ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:45
 

Κύπριοι αγόρασαν τα πλείστα ακίνητα της Altamira

Πουλήθηκαν γύρω στα 500 εντός του 2019, με το 50% εξ αυτών να αφορά γη και τα περισσότερα σε Λευκωσία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στα 500 έχουν φτάσει τα ακίνητα που έχει πωλήσει η Altamira εντός του 2019, η εταιρεία που έφερε ο πρώην Συνεργατισμός στην Κύπρο. Το σχετικό ψήφισμα του 2017 που αφορούσε στην δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ της ΣΚΤ που θα είχε το 49% και της Altamira που θα είχε το 51% της εταιρείας που θα διαχειριζόταν τα Μη Εξυπηρετούμενα της πρώην ΣΚΤ, εξακολουθεί να εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, παρά την παύση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Η αγορά των «servicers» στην Κύπρο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τις πωλήσεις δανείων που προχώρησαν οι κυπριακές τράπεζες, αλλά και με τις συμφωνίες που συνήψαν για την εξυπηρέτηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τους. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μερίδιο αγοραστών των ακινήτων της Altamira αφορά Κύπριους και μόλις ένας στους δέκα είναι ξένοι. Όσον αφορά όμως για το «τι πουλά πιο πολύ», τα στοιχεία δείχνουν πως το 49% των πωλήσεων αφορούν γη, το 36% των πωλήσεων αφορά οικιστικά ακίνητα, ενώ μόλις το 14% αφορά εμπορικά ακίνητα.

Οι αγοραστές της Altamira όμως από ό,τι αποδεικνύεται, έχουν επιλέξει τη Λευκωσία. Στην πρωτεύουσα πωλήθηκαν τα περισσότερα ακίνητα κατά το 2019, συγκεκριμένα, το 32% των ακινήτων. Ακολουθεί η Λάρνακα με 25%, ενώ αμέσως μετά βρίσκουμε την Λεμεσό με 23%, ακολούθως την Πάφο με 14% και την Αμμόχωστο με μόλις 6%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι αγοραστές δείχνουν κυρίως την προτίμησή τους σε οικιστικά ακίνητα σε τουριστικές περιοχές των επαρχιών Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, καθώς και σε εμπορικά εισοδηματικά ακίνητα στα κέντρα όλων των πόλεων. Αυξημένη είναι η ζήτηση για εμπορικά κτήρια στο κέντρο της πρωτεύουσας. Από την άλλη, οι Κύπριοι αγοραστές τείνουν να αγοράζουν ακίνητα στο αστικό κέντρο και τα προάστια των πόλεων, ανέφερε χαρακτηριστικά η εταιρεία, ενώ παράλληλα παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά αγροτεμαχίων στην ύπαιθρο, στην οποία η Altamira έχει ήδη ολοκληρώσει περί τις 140 πωλήσεις ακινήτων κατά τους πρώτους 8 μήνες του έτους. Τέλος, το ενδιαφέρον των Κύπριων αγοραστών επικεντρώνεται σε οικίες και διαμερίσματα, αλλά και σε επενδύσεις σε εισοδηματικά ακίνητα και σε γη προς άμεση ανάπτυξη. Σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον τους για βιομηχανικά ακίνητα.

Οι μεγάλες πωλήσεις

Βάσει των στοιχείων που συνέλεξε η εφημερίδα, πωλήθηκε σύμπλεγμα βιομηχανικών αποθηκών εντός της βιομηχανικής περιοχής Αγίας Βαρβάρας Πάφου, με ζητούμενη τιμή 2,9 εκατ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες αποθήκες είχαν εμβαδόν 9.000τ.μ. περίπου ενώ το συνολικό εμβαδόν του τεμαχίου ήταν σχεδόν 50.000τ.μ. και η συγκεκριμένη βιομηχανική περιοχή θεωρείται μια από τις πιο υποσχόμενες βιομηχανικές περιοχές της επαρχίας Πάφου.

Το 49% των πωλήσεων αφορούν γη, το 36% οικιστικά ακίνητα, ενώ μόλις το 14% αφορά εμπορικά ακίνητα.

Άλλη σημαντική πώληση το 2019 για την εταιρεία, ήταν πολυώροφο εμπορικό κτήριο στην είσοδο της Λευκωσίας. Επρόκειτο για ανακαινισμένο ακίνητο με εμβαδόν καλυμμένων χώρων περί τα 1.350τ.μ. σε μια περιοχή με μεγάλη κινητικότητα, που βρίσκεται σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Λευκωσίας. Το ακίνητο είχε ζητούμενη τιμή 2,4 εκατ. ευρώ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πριν από την πώληση του ακινήτου, το κτήριο υποβλήθηκε σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης.
Ακόμα ένα τουριστικό χωράφι στα Περιβόλια, το οποίο εφάπτεται της θαλάσσιας ακτής, πωλήθηκε τους τελευταίους μήνες, με ζητούμενη τιμή 1,4 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται περί τα 700 μέτρα νοτιοδυτικά από τον πυρήνα του χωριού. Τα νομικά του χαρακτηριστικά το έκαναν κατάλληλο για ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος, ενώ σε αυτή την περίπτωση, η Altamira προχώρησε με αδειοδότηση οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης κατοικιών.

Οι συμφωνίες

Η Altamira μπορεί να συνήψε το 2017 συμφωνία με την πρώην ΣΚΤ που πλέον είναι ΚΕΔΙΠΕΣ για τη διαχείριση των ΜΕΔ τους, ωστόσο το καλοκαίρι –αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως- συμφώνησε και με την AlphaBank Κύπρου για εξυπηρέτηση των δικών τους δανείων. Υπενθυμίζεται πως η AlphaBank έχει ΜΕΔ ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Τέλος, η συμφωνία με την ΚΕΔΙΠΕΣ είναι σε διαδικασία αξιολόγησης από τον συμβουλευτικό οίκο BDO και αναμένεται απόφαση εάν θα συνεχίσει να υφίσταται ή θα τροποποιηθούν οι όροι του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X