στρατηγική, το πλαίσιο, οι δράσεις και τα αποτελέσματά με βάση τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και κριτήρια Διακυβέρνησης (ESG).

Τόσο για το 2023 όσο και για τα επόμενα χρόνια, οι προκλήσεις θα συνεχίσουν να είναι μεγάλες, ενώ καθίσταται επιτακτικό το ζήτημα της επίτευξης της βιωσιμότητας του κυπριακού τουρισμού και της διατήρησης του χαρακτήρα και της ταυτότητας του προορισμού. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι, πολιτεία και ιδιωτικός τομέας, να παραμείνουμε σε εγρήγορση, με στόχο την καλύτερη οργάνωση και τον συντονισμό των ενεργειών.

Στήριξη της κοινωνίας

Αναγνωρίζοντας το ρόλο που έχουν τα αεροδρόμια στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία κάθε τόπου, δημιουργούμε συμμαχίες με την τοπική κοινωνία αλλά και με άλλους φορείς του τουρισμού. Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Αειφορίας στηρίζουμε διαχρονικά το έργο του Σοφία για τα Παιδιά, μέσω της χορηγίας του προγράμματος «Μαγειρεύω και Προσφέρω», ένας θεσμός που ξεκίνησε στην Κύπρο το 2013 και λειτουργεί σε ολοήμερα σχολεία φροντίζοντας έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν σπιτικό φαγητό καθημερινά, μαγειρεμένο στο σχολείο τους από άνεργες μητέρες της περιοχής.

Μέσω της Ακαδημίας της Hermes, επίσης, προσωπικό που εργάζεται στο αεροδρόμιο έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Φιλοξενία» που στόχο έχει να δημιουργήσει μια ενιαία κουλτούρα και συμπεριφορά στους εργαζομένους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια, βάση της κυπριακής παράδοσης και κουλτούρας. Επιπρόσθετα, από την πρώτη μέρα λειτουργίας των αεροδρομίων είχαμε ως σκοπό την ανάδειξη της κυπριακότητας με στόχο την προώθηση της έντονης πολιτιστικής ταυτότητας της Κύπρου. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι το graffiti πίσω από τον τοίχο του check in στο αεροδρόμιο Πάφου με χαρακτηριστικές εικόνες της πόλης, η αποτύπωση των ψηφιδωτών της Πάφου από το Σπίτι του Διόνυσου σε σκάλα στο αεροδρόμιο Λάρνακας που ενώνει τις αφίξεις με τις αναχωρήσεις, ενώ η είσοδος του νέου εμπορικού χώρου του αεροδρομίου Λάρνακας φιλοξενεί το νέο έργο τέχνης της Μαρίας Λοϊζίδου, «Φτερωτοί Μετανάστες», το οποίο αποτέλεσε έμπνευση για τη νέα προσθήκη του μουσείου Ιστορίας και Κυνηγιού στο Παρίσι. Επίσης, οι ανακαινισμένοι εμπορικοί χώροι που έχουν έντονα στοιχεία και λεπτομέρειες από τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την αρχιτεκτονική της Κύπρου όπως ο χαλκός, επιφάνειες με λεπτομέρειες από λευκαρίτικο, οι τοξωτές καμάρες που βρίσκουμε σε κυπριακές αυλές κ.ά. Επιπρόσθετα, εντός των καταστημάτων προωθούνται κυπριακά προϊόντα αλλά και ντόπιοι παραγωγοί κάτι που συμβάλει στην ανάδειξη της κυπριακής φιλοξενίας και των τοπικών προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση χαρίσαμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σχολείο της επαρχίας Λάρνακας, ενώ προχωρήσαμε στη δημιουργία αίθουσας μουσικής και θεάτρου στο Κέντρο Παρέμβασης Λάρνακας του Συνδέσμου για άτομα με Αυτισμό. Επίσης, δημιουργήσαμε παιδικό πάρκο στο χωριό Ακαπνού, ενώ σε μερικούς μήνες ολοκληρώνεται και ο χώρος πρασίνου στο χωρίο Αρακαπάς, ως στήριξη της Hermes Airports μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2021. Επιπρόσθετα, επεκτείνοντας τις δράσεις μας για μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, σε μια κοινή εκστρατεία με την ΚΕΑΝ, και με τη στήριξη της Cyprus Airports F&B και της εταιρείας ICTS Cyprus, προχωρήσαμε το περασμένο καλοκαίρι στο Lemonade Project. Προσωπικό της Hermes μάζεψε τα λεμόνια από τα 120 λεμονόδεντρα που υπάρχουν στους εξωτερικούς χώρους του αεροδρομίου της Λάρνακας και ακολούθως παραδόθηκαν στο εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό, όπου έγινε η παραγωγή λεμονάδας. Οι λεμονάδες πωλήθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και τα έσοδα από την πώληση διατέθηκαν για ενέργειες που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, έγινε δωρεά drone προς το Τμήμα Δασών για πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, και διάθεση 1.000 δωρεάν δεντρυλλίων στο κοινό για δεντροφύτευση.

Εν κατακλείδι, βασική αρχή της εταιρείας είναι να λειτουργεί ως μια κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιχείρηση με άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνεχίζοντας παράλληλα να προσφέρει μια απαράμιλλή ταξιδιωτική εμπειρία, γεγονός που απορρέει από τη διεθνούς επιπέδου τεχνογνωσία και την υψηλή εξειδίκευση των εργαζομένων της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση