ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η επένδυση στη Μαρίνα Πάφου και η έκπληξη του Συνδέσμου Μαρίνων

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο ανακοίνωσε μετά το τέλος του Υπουργικού ο Υφυπουργός Τουρισμού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Προχωρά και με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου η δημιουργία της Μαρίνας Πάφου. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες, ενώ με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Υφυπουργός Τουρισμού, είχε ξεκινήσει εκ νέου μία προσπάθεια προώθησης του έργου, με την ετοιμασία μελέτης για την κατασκευή της.

Σύμφωνα και με τις σημερινές δηλώσεις του Σ. Περδίου, αυτό που προωθείται κατόπιν μελέτης από εμπειρογνώμονες, είναι η συνδυαστική ανάπτυξη, με οικιστικούς και εμπορικούς χώρους. Το έργο θα πρόκειται για μια εμπορική και τουριστική ανάπτυξη η οποία θα διαθέτει προβλήτα για κρουαζιερόπλοια πολυτελείας μέχρι 220 μέτρα (μικρότερου μεγέθους κρουαζιερόπλοια), ενώ στο πλάνο είναι και η λειτουργία ξενοδοχείου. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί συνάδει και με τους στόχους του Υφυπουργείου να προσελκύσουμε τουρισμό υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης στην Κύπρο», επισήμανε ο Υφυπουργός. Ανέφερε , ότι μετά από τη διαβούλευση με τους φορείς της Πάφου, το Πολεοδομικό Συμβούλιο, αποφάσισε προκαταρκτικά να τοποθετηθεί θετικά, ενώ θα γίνουν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και τα masterplan για το έργο από τον επενδυτή. 

 Σημείωσε ότι η τελική πρόταση για το τί θα περιλαμβάνει η μαρίνα εναπόκειται στον επενδυτή, με τις τελικές ενδείξεις για το ποιος θα είναι τελικά ο επενδυτής του έργου να αναμένονται εντός του 2024.  «Εκείνο που έχει σημασία για εμάς ως κράτος και ιδίως για το Υφυπουργείο Τουρισμού, είναι ότι στα βαθμολογικά κριτήρια, θα δοθεί οπωσδήποτε μεγαλύτερη βαρύτητα στη συνδυαστική ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερα έσοδα για την τοπική οικονομία, αλλά και για διάφορα χωριά της περιοχής της Πάφου και του διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς», πρόσθεσε.

Η αντίδραση από τον Σύνδεσμο Μαρίνων


Η δήλωση Σ. Περδίου προκάλεσε την αντίδραση του νεοσύστατου Συνδέσμου Μαρίνων, που με ανακοίνωση του εξέφρασε έκπληξη ως προς την χρονική στιγμή της προσπάθειας επίλυσης ενός ζητήματος που εκκρεμεί χρόνια. Κάλεσε τον Υφυπουργό να ενημερώσει τον Σύνδεσμο έστω και την υστάτη για την πρόταση προς το Υ.Σ. ώστε να προβλεφθούν πρόνοιες που επιλύουν τα ουσιώδη προβλήματα ανάπτυξης και λειτουργίας Μαρίνων. Αναφέρει επίσης ότι τόσο το Υφυπουργείο Τουρισμού όσο και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τα ουσιώδη προβλήματα λειτουργίας των υφιστάμενων Μαρίνων παρά τις συνεχείς έγγραφες εκκλήσεις.

Η ανακοίνωση

Αναφερόμαστε στο θέμα της δημιουργίας Μαρίνας στην Πάφο, πρόταση που εκκρεμεί για πάρα πολλά χρόνια και με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θα υποβάλει πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο έγκρισης δημιουργίας της Μαρίνας Πάφου, στις 8 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή εν μέσω της εκλογικής διαδικασίας για ανάδειξη νέας κυβέρνησης. Ως Συνδεσμος Μαρίνων τασσόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις υπέρ της δημιουργίας της Μαρίνας Πάφου, γιατί μόνο με πολλές επιλογές σε όλη την ακτογραμμή της Ελεύθερης Κύπρου θα προσελκυστούν σκάφη αναψυχής από το εξωτερικό καθιστώντας την Κύπρο ελκυστικό Ναυτικό προορισμό.

Το παράξενο αλλά προφανές στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι μερικές μέρες πριν την αλλαγή κυβέρνησης «τρέχουν» να λύσουν ένα ζήτημα που εκκρεμεί χρόνια, ενώ το Υφυπουργείο Τουρισμού και Υφυπουργείο Ναυτιλίας που είναι τα αρμόδια για ανάπτυξη και λειτουργία Μαρίνων στην Κύπρο δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τα ουσιώδη προβλήματα λειτουργίας των υφιστάμενων Μαρίνων παρά τις συνεχείς μας έγγραφες εκκλήσεις. Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι προ μερικών εβδομάδων με επιστολή, απάντησαν επίσημα προς τον Σύνδεσμο μας σχετικά με τα χρονίζοντα αιτήματα και προβλήματα, υπογραμμένη από δύο Υφυπουργούς αναφέροντας συγκεκριμένα ότι:

«Τα αιτήματα σας απαιτούν ενδελεχή και ολιστική προσέγγιση και επειδή σε λίγους μήνες εκπνέει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης σας καλούμε να τα υποβάλετε εκ νέου στην νέα κυβέρνηση». Αυτή η καθόλα ατυχής και αντιδεοντολογική επίσημη απάντηση δύο Υφυπουργών (με την νέα προσφιλή έκφραση «ολιστική προσέγγιση...) θέτει υπό πλήρη αμφισβήτηση την αντικειμενικότητα και αξιοπιστία των δύο Υφυπουργών και αποδεικνύει ότι δυστυχώς το κράτος μέχρι την εκπνοή της θητείας της Κυβέρνησης λειτουργεί κατά το δοκούν με προφανείς στόχους που δεν εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.

Ως Σύνδεσμος Μαρίνων καλούμε τον Υφυπουργό να ενημερώσει τον Σύνδεσμο έστω και την υστάτη για την πρόταση προς το Υ.Σ. ώστε να προβλεφθούν πρόνοιες που επιλύουν τα ουσιώδη προβλήματα ανάπτυξης και λειτουργίας Μαρίνων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση