ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

K. Zimarin: Η ανθρώπινη ζωή στο επίκεντρο της μετά Covid-19 εποχής

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ένθετο της Κυριακάτικης Καθημερινής «Η Νέα Τάξη Πραγμάτων»

Newsroom K

ΤΟΥ ΔΡ. KIRILL ZIMARIN

Η πανδημία που ακόμα βιώνουμε, έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου απρόσμενη και παγκόσμιας εμβέλειας οικονομική κρίση. Παρότι η Κύπρος έχει βιώσει χρηματοοικονομικές κρίσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης τους αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος του DNA του λαού της, η πανδημία Covid-19 έχει προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων ανά το παγκόσμιο με κύριες οικονομίες να προσπαθούν να ανακάμψουν μετά από μια πρωτοφανή καραντίνα.

Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος έχει λάβει τα εύσημα για τον επιτυχή χειρισμό της πανδημίας, η οικονομία αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη χρονιά καθώς ο κεντρικός πυλώνας της, ο τουρισμός, αντιμετωπίζει μια χαμένη σεζόν. Ο όρος «καραντίνα» ή αγγλιστί «lockdown» έχει εισέλθει στην καθημερινότητά μας καθώς επίσης και στην επιχειρηματική ορολογία, με τις εταιρείες να στέλνουν μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού για εξ αποστάσεως εργασία από το σπίτι υιοθετώντας παράλληλα πρακτικές κοινωνικής απόστασης για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής τέθηκε για πρώτη φορά εν καιρώ ειρήνης πάνω από οποιουσδήποτε επιχειρηματικούς στόχους και την ανάπτυξη των οικονομιών σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην RCB Bank Ltd ενεργήσαμε γρήγορα με στόχο την προστασία των ανθρώπων μας, των πελατών αλλά και της κοινωνίας εν γένει. Η πολιτική μας κινήθηκε προς τέσσερις κατευθύνσεις. Εν πρώτοις, υιοθετήσαμε τις αυστηρότερες διαδικασίες υγείας και ασφάλειας στα καταστήματά μας καθώς και στα γραφεία μας ανά την Κύπρο. Τα συστήματά μας προσαρμόστηκαν από την ομάδα της πληροφορικής, επιτρέποντας έτσι σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων να δουλεύουν από το σπίτι και ειδικά εκείνες των ευάλωτων ομάδων που έπρεπε να προστατευθούν, ενώ υιοθετήθηκε και σύστημα βάρδιας. Η κρίση οδήγησε στην ανάγκη για εξεύρεση νέων γραφειακών χώρων και διευθετήσεων αφού η κοινωνική απόσταση εξακολουθεί να είναι σημαντική. Το νέο εργασιακό περιβάλλον πρέπει να είναι σύγχρονο και να παρέχει ό,τι απαιτείται για τις νέες συνθήκες εργασίας που επιβάλλονται, όταν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Στη νέα εποχή μετά την πανδημία πρέπει να στηρίξουμε την αγορά έτσι ώστε η οικονομία να ανταπεξέλθει της τρικυμίας και να πλεύσει σε ήρεμα νερά

Η δεύτερη παράμετρος αφορούσε την χρήση όλων των ψηφιακών εργαλείων και υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πελατών μας, καθιστώντας αχρείαστες τις επισκέψεις τους στα καταστήματά μας. Η Τράπεζα μας ήταν ήδη έτοιμη τεχνολογικά πολύ πριν από την πανδημία, μια στρατηγική που αποδείχθηκε η πλέον σωστή για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ανάπτυξης των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, ώστε να συμβαδίζουν με την ψηφιακή εποχή. Η αναστολή χρεώσεων και αύξηση ορίων ήταν επίσης εργαλεία που υιοθετήθηκαν με γνώμονα την ευημερία των πελατών. Οι κρίσεις δεν φέρνουν μόνο προκλήσεις αλλά παρουσιάζουν και ευκαιρίες. Ένα από τα θετικά αποτελέσματα της αντιμετώπισης της πανδημίας ήταν η ώθηση για ψηφιοποίηση που δόθηκε σε όλους τους τομείς της αγοράς. Η τραπεζική ήταν σίγουρα στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής και είμαστε υπερήφανοι για την ετοιμότητα και την κουλτούρα της RCB Bank σε αυτόν τον τομέα.

Η τρίτη κατεύθυνση αφορούσε τις ενέργειες στις οποίες όλοι οφείλαμε να προβούμε, με στόχο να στηρίξουμε την Κύπρο και το σύστημα Υγείας της αλλά και τους ιατρικούς και παραϊατρικούς ήρωες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή ενός άνισου πολέμου. Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς όταν οι συμπατριώτες μας αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της μη επιβίωσης. Στην μικρή μας Κύπρο, ο κάθε ένας είναι εξαιρετικά πολύτιμος για την οικογένειά του, το περιβάλλον του αλλά και τη χώρα. Προχωρήσαμε αμέσως στη δωρεά 12 ολοκαίνουργων ιατρικών αναπνευστήρων. Επρόκειτο για έναν άθλο, αφού οι αναπνευστήρες ήταν περιζήτητοι σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τον εξοπλισμό ανεξαρτήτως κόστους, καθώς και ιατρικές ασπίδες προσώπου, προστατεύοντας έτσι το ιατρικό προσωπικό που ήταν στην πρώτη γραμμή. Η ανθρώπινη ζωή και η διαφύλαξή της ήταν και πάλι η απόλυτη προτεραιότητα.

Η αξία της ανθρώπινης ζωής επεκτείνεται και στην ευημερία ενός ατόμου, το δικαίωμά του στην απασχόληση και την οικονομική σταθερότητα για μια καλή ζωή στο κοινωνικό σύνολο. Αυτή ήταν και η τέταρτη κατεύθυνση της πολιτικής μας. Με το τέλος της καραντίνας και την επανεκκίνηση της οικονομίας, η τραπεζική κοινότητα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Αυτό αναγνωρίστηκε αμέσως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Ενήργησαν και οι δύο γρήγορα και αποτελεσματικά, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές, για την παροχή εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της οικονομίας. Αυτή η στήριξη απαιτεί οικονομικά ισχυρά τραπεζικά ιδρύματα που να είναι σε θέση να παραμείνουν δίπλα στους πελάτες τους και να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανάκαμψης και ανάπτυξης. Εμείς στην RCB Bank, με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση στη χώρα και μια ισχυρή βάση κεφαλαίου και ρευστότητας, ήμασταν σε επαφή με τους εταιρικούς μας πελάτες καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας και συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους. Αυτό ακριβώς ξεκινήσαμε να πράττουμε. Οι πελάτες μας μαζί με όλες τις βιώσιμες εταιρείες, αποτελούν τα θεμέλια της οικονομίας και στηρίζοντάς τους, στηρίζουμε και την ίδια τη χώρα.

Σε αυτή τη νέα εποχή μετά την πανδημία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις νέες πραγματικότητες. Να αντιμετωπίσουμε τη θύελλα συλλογικά, να ανταποκριθούμε στις νέες ψηφιακές και άλλες τάσεις που υπογραμμίστηκαν αυτή την περίοδο δείχνοντας τον δρόμο του μέλλοντος και να στηρίξουμε την αγορά έτσι ώστε η οικονομία να ανταπεξέλθει της τρικυμίας και να πλεύσει σε ήρεμα νερά. Σε όλα αυτά, υπάρχει μια προτεραιότητα που πρέπει όλοι να έχουμε ως πυξίδα κατά την πλοήγηση μας προς τα εμπρός: Την ασφάλεια και ευημερία της ανθρώπινης ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της.

*O Δρ. Kirill Zimarin είναι CEO της RCB Bank Ltd.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ έχει στόχο, τόσο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τους νοσούντες και τις οικογένειές τους, όσο και για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Με χρηματική δωρεά στη Στέγη Ευγηρίας «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η φαρμακοβιομηχανία Remedica

Η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στην κοινωνία και να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας αλλά και των ευάλωτων ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X