ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κινεζικές και ασιατικές εταιρείες κυριαρχούν στο top 10 της έκθεσης Fintech100 της KPMG και της H2 Ventures

Συνολικά, πέντε εταιρείες που προέρχονται από τη γεωγραφική περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Δελτίο Τύπου

Εταιρείες κυρίως προερχόμενες από Κίνα και τη γεωγραφική περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέλαβαν τις περισσότερες θέσεις στην πρώτη δεκάδα της έκθεσης Fintech100 του 2019, που πραγματοποιήθηκε από την KPMG International και την εταιρεία επενδύσεων fintech H2 Ventures. Όπως και το 2018, η φετινή λίστα κατέδειξε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των πληρωμών και συναλλαγών κυριαρχούν, αντιπροσωπεύοντας 27 από τις εταιρείες που συμμετέχουν στην έκθεση. Ακολουθούν οι εταιρείες διαχείρισης πλούτου (19), οι ασφαλιστικές (17) και οι εταιρείες παροχής δανεισμού (15).

Η Κίνα, η οποία ηγείται της έκθεσης Fintech100 τα τελευταία τρία χρόνια, εκπροσωπήθηκε στο top 10 του 2019 με τρεις εταιρείες. Συνολικά, πέντε εταιρείες που προέρχονται από τη γεωγραφική περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κέρδισαν μια θέση στο top 10. Η Ant Financial (Κίνα) κατέλαβε την πρώτη θέση για δεύτερη συνεχή χρονιά, με την Grab (Σιγκαπούρη) και την JD Digits (Κίνα) να την ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Την τέταρτη θέση κατέλαβε η GoJek με έδρα την Ινδονησία και την έκτη η Xiaoman Financial (Κίνα). Δύο εταιρείες με έδρα την Ινδία εμφανίστηκαν επίσης στο top 10, όπως και δύο εταιρείες από τις ΗΠΑ και μία από το Ηνωμένο Βασίλειο (δείτε την πλήρη λίστα top 10 πιο κάτω).

Ο Ian Pollari, επιφαλής της KPMG Fintech παγκόσμια και συνέταιρος στην KPMG Αυστραλίας, δήλωσε: «Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε δει αύξηση των εταιρειών fintech που προέρχονται από τη γεωγραφική περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, οι οποίες κατέλαβαν επτά από τις δέκα θέσεις στο top 10 του 2019. Φέτος, είδαμε επίσης την εμφάνιση της Ινδίας ως νεοεισερχόμενη δύναμη fintech, με παρουσία δύο εταιρειών στο top 10 και συνολικά επτά στη λίστα του τρέχοντος έτους».

Ο Toby Heap, συνιδρυτής της H2 Ventures, σημείωσε: «Η φετινή έκθεση Fintech100 αναδεικνύει μια σημαντική αύξηση στην υποστήριξη των εταιρειών fintech από επιχειρηματικά κεφάλαια. Οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα του 2019 έχουν συγκεντρώσει πάνω από US$ 70 δις σε επιχειρηματικά κεφάλαια (35% αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) και πάνω από US$ 18 δις σε επιχειρηματικά κεφάλαια κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Διαπιστώσαμε επίσης μείωση της εκπροσώπησης στη φετινή λίστα Fintech100 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των πληρωμών και παροχής δανεισμού. Τη θέση τους έχουν καταλάβει εταιρείες διαχείρισης πλούτου, ασφαλιστικές, καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περισσότερους από ένα τομείς».

Fintech100 2019 top 10:
1. Η Ant Financial (Κίνα) είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα third-party πληρωμών στον κόσμο.
2. Η Grab (Σιγκαπούρη) χρησιμοποιεί δεδομένα και τεχνολογία για να προβαίνει σε διευρυμένες βελτιώσεις σε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, από τις μεταφορές ως τις πληρωμές. Δραστηριοποιείται σε μια περιοχή άνω των 620 εκατομμυρίων ανθρώπων.
3. Η JD Digits (Κίνα) είναι μια εταιρεία ψηφιακής τεχνολογίας, αφοσιωμένη στην παροχή ψηφιακών, online και offline υπηρεσιών γύρω από τρία βασικά σημεία: δεδομένα, χρήστες και συνδεσιμότητα. Χρησιμοποιεί αναδυόμενες τεχνολογίες όπως Big Data, Artificial Intelligence, Cloud Computing, Blockchain και Internet of Things.
4. Η GoJek (Ινδονησία) είναι μια πλατφόρμα παροχής πολλαπλών υπηρεσιών (περισσότερες από 20 υπηρεσίες), συμπεριλαμβανομένων των Gopay, Gobills, Gopoints, Paylater και Gopulsa, που εξυπηρετεί εκατομμύρια χρήστες στη Νοτιοανατολική Ασία.
5. Η Paytm (Ινδία) είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ψηφιακών πληρωμών στην Ινδία, με περισσότερους από 380 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και 12 εκατομμύρια έμπορους στην πλατφόρμα της.
6. Η εταιρεία Du Xiaoman Financial (Κίνα) παρέχει υπηρεσίες βραχυπρόθεσμου δανεισμού καθώς και επενδυτικές υπηρεσίες.
7. Η Compass (Ηνωμένες Πολιτείες) είναι μια εταιρεία τεχνολογίας ακινήτων, που διαθέτει ισχυρή πλατφόρμα που υποστηρίζει ολόκληρο το φάσμα εργασιών αγοράς και πώλησης.
8. Η Ola (Ινδία) διευκολύνει και απλοποιεί τις πληρωμές μέσω της πλατφόρμας της Ola Money.
9. Η Opendoor (Ηνωμένες Πολιτείες) δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να λάβει μια προσφορά για ένα σπίτι με λίγα μόνο κλικ, καθώς και να πουλήσει μέσα σε λίγες μέρες, αφαιρώντας από τη συναλλαγή τον παράγοντα αβεβαιότητα.
10. Η OakNorth (Ηνωμένο Βασίλειο) εξειδικεύεται στον δανεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας την ιδιόκτητη πλατφόρμα δεδομένων και τεχνολογίας που διαθέτει.
Η τελική επιλογή εταιρειών για τη σύσταση της λίστας Fintech100 ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένων ερευνών και αναλύσεων βασισμένων σε δεδομένα που σχετίζονται με πέντε παράγοντες (συνολικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, ποσοστό αύξησης κεφαλαίου, γεωγραφική ποικιλομορφία, τομεακή ποικιλομορφία, συντελεστής X – προϊόν και καινοτομία υπηρεσιών και επιχειρηματικού μοντέλου). Αυτά τα κριτήρια επιλογής, τα οποία χρησιμοποιούνται ως βασικές μετρήσεις για τον υπολογισμό της κατάταξης των εταιρειών στη λίστα Fintech100, καθορίστηκαν κυρίως λόγω της έμφασης που δίνουν οι επιχειρηματίες κεφαλαίων στην ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν ένα μακροπρόθεσμο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Παγκοσμιοποίηση

Σύμφωνα με την ανάλυση της αγοράς, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών fintech αναπτύσσεται ταχύτατα και ταυτόχρονα σε πολλούς προορισμούς, όπως η AfterPay Touch Αυστραλίας, η Nubank Βραζιλίας, η Kreditech Holdings Γερμανίας και η Bnext Ισπανίας.

Η μοναδικότητα διευρύνεται

Οι πρώτες καινοτόμες εταιρείες fintech που είχαν επικεντρωθεί στη παροχή μιας και μόνο υπηρεσίας τώρα διαφοροποιούνται, στοχεύοντας στην εκπλήρωση ενός μεγαλύτερου συνόλου βασικών αναγκών των πελατών.

Open banking

Ορισμένες εταιρείες, όπως η κινέζικη Ant Financial και η ινδική Open, επωφελούνται από τη στροφή της παγκόσμιας πολιτικής προς το οpen banking, η οποία καθοδηγεί τον ανταγωνισμό και επιτρέπει στις εταιρείες fintech να έχουν πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα των πελατών, με σκοπό τη δημιουργία ταχύτερων, πιο εξατομικευμένων και καινοτόμων υπηρεσιών.

Ο Χριστόφορος Αναγιωτός, Διοικητικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Deal Advisory της KPMG Κύπρου δήλωσε: «Το αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον τομέα είναι εκπληκτικό, όπως μαρτυρεί η κατά 35% αύξηση των κεφαλαίων που άντλησαν οι «top 100» ανά την υφήλιο, όπως είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι αυτές οι εταιρείες Fintechs προέρχονται από 30 διαφορετικές χώρες, κάποιες τόσο μικρές και κοντινές όσο και η γειτονική μας Μάλτα».

Ο Παγκράτιος Βανέζης, Διοικητικός Σύμβουλος και συνέταιρος Fintech στην KPMG Κύπρου, δήλωσε: «Ο τομέας Fintech και οι 100 κορυφαίοι εκπρόσωποί του αποδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο πως η αλλαγή που βιώνει ο τομέας όχι μόνο είναι πραγματική αλλά σε αυτή προσδίδεται τεράστια δυναμική, λόγω κυρίως των επενδυτικών ροών και των ρυθμιστικών αλλαγών σε Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός από τη ταξινόμηση του επιχειρηματικού μοντέλου σε ένα φάσμα υπηρεσιών με πελατοκεντρική προσέγγιση, το βασικό μήνυμα που αναδύεται από αυτούς τους εκπροσώπους είναι ο «εκδημοκρατισμός» του χρηματοπιστωτικού κλάδου, που λειτουργεί ως η κινητήρια δύναμη αυτής της αλλαγής».

Για πρόσβαση στην πλήρη έκθεση, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:
Fintech100 του 2019

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X