ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσικό αέριο: Η ΕΕ διευκρινίζει πώς οι εταιρείες μπορούν να πληρώνουν νόμιμα

Nέο πλαίσιο κανονισμών

Kathimerini.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις του μπλοκ κατά της Ρωσίας, σε ένα νέο πλαίσιο κανονισμών, που ήρθε στην κατοχή του Reuters.

Η Κομισιόν είπε στις χώρες-μέλη τον περασμένο μήνα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να είναι σε θέση να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, αλλά μόνο εάν τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις, αφού η Ρωσία ζήτησε από ξένους αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν για φυσικό αέριο σε ρούβλια ή κινδυνεύουν να χάσουν την προμήθεια τους.

Στο νέο πλαίσιο κανονισμών, που κοινοποιήθηκαν στις χώρες της ΕΕ την Παρασκευή και είδε το Reuters, η Επιτροπή επιβεβαίωσε την προηγούμενη συμβουλή της, ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα και ότι οι εταιρείες μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο – εφόσον το κάνουν έτσι στο νόμισμα που συμφωνήθηκε στα υπάρχοντα συμβόλαιά τους και να δηλώσουν τη συναλλαγή ολοκληρωμένη όταν πληρωθεί με το νόμισμα αυτό.

Σχεδόν όλες οι συμβάσεις προμήθειας που έχουν οι εταιρείες της ΕΕ με τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom είναι σε ευρώ ή σε δολάρια.

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία τον περασμένο μήνα επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση πληρωμής σε ρούβλια. Αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ και μεγάλοι εισαγωγείς έχουν ζητήσει μεγαλύτερη σαφήνεια από τις Βρυξέλλες σχετικά με το εάν μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο, το οποίο θερμαίνει σπίτια, παράγει ηλεκτρική ενέργεια και τροφοδοτεί εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη.

Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια «σαφή δήλωση» λέγοντας ότι όταν πληρώνουν ευρώ ή δολάρια, θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων έχουν εκπληρωθεί, ανέφερε το νέο πλαίσιο οδηγιών. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι «τέτοιες πληρωμές σε αυτό το νόμισμα απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής που απορρέουν από αυτές τις συμβάσεις, χωρίς περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά τους όσον αφορά την πληρωμή», υπογραμμίζεται.

Ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις της μόλις καταθέσει ευρώ ή δολάρια, μια εταιρεία θα μπορούσε να αποφύγει να εμπλακεί σε συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων και η οποία θα μπορούσε να είχε εμπλακεί στη μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια. Το διάταγμα του Προέδρου Πούτιν έλεγε ότι μια συναλλαγή θα θεωρούνταν ολοκληρωμένη μόνο μετά τη μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ρούβλια.

Η Επιτροπή δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση