ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Philip Morris International επενδύει στην Κύπρο με όραμά της το τέλος του τσιγάρου

O Γενικός Διευθυντής της Philip Morris Cyprus, κ. Σταύρος Δρακουλαράκος μας μιλάει για την επένδυση της μητρικής Philip Morris International (PMI) στην Κύπρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

O Γενικός Διευθυντής της Philip Morris Cyprus, κ. Σταύρος Δρακουλαράκος, μετά την πρόσφατη παρουσίαση της εταιρίας στο κυπριακό κοινό, μας μιλάει για την επένδυση της μητρικής Philip Morris International (PMI) στην Κύπρο.

-Ξεκινώντας με το όραμα της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας παγκοσμίως για έναν κόσμο απαλλαγμένο από το τσιγάρο, διακρίνει κανείς μια αντίφαση. Ποια είναι η λογική της μητρικής PMI πίσω από αυτό;

-Το όραμά μας έρχεται και αντανακλά απόλυτα τον ριζικό μας μετασχηματισμό, και από μία παραδοσιακή καπνοβιομηχανία τολμήσαμε να κάνουμε τη θετική αλλαγή, δημιουργώντας ένα βιώσιμο μέλλον τόσο για εμάς όσο και για την ίδια την κοινωνία. Αλλάξαμε τα πάντα, από το ίδιο μας το προϊόν μέχρι τον τρόπο της επιχειρηματικής μας λειτουργίας, αναπτύσσοντας επιστημονικά τεκμηριωμένα και τεχνολογικά εξελιγμένα προϊόντα που αποτελούν καλύτερη εναλλακτική σε σχέση με το τσιγάρο. Οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έρχονται να ενισχύσουν την ανάγκη διάθεσης καλύτερων εναλλακτικών καθώς, παρ’ όλες τις προσπάθειες να μειωθεί το κάπνισμα, προβλέπεται ότι το 2025 θα υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι που θα συνεχίσουν να καπνίζουν.

Παρά τις αποθαρρυντικές αυτές εκτιμήσεις συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι με τη σωστή ενθάρρυνση εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών και με την υποστήριξη από την κοινωνία των πολιτών, οι πωλήσεις τσιγάρων μπορούν να αποτελούν παρελθόν και να τελειώσουν σε πολλές χώρες του κόσμου εντός 10-15 ετών.

Οι πράξεις μας έρχονται και αποδεικνύουν την απόφασή μας, με οδηγό μας την επιστήμη και όχημα την τεχνολογία, να γίνουμε μέρος της λύσης στο πρόβλημα του καπνίσματος. Τα τελευταία 12 χρόνια έχουμε επενδύσει ως PMI συνολικά πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, ακολουθώντας μια ξεκάθαρη τοποθέτηση που καθοδηγεί ό,τι κάνουμε, λέμε «Αν δεν καπνίζεις, μην το ξεκινήσεις. Αν καπνίζεις, να το διακόψεις. Αν δεν το διακόψεις, άλλαξε».

Ως εταιρεία υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να αποθαρρύνουν την έναρξη και να ενθαρρύνουν τη διακοπή του καπνίσματος. Πιστεύουμε ωστόσο ότι όλοι οι ενήλικοι καπνιστές, που δεν διακόπτουν το κάπνισμα, θα πρέπει να έχουν ενημέρωση και πρόσβαση στις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις που πλέον υπάρχουν. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι ο ανοιχτός διάλογος ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, η διαφάνεια και η προσήλωση στην επιστήμη. Και, φυσικά, ο ρεαλισμός. Γιατί είναι δεδομένο ότι ένα ποσοστό σημερινών ενήλικων καπνιστών θα συνεχίσει να καπνίζει. Σε όλους αυτούς οφείλουμε, ως πρωτοπόρος και υπεύθυνη εταιρία, να προσφέρουμε καλύτερες εναλλακτικές.

-Έχοντας ήδη εμπορική παρουσία στην Κύπρο, τι οδήγησε την PMI στην ίδρυση ξεχωριστής θυγατρικής;

-Πράγματι η PMI έχει μακροχρόνια παρουσία στην κυπριακή αγορά, η οποία ενισχύθηκε με την κυκλοφορία εδώ και μία πενταετία του νέου μας εξελιγμένου θερμαινόμενου προϊόντος καπνού, διαθέτοντας ευρύ δίκτυο καταστημάτων, ηλεκτρονικό εμπόριο και τμήμα εξυπηρέτησης πελατών καθώς και συνεργασίες με σημεία λιανικής και μεγάλες αλυσίδες τεχνολογίας. Η ίδρυση της Philip Morris Κύπρου αποτελεί μια στρατηγική επένδυση που έρχεται και καθιστά πιο έντονο το αποτύπωμά μας στην κυπριακή οικονομία και την απασχόληση. Αποτελεί το φυσικό επόμενο βήμα σε μια σχέση που δεν εξαντλείται σε οικονομικά στοιχεία και πωλήσεις, αλλά ορίζεται και καθορίζεται και από το έντονο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι Κύπριοι καταναλωτές για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος αποτελεί μία από τις 10 χώρες σε όλο τον κόσμο όπου πάνω από το 50% των καθαρών εσόδων της εταιρίας μας προέρχεται από το τεχνολογικά εξελιγμένο προϊόν μας, το οποίο διαφοροποιείται στο ότι αντί να καίει τον καπνό τον θερμαίνει. Είναι, με άλλα λόγια, στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων εξελίξεων, όσον αφορά τη μεγάλη αλλαγή που δυνητικά μπορεί να επιφέρει η υιοθέτηση των καινοτόμων λύσεων που μπορούν να μας οδηγήσουν στο τέλος του τσιγάρου που είναι ακριβώς το όραμά μας.

-Πώς μεταφράζεται σε νούμερα το έντονο αποτύπωμά σας στην κυπριακή οικονομία και την απασχόληση στο οποίο αναφερθήκατε;

-Τα προϊόντα της Philip Morris Cyprus αποδίδουν στην Κυπριακή Δημοκρατία πάνω από 55 εκατομμύρια έσοδα μέσω Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, με τη λειτουργία μας συνεχίζουμε να επενδύουμε στη μικρή λιανική και να στηρίζουμε έμπρακτα τους συνεργάτες μας, επενδύοντας 1 εκατομμύριο ευρώ σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά την απασχόληση, αυτή τη στιγμή η Philip Morris Κύπρου απασχολεί άμεσα και έμμεσα πάνω από 100 εργαζόμενους, με τους περισσότερους από το 50% να είναι γυναίκες. Η συγκεκριμένη ποσόστωση δεν είναι τυχαία, καθώς, τόσο εμείς στη Philip Morris Κύπρου όσο και συνολικά η PMI, βρισκόμαστε σταθερά στην πρώτη γραμμή όσον αφορά τις δράσεις ενδυνάμωσης της γυναίκας και εξάλειψης του μισθολογικού χάσματος που δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα η PMI ήταν από τις πρώτες εταιρείες που έλαβε, και πρόσφατα επικαιροποίησε, τη διεθνή πιστοποίηση Equal Salary Certification. Κάτι που σημαίνει ότι αμείβουμε το ίδιο και παρέχουμε ίσες ευκαιρίες ανέλιξης στους -πάνω από 70.000 συνολικά- άνδρες και γυναίκες εργαζομένους μας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου της Κύπρου. Επιπλέον, μόλις πριν από μερικές ημέρες, καταφέραμε να πετύχουμε έναν από τους σχετικούς στόχους της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξής μας που ήταν το να κατέχουν διευθυντικές θέσεις πάνω από το 40% των γυναικών στην PMI παγκοσμίως.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν έμπρακτες αποδείξεις για το εργασιακό περιβάλλον ισότητας και συμπερίληψης που χτίζουμε σε κάθε αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Αυτό που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους. Αυτό που θεωρούμε ότι θα χαρακτηρίσει και την παρουσία μας τα επόμενα χρόνια, ως αυτόνομη πλέον θυγατρική, στην Κύπρο.

-Πώς σχολιάζετε τη σημαντική αύξηση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων το 2021 που κατέγραψε η Κύπρος και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στην κυπριακή οικονομία;

-Σύμφωνα με την ετήσια ανεξάρτητη Έκθεση της KPMG, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International και πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα ευρήματά της το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων το 2021 στην Κύπρο ανήλθε στο 14,4% της συνολικής κατανάλωσης. Συνολικά καταναλώθηκαν 140 εκατ. παράνομα τσιγάρα και τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία άγγιξαν τα 24 εκατ. ευρώ.

Για εμάς στη Philip Morris Κύπρου είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα να προστατέψουμε τους καταναλωτές από τα παράνομα προϊόντα. Γιατί τόσο το οικονομικό, όσο και το κοινωνικό κόστος από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων μάς αφορά όλους. Η παράνομη αγορά τσιγάρων συνεχίζει να στερεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σημαντικά έσοδα που τα έχουν ανάγκη, ιδιαιτέρως τώρα την περίοδο της έντονης κρίσης. Ταυτόχρονα, ζημιώνει τις νόμιμες επιχειρήσεις και ευνοεί το οργανωμένο έγκλημα. H Πολιτεία, οι διωκτικές αρχές και οι επιχειρήσεις πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά για την καταπολέμηση αυτής της παράνομης πρακτικής. Κάτι που έχουμε ήδη κάνει με επιτυχία στην Ελλάδα -μεταξύ άλλων- με εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και δωρεά στις διωκτικές αρχές εξοπλισμού αιχμής και σε άλλες αγορές και που στοχεύουμε να επιδιώξουμε να συμβεί και στην Κύπρο.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να κρατήσουμε για τη νεοσύστατη Philip Morris Κύπρου;

-Η πεποίθησή μας ότι η κοινωνία μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο μόνο όταν ο καθένας από εμάς κάνει τη μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο. Σε αυτό πιστεύουμε, εμείς, οι άνθρωποι της Philip Morris Κύπρου. Για αυτό, πριν ζητήσουμε από τους άλλους να αλλάξουν, πρώτοι αλλάζουμε εμείς. Συνεχώς. Κάθε μέρα αλλάζουμε προς το καλύτερο, τα προϊόντα μας, τον τρόπο που εργαζόμαστε, το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον, τη συνεισφορά μας στην οικονομία, τον ρόλο μας στην κοινωνία. Και το βασικό συστατικό για να το πετύχουμε όλο αυτό είναι ένα: Οι άνθρωποί μας. Και αναφέρομαι σε όλους τους ανθρώπους μας: τους καταναλωτές των προϊόντων μας, τους συναδέλφους μας και φυσικά τους συνεργάτες μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση