ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Και το σουβλάκι «θύμα» των αυξήσεων

Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που οδήγησε στην αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων

Της Ιωάννας Κυριάκου

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των αγορών τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο λόγω της αύξησης των τιμών σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου, «τα μηνύματα τα λαμβάναμε από τις αρχές του καλοκαιριού, με την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, την εκτόξευση των ναύλων και την αύξηση των καυσίμων, γεγονός το οποίο δημιούργησε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που επηρεάζει τις τελικές τιμές βασικών προϊόντων». 

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι δεν «μιλάμε για οριακές αυξήσεις αφού σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν αιτήματα για διψήφιο αριθμό αυξήσεων». Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού καθώς οι εν λόγω αυξήσεις δεν έχουν μπει ακόμα στο ράφι της υπεραγοράς, δηλαδή δεν έχει αλλάξει η τελική τιμή. Εξήγησε, παράλληλα, ότι στον κλάδο του λιανικού εμπορίου παρατηρείται ένας υγιής ανταγωνισμός ο οποίος λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών καθώς ο λιανέμπορος προσμετρά πάρα πολλά πριν αλλάξει την τελική τιμή στον καταναλωτή.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αντωνίου είπε ότι τα αιτήματα που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν 20% αύξηση στο ψωμί, το αλεύρι, τα ζυμαρικά και μια αύξηση της τάξης του 3% στο γάλα. Οι κατηγορίες αυτές, εξήγησε ο κ. Αντωνίου, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και άλλα προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στο κρέας, ο κ. Αντωνίου είπε ότι βρισκόμαστε ακόμη σε στάση αναμονής. Επεσήμανε ότι οι τιμές στα σιτηρά έχουν εκτοξευθεί με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές των ζωοτροφών. Έφερε ως παράδειγμα το κριθάρι, το οποίο την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι στοίχιζε 180 ευρώ ο τόνος, ενώ τη δεδομένη στοιχίζει 305 ευρώ ο τόνος. «Αυτό, αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην αύξηση τη τελικής τιμής», εξήγησε και τόνισε ότι ορισμένα ζώα σε κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες είναι υποσιτισμένα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστας Λειβαδιώτης, τόνισε ότι επί του παρόντος δεν παρατηρείται κάποια διαφοροποίηση στην τιμή του κρέατος. Εκτίμησε ότι μελλοντικά θα υπάρξει μια αύξηση της τάξης του 20%. «Tο κρέας που είναι γύρω στα πέντε ευρώ θα πάει στα έξι. Αν η πίτα σουβλάκι είναι 6 ευρώ τότε θα πάει 7». Καταληκτικά, ο κ. Λειβαδιώτης είπε ότι η αύξηση στο κρέας θα καθοριστεί από το είδος και την ζήτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση