ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η συμβολή των Σ&Ε στο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων τεχνολογίας

Το 58% των στελεχών του τομέα παγκοσμίως σκοπεύουν να επιδιώξουν συγχωνεύσεις και εξαγορές στη διάρκεια του επόμενου έτους

Δελτίο Τύπου

Ενισχύεται η εμπιστοσύνη στην αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε), ενώ το 58% των στελεχών του τομέα της τεχνολογίας, μέσων ενημέρωσης & ψυχαγωγίας και τηλεπικοινωνιών (TMT) σχεδιάζουν να επιδιώξουν Σ&Ε κατά το επόμενο έτος – έναντι 42% πριν έξι μήνες.

Αυτό προκύπτει από την 20η έκδοση της τακτικής έρευνας της ΕΥ, Global Capital Confidence Barometer (CCB), σύμφωνα με την οποία, οι ανησυχίες γύρω από τις εξελίξεις στο ρυθμιστικό περιβάλλον και τον ανταγωνισμό δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από το να αξιοποιήσουν τη μετασχηματιστική δύναμη των Σ&Ε.

Παρά την πρόσφατη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, το 73% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΥ αναμένει αύξηση του αριθμού των συμφωνιών που θα ολοκληρωθούν σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο, έναντι 51% πριν από έξι μήνες. Το εύρημα αυτό ενισχύεται από την αύξηση της εμπιστοσύνης στις οικονομικές συνθήκες, καθώς το 94% των στελεχών προβλέπουν βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις αναμένουν βελτίωση των εταιρικών κερδών (87%), των διαθέσιμων πιστώσεων (87%) και των αποτιμήσεων (76%).

Σύμφωνα με την έκθεση, όλα τα στελέχη των ΤΜΤ σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία φέτος. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων του τομέα (23%) αναφέρει ως βασική κινητήρια δύναμη των εξαγορών, την απόκτηση τεχνολογίας, ανθρώπινου ταλέντου, νέων παραγωγικών δυνατοτήτων ή καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups).

Οι Σ&E εξελίσσονται στη νέα κινητήρια δύναμη για τις εταιρείες τεχνολογίας

Η έκθεση επισημαίνει την ενίσχυση της διάθεσης των επιχειρήσεων τεχνολογίας για εξαγορές, η οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μην αυξήσει τα επιτόκια το 2019.

Το 60% των ερωτηθέντων στον τομέα της τεχνολογίας αναφέρει ότι θα επιδιώξει ενεργά Σ&Ε κατά τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 40% τον Οκτώβριο του 2018. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (92%) πιστεύει ότι η οικονομία του τομέα της τεχνολογίας βελτιώνεται συνολικά, έναντι 51% πριν έξι μήνες, ενώ το 80% αναφέρει ότι τα εταιρικά κέρδη, η βραχυπρόθεσμη σταθερότητα της αγοράς και η διαθεσιμότητα πιστώσεων βελτιώνονται. Επιπλέον, το 65% σκοπεύει να επιδιώξει διασυνοριακές τεχνολογικές εξαγορές, έναντι μόλις 26% πριν από έξι μήνες.

Η ετήσια αύξηση του αριθμού και της αξίας των συμφωνιών κατά 2% και 39% αντίστοιχα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, αντικατοπτρίζει αυτή την ψυχολογία, αναδεικνύοντας και την αύξηση του αριθμού των μεγάλων συμφωνιών.

Τα στελέχη των μέσων ενημέρωσης & ψυχαγωγίας επιδιώκουν δυναμικά συμφωνίες

Οι ευνοϊκές επιδόσεις των κεφαλαιαγορών και η αισιοδοξία σχετικά με τη μετασχηματιστική δύναμη των Σ&Ε ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο περιβάλλον Σ&Ε μεταξύ των εταιρειών μέσων ενημέρωσης & ψυχαγωγίας. Το 80% των ερωτηθέντων στον τομέα εκτιμούν ότι η αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 64% τον Οκτώβριο του 2018.

Παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, τα περισσότερα στελέχη του τομέα ΜΜΕ & ψυχαγωγίας (95%) εκτιμούν ότι η οικονομία του τομέα βελτιώνεται, έναντι 48% πριν από έξι μήνες.

Η έρευνα υπογραμμίζει επιπλέον την επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία και ανθεκτικότητα, με το ποσοστό των στελεχών που αναθεωρούν τα χαρτοφυλάκιά τους σε τριμηνιαία βάση να έχει αυξηθεί από 23% σε 49% τους τελευταίους έξι μήνες. Μάλιστα, το 53% πιστεύει ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει ενεργά συμφωνίες κατά το επόμενο έτος, υπερβαίνοντας το μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών (46%).

Οι δείκτες για τις Σ&Ε στις τηλεπικοινωνίες βελτιώνονται, παρά τους κινδύνους του ρυθμιστικού περιβάλλοντος

Τα στελέχη του τομέα των τηλεπικοινωνιών είναι αισιόδοξα για τη ώθηση που μπορούν να δώσουν οι Σ&Ε στην αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τεχνολογίας και τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό τους. Το 82% των στελεχών εκτιμά ότι η αγορά των τηλεπικοινωνιών θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 65% πριν ένα χρόνο, ενώ το 58% αναμένει ότι τα έργα Σ&Ε σε εξέλιξη θα αυξηθούν κατά το επόμενο έτος.

Καθώς ολοκληρώνεται το εμπορικό λανσάρισμα της τεχνολογίας 5G σε πολλές αγορές, το 55% των στελεχών αναφέρει ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει ενεργά εξαγορές κατά το επόμενο έτος. Η επέκταση σε συναφείς τομείς κατατάσσεται ως η βασική προτεραιότητα στρατηγικής ανάπτυξης για τις τηλεπικοινωνίες (27%), καθώς οι ευκαιρίες που συνδέονται με το Internet of Things (IoT) προσφέρουν την προοπτική νέων συγκλίσεων.

Ωστόσο, το κανονιστικό περιβάλλον εξακολουθεί να δημιουργεί προκλήσεις, με το 72% των ερωτώμενων να αναφέρει ότι επηρεάζει τη στρατηγική Σ&Ε.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος και επικεφαλής Συναλλακτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, παρατηρεί: «Καθώς οι επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και των τηλεπικοινωνιών συνειδητοποιούν ότι συμφωνίες Σ&Ε μπορούν να βοηθήσουν στην μετεξέλιξη των δραστηριοτήτων τους και ότι αποτελούν προϋπόθεση όχι μόνο για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς αλλά και για να επιβιώσουν, οι Σ&Ε θα εξελίσσονται στη νέα κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. Με τις επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές και τεχνολογία να αυξάνονται παγκοσμίως, οι επιχειρήσεις καλούνται να μετεξελιχθούν για να επωφεληθούν από μια νέα αναπτυξιακή ατζέντα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη των οργανισμών μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας θα πρέπει να αξιολογήσουν προσεκτικά τις ευκαιρίες αυξημένης αξίας που δημιουργούν οι συγχωνεύσεις καθώς και τους κινδύνους που συνδέονται με την επίτευξη των εκτιμώμενων συνεργειών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση