ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος κατέγραψε σημαντική αύξηση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων το 2021

Δελτίο Τύπου

  • 24 εκατ. ευρώ χαμένα έσοδα από παράνομα τσιγάρα στην Κύπρο
  • 140 εκατ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Κύπρο, με την παράνομη αγορά να αντιστοιχεί στο 14,4% της συνολικής κατανάλωσης

Το 2021 καταγράφηκε σημαντική αύξηση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Κύπρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International. 

Σε επίπεδο Ε.Ε. η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 3,9% το 2021, φτάνοντας τα 35,5 δισ. τσιγάρα (1,3 δισ. περισσότερα παράνομα τσιγάρα συγκριτικά με το 2020), με τη Γαλλία να καταγράφει σημαντική αύξηση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων και να διατηρεί την πρώτη θέση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG:

  • Συνολικά, το 2021 τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχασαν έσοδα ύψους 10,4 δισ. ευρώ εξαιτίας του παράνομου εμπορίου τσιγάρων. 
  • Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. ανήλθε στο 8,1% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων.
  • Η παράνομη αγορά στην Ε.Ε. ενισχύθηκε κυρίως από τα παραποιημένα τσιγάρα, η κατανάλωση των οποίων σημείωσε αύξηση 19% το 2021, φτάνοντας τα 12,3 δισ. τσιγάρα.
  • Η αύξηση στην αγορά παράνομων τσιγάρων στην Ευρώπη, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην άνοδο κατά 33% που σημείωσε η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης σχετικά με το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Κύπρο

  • Συνολικά καταναλώθηκαν 140 εκατ. παράνομα τσιγάρα το 2021.
  • Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων ανήλθε στο 14,4% της συνολικής κατανάλωσης.
  • Τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία το 2021 αγγίζουν τα 24 εκατ. ευρώ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να προστατέψουμε τους καταναλωτές από τα παράνομα προϊόντα. Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων μάς αφορά όλους», σημείωσε ο κ. Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής της Philip Morris Cyprus, συμπληρώνοντας πως «Η παράνομη αγορά τσιγάρων συνεχίζει να στερεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σημαντικά έσοδα που τα έχουν ανάγκη, ιδιαιτέρως τώρα την περίοδο της έντονης κρίσης. Ταυτόχρονα, ζημιώνει τις νόμιμες επιχειρήσεις και ευνοεί το οργανωμένο έγκλημα. H Πολιτεία, οι διωκτικές Αρχές και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά για την καταπολέμηση αυτής της παράνομης πρακτικής».

Με αφορμή τη νέα Έκθεση, ο κ. Gregoire Verdeaux, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Philip Morris International, δήλωσε: «Οι απώλειες των φορολογικών εσόδων θα περιορίσουν τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να επενδύουν σε τομείς όπως η δημόσια ασφάλεια, οι δημόσιες υπηρεσίες ή οι υποδομές, σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι αντιμέτωποι με πολύ υψηλές τιμές σχεδόν σε όλα τα βασικά αγαθά. Ο κίνδυνος να στραφούν οι ενήλικοι καπνιστές —ειδικά εκείνοι που ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα— στο παράνομο εμπόριο είναι πλέον πολύ μεγάλος. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να γίνουν τα νέα καινοτόμα προϊόντα καπνού, διαθέσιμα και προσιτά -όπου δεν είναι- ώστε να μπορούν  οι ενήλικοι καπνιστές να προβούν σε καλύτερες επιλογές, αντί να προμηθεύονται τσιγάρα από την παράνομη αγορά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές, ώστε να μην χρειάζεται να στραφούν στα παράνομα τσιγάρα. Αυτό σημαίνει εστίαση στην εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας καλύτερων εναλλακτικών, όπως τα επιστημονικά τεκμηριωμένα καινοτόμα προϊόντα καπνού. Το να γίνουν προσβάσιμα ως καλύτερη επιλογή για εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές στην Ευρώπη, οι οποίοι δεν σταματούν το κάπνισμα θα πρέπει να είναι η κοινή μας προτεραιότητα».

Σχετικά με την PHILIP MORRIS CYPRUS

H Philip Morris Cyprus Ltd, θυγατρική της Philip Morris International (PMI), της ηγέτιδας εταιρείας παγκοσμίως στην παραγωγή και εμπορία εναλλακτικών προϊόντων που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό και τσιγάρων, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2021, για να υποστηρίξει ακόμη πιο αποτελεσματικά τα smoke free προϊόντα της, τα οποία διατίθενται στην κυπριακή αγορά ήδη τα τελευταία 5 χρόνια. Με οδηγό την επιστήμη και όχημα την τεχνολογία, εργάζεται εντατικά για την υλοποίηση του οράματος της μητρικής εταιρείας για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Tον Ιούλιο του 2020 ο o Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αδειοδότησε το IQOS ως προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου, χαρακτηρίζοντάς το ως κατάλληλο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Μέχρι τον Μάρτιο του 2022,  περίπου 12,7 εκατ. ενήλικοι καπνιστές σε όλο τον κόσμο, εξαιρώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία, και περισσότεροι από 50.000 ενήλικοι καπνιστές - δηλαδή πάνω από 1 στους 4 - στην Κύπρο έχουν επιλέξει τη νέα αυτή τεχνολογία που είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 71 χώρες. Η Κύπρος, αποτελεί πλέον μία από τις 10 αγορές της ΡΜΙ, όπου πάνω από το 50% των εσόδων της, προέρχεται από τα εναλλακτικά προϊόντα θέρμανσης καπνού. Έχοντας πάντα στο επίκεντρο των ενεργειών τον καταναλωτή, η εταιρεία έχει μια ολοκληρωμένη παρουσία στην Κύπρο διαθέτοντας ευρύ δίκτυο καταστημάτων, ηλεκτρονικό κατάστημα και τμήμα εξυπηρέτησης πελατών καθώς και συνεργασίες με σημεία λιανικής και μεγάλες αλυσίδες τεχνολογίας. Στηρίζει έμπρακτα τη μικρή λιανική και τους συνεργάτες της, επενδύοντας 1 εκατομμύριο ευρώ σε ετήσια βάση. Προσφέρει άριστο εργασιακό περιβάλλον απασχολώντας άμεσα και έμμεσα πάνω από 100 εργαζόμενους, ενώ άνω του 50% των θέσεων εργασίας καλύπτεται από γυναίκες. Με το χαρτοφυλάκιο των smoke-free προϊόντων της να διευρύνεται, προσφέρει καλύτερες εναλλακτικές για κάθε ενήλικο καπνιστή που επιθυμεί να κάνει την αλλαγή και να αφήσει πίσω του το τσιγάρο. 

Περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία μπορείτε να δείτε στο www.pmi.com. Για επικοινωνία με την εταιρεία: Τηλ. +35722848000, e-mail: PhilipMorris.Cyprus@pmi.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση