ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πανδημία μεγάλο «σχολείο» για θέματα υγιεινής

Τα μικρά παιδιά θα ωφεληθούν από την εμπέδωση καλών πρακτικών υγείας και καθαριότητας

Προωθητική Ενέργεια

Το πρόγραμμα «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο» από την Unilever Tseriotis Cyprus έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για παιδιά έως 12 ετών, που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο. Συγκεκριμένα, υλοποιείται σε 110 δημόσια δημοτικά και ειδικά σχολεία, σε όλες τις επαρχίες του νησιού προσφέροντας δωρεάν καθαριστικά και απολυμαντικά προϊόντα Klinex και κρεμοσάπουνα Lifebuoy.

Μιλώντας στην «Κ» για το εν λόγω πρόγραμμα ο Γενικός Διευθυντής της Unilever Tseriotis Cyprus, Ηλίας Κατσουλάκος, τονίζει πως, η εμφύσηση της σημασίας της καθαριότητας στα μικρά παιδιά τα βοηθά να αποκτήσουν μια κουλτούρα υγιεινής που θα είναι πολύ χρήσιμη σε όλη τη ζωή τους, προκειμένου να μένουν προστατευμένα από ιούς και μικρόβια που είναι πιθανό να προκαλέσουν ασθένειες.

Το πρόγραμμα «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο» είναι μια πράξη εταιρικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, που δηλώνει τη διαχρονική δέσμευση της Unilever Tseriotis Cyprus να είναι διαρκώς παρούσα και χρήσιμη εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που κατανοούμε στην πράξη τη λειτουργία της αλυσίδας μετάδοσης των παθογόνων οργανισμών και μπαίνουμε στη διαδικασία του να τη σπάσουμε.

- Ποια τα διδάγματα της πανδημίας για την καθαριότητα;

- Η πανδημία υπήρξε μεγάλο «σχολείο» σχετικά με τη σημασία της υγιεινής καθαριότητας, καθώς ανέδειξε με εντυπωσιακό τρόπο την αξία των μέτρων προστασίας από μικρόβια και ιούς. Σε εποχές υγειονομικής «ειρήνης», λογικό είναι να μην ασχολούμαστε τόσο… φανατικά με το θέμα της αποφυγής τους – τώρα όμως, που είμαστε απέναντι σε μια σοβαρή απειλή, όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για την ίδια μας τη ζωή, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι ίσως η πρώτη φορά που κατανοούμε στην πράξη τη λειτουργία της αλυσίδας μετάδοσης των παθογόνων οργανισμών και μπαίνουμε στη διαδικασία του να τη σπάσουμε. Νέες συνήθειες, όπως η συχνότερη απολύμανση των επιφανειών στους χώρους όπου ζούμε και το τακτικό πλύσιμο των χεριών, είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουν πάρα πολύ για την αντιμετώπιση, όχι μόνο της Covid-19, αλλά και όλων των εποχικών ιώσεων. Ειδικά τα μικρά παιδιά, που βρίσκονται σε ηλικίες διαμόρφωσης της γνωσιακής τους πλατφόρμας και, γενικά, της προσωπικότητάς τους, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από την εμπέδωση καλών πρακτικών υγείας και υγιεινής. Εκεί άλλωστε αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο» που υλοποιούμε σήμερα σε 110 Δημοτικά και ειδικά σχολεία της Κύπρου.

- Πόσο σημαντική θεωρείτε την εμφύσηση της σημασίας της καθαριότητας σε παιδιά δημοτικού και σε μικρότερης ηλικίας παιδιά;

- Όπως ανέφερα και παραπάνω, θεωρώ ότι η εμφύσηση της σημασίας της καθαριότητας στα μικρά παιδιά, τα βοηθά να αποκτήσουν μια κουλτούρα υγιεινής που θα είναι πολύ χρήσιμη σε όλη τη ζωή τους, προκειμένου να μένουν προστατευμένα από ιούς και μικρόβια που είναι πιθανό να προκαλέσουν ασθένειες. Και μόνο η συνήθεια του καλού πλυσίματος των χεριών όταν μπαίνουν στο σπίτι, πριν και μετά το φαγητό, πριν και μετά και την τουαλέτα και κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με ακαθαρσίες, είναι αρκετή για να χτίσει γύρω τους μια ασπίδα προστασίας της υγείας τους. Επίσης, επειδή στις μικρές ηλικίες λειτουργεί πολύ ο μιμητισμός, πιστεύουμε ότι η εμπέδωση τέτοιων καλών πρακτικών μπορεί πολύ εύκολα να γίνει μεταδοτική και να περάσει εύκολα στις ομάδες των συνομηλίκων τους.

- Ποια η συμβολή των προϊόντων της Unilever στις πανδημίες γενικότερα;

- Δεδομένου ότι η προηγούμενη πανδημία, αυτή της ασιατικής γρίπης, έπληξε την ανθρωπότητα πριν από 100 περίπου χρόνια, είναι δύσκολο να κάνουμε μια τόσο ευθεία αναγωγή. Είναι βέβαιο ότι προϊόντα υγιεινής καθαριότητας και απολύμανσης, καθώς και προϊόντα ατομικής υγιεινής συμβάλλουν σημαντικά στην αναχαίτιση ιών και μικροβίων που ευθύνονται για τη μετάδοση ασθενειών. Γι’ αυτό και εμείς εκπονήσαμε το πρόγραμμα «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο», με προσφορά δωρεάν άνω των 50.000 προϊόντων σε 110 Δημοτικά και ειδικά σχολεία όλης της Κύπρου, από δυο θρυλικές μάρκες του χώρου: την Klinex και το Lifebuoy. Ειδικά για το δεύτερο, αξίζει να αναφέρουμε ότι δημιουργήθηκε από τον Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ το 1849, ως μια χαρακτηριστική κόκκινη μπάρα σαπουνιού, η πρώτη με αντιβακτηριακή δράση, η οποία έσωσε πολλές ζωές που κινδύνευαν από την επιδημία της χολέρας που έπληττε τότε το Λονδίνο. Πολύ μεταγενέστερα, μετά το 2010, αναλύσεις μοντέλων σε νοσοκομεία έδειξαν πως εάν πλένει κάποιος τα χέρια του πέντε με δέκα φορές περισσότερο από το συνηθισμένο, τότε μειώνεται ο κίνδυνος της μόλυνσης κατά 25%. Στη μάχη κατά της εξάπλωσης μιας πανδημίας, το ποσοστό αυτό μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Να προσθέσουμε τέλος πως, το 2010, το Lifebuoy έθεσε έναν –όπως αποκαλέστηκε- «εξωφρενικό» στόχο, ο οποίος έχει ήδη επιτευχθεί: να έχει εκπαιδεύσει, έως το 2020, ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο, πάνω στην πρακτική του τακτικού πλυσίματος των χεριών. Η τεράστια αυτή εκστρατεία ενημέρωσης βασίστηκε στο γεγονός ότι κάθε 23 δευτερόλεπτα, κάπου στον κόσμο , πεθαίνει και ένα παιδί από πνευμονία ή διάρροια – ποσοστό που μπορεί να μειωθεί με την εμπέδωση της συνήθειας του πλυσίματος των χεριών.

Ηλικιακή στόχευση

- Θεωρείτε πως το εν λόγω πρόγραμμα θα πρέπει να έχει εφαρμογή και σε μεγαλύτερες τάξεις, δηλαδή σε γυμνάσια και λύκεια;

- Το πρόγραμμα Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για παιδιά έως 12 ετών, που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο. Ο λόγος αυτής της ηλικιακής στόχευσης είναι ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών σπάνια έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας που έχουν οι πρακτικές της υγιεινής και η προστασία από μικρόβια και ιούς. Αυτό, ειδικά σήμερα, με την υψηλή μεταδοτικότητα και τις επικίνδυνες συνέπειες της πανδημίας, εύλογα δημιουργεί και μια ανησυχία στους γονείς, σχετικά με την προστασία των παιδιών τις ώρες που αυτά λείπουν από κοντά τους και βρίσκονται στο δεύτερο σπίτι τους, το σχολείο. Τα μεγαλύτερα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου αποκτούν σταδιακά μεγαλύτερη ωριμότητα που τους δίνει τη δυνατότητα να κατανοούν την κρισιμότητα έκτακτων αναγκών όπως η πανδημία και να μπορούν να αναλάβουν τη φροντίδα του εαυτού τους.

- Αντιλαμβάνομαι πως η παραπάνω ενέργεια που προχωράτε δεν είναι απλώς μια δωρεά, αλλά είναι ένα πρότζεκτ. Που σταματά και ποιος ο στόχος του όλου πρότζεκτ;

- Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός ακόμη πιο υγιεινά καθαρού σχολικού περιβάλλοντος και στην καλλιέργεια πρακτικών ατομικής υγιεινής στους χώρους στους οποίους τα παιδιά μας παίζουν, μαθαίνουν και αναπτύσσονται. Για μας, η δωρεάν προσφορά των απαραίτητων προϊόντων σε 110 Δημοτικά και ειδικά σχολεία σε όλη την Κύπρο δεν είναι ούτε πρότζεκτ ούτε μια απλή δωρεά. Είναι μια πράξη εταιρικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, που δηλώνει τη διαχρονική δέσμευση της Unilever Tseriotis Cyprus να είναι διαρκώς παρούσα και χρήσιμη εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η πρωτοβουλία υλοποίησης του προγράμματος Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη αυτής της δέσμευσης – λαμβάνοντας υπόψη ότι, στο πλαίσιο της πανδημίας, τα παιδιά μας ανήκουν και αυτά στις ευάλωτες ομάδες. Πρόκειται για ένα κοινωνικό έργο σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα με ημερομηνία λήξης. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή έχουμε ήδη καλύψει τις ανάγκες σε προϊόντα για όλη τη σχολική χρονιά 2021-22. Ας ελπίσουμε, για το καλό της ανθρωπότητας, ότι μέχρι τότε θα μπορούμε να μιλάμε για το οριστικό τέλος της Covid-19 και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, πάντα με προτεραιότητα τη συμβολή μας στις ανάγκες της Κυπριακής κοινωνίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Προωθητική Ενέργεια

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση