ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κερδισμένοι και χαμένοι από τη μάχη του Twitter

Ζημιά πολλών εκατομμυρίων για Μασκ και τράπεζες – Κέρδη για τους μετόχους

Kathimerini.gr

Ο Ελον Μασκ επέστρεψε ξαφνικά για την εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων, λίγο πριν ξεκινήσει η δικαστική διαμάχη με την τεχνολογική εταιρεία για την αρχική υπαναχώρησή του από τη συμφωνία. Η «κωλοτούμπα» στην πολύκροτη υπόθεση Twitter θα αφήσει κάποιους νικητές και πολλούς χαμένους, μεταξύ των οποίων και ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γης. Αφενός, είναι σπάνιο φαινόμενο για τον δισεκατομμυριούχο να παραδέχεται την ήττα του, αφετέρου, η οικονομική του θέση πλέον είναι δυσμενέστερη. Λόγω της αναστάτωσης γύρω από τη συμφωνία εξαγοράς, η μετοχή του Twitter είχε χάσει τουλάχιστον το ένα τέταρτο της αξίας της από την αρχική πρόταση. Παρότι χθες ανέκαμψε, πολλοί υποστηρίζουν ότι το τίμημα της εξαγοράς είναι πλέον εξαιρετικά υψηλό ιδίως έναντι των μετοχών των ανταγωνιστών του Twitter, όπως η Meta και η Snap.

Οι τράπεζες

Επειτα από μήνες κλητεύσεων και πισωγυρισμάτων, οι τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν τη συμφωνία, μεταξύ αυτών η Morgan Stanley και η Bank of America, είναι ανάμεσα στους χαμένους. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί εν μέσω ενός πολύ χειρότερου περιβάλλοντος γι’ αυτές, αφού υπάρχουν διάχυτες ανησυχίες από την αύξηση των επιτοκίων και για το σενάριο ύφεσης. Η ζημία για τις τράπεζες μπορεί να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Εκτός αυτού, κατά την ανακριτική διαδικασία, οι επενδυτές, μεταξύ αυτών ο ιδρυτής της Oracle, Λάρι Ελισον, και ο CEO της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, υποχρεώθηκαν να «βγάλουν τα άπλυτά τους στη φόρα», καθώς δημοσιεύθηκαν τα μηνύματά τους με τον Μασκ.

Οι εργαζόμενοι

Πέραν της αβεβαιότητας που έσπειρε η υπαναχώρηση του Μασκ, το Twitter αποφάσισε να κάνει παύση στη διαδικασία προσλήψεων και απολύσεων τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, οι διαδικασίες πρόκειται να επανεκκινήσουν σύντομα, ενώ αναμένονται περισσότερες απολύσεις: η εταιρεία «οφείλει να γίνει υγιής», δήλωσε ο Μασκ τον Ιούνιο, στο πλαίσιο πιέσεων που άσκησε για μείωση του κόστους.

Ο CEO του Twitter, Πάραγκ Αγκραβάλ, χειρίστηκε με μαεστρία την κρίση και περιλαμβάνεται στους νικητές της υπόθεσης.

Οι νικητές

Μία από τις ελάχιστες εταιρείες που βγαίνουν νικήτριες από την υπόθεση είναι το Twitter, που όμως εξακολουθεί να ζημιώνεται σε ένα βαθμό. Ενδεικτικά, το κόστος των δικαστικών εξόδων θα είναι υπέρογκο, ενώ θα πρέπει να βγει από το κλίμα αβεβαιότητας που την περιβάλλει τους τελευταίους μήνες. Επίσης, στο μέλλον της εταιρείας βρίσκεται πλέον ο Μασκ, ένας αγοραστής που προκάλεσε επί μήνες τριγμούς στην εταιρεία.

Οι μέτοχοι

Οσοι αγόρασαν μετοχές εν μέσω της κρίσης θα ευνοηθούν ιδιαίτερα, αφού η συμφωνία ενδέχεται να βγάλει μεγάλο κέρδος. «Πληρώνει μεταξύ 50% και 75% περισσότερο γι’ αυτή την εταιρεία», σημείωσε στο Business Insider ο Ντέρεκ Χορστμάγερ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο John Mason, αναφερόμενος στον Μασκ.

Ο CEO της Twitter

Ο λόγος για τον Πάραγκ Αγκρα-βάλ, ο οποίος κατά τη διάρκεια των εντάσεων απεδείχθη αποτελεσματικός και συνεπής, ακόμη και μετά τη δημοσίευση των προσωπικών μηνυμάτων που είχε ανταλλάξει με τον Μασκ. «Εχεις το ελεύθερο να τουιτάρεις “Πεθαίνει το Twitter;” και οτιδήποτε άλλο για την εταιρεία. Αλλά είναι ευθύνη μου να σου πω ότι δεν με βοηθάς να βελτιώσω το Twitter στο τρέχον περιβάλλον», είχε γράψει μεταξύ άλλων στον Μασκ. Ωστόσο, είναι πιθανό πως εφόσον προχωρήσει η συμφωνία, ο Aγκραβάλ θα φύγει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση