ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος: Ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός για σπουδές

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της κατάταξης World University Rankings 2023 – το παράδειγμα της σταθερής ανόδου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Προωθητική Ενέργεια

Πέρασαν οι εποχές που οι νεαροί Κύπριοι κατέφευγαν στο εξωτερικό προκειμένου να εξασφαλίσουν ποιοτικές και διεθνώς αναγνωρισμένες σπουδές.

Τα τελευταία χρόνια τα πανεπιστήμια της χώρας μας επιδεικνύουν αξιέπαινα και διεθνώς ανταγωνιστικά επίπεδα εκπαίδευσης και έρευνας, κι αυτό επιβεβαιώνεται και μέσα από δημοφιλείς πανεπιστημιακές κατατάξεις. Συγκεκριμένα, την ισχυρή θέση του πανεπιστημιακού προϊόντος και φοιτητικής εμπειρίας που προσφέρει η Κύπρος απέδειξε η ανανεωμένη, για το 2023, έγκυρη και διεθνώς αναγνωρισμένη κατάταξη World University Rankings, στην οποία φιγουράρουν τρία κυπριακά πανεπιστήμια. Αν εξακολουθείτε να είστε δύσπιστοι, ας πάρουμε ως παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Θεαματική άνοδος μέσα σε 3 χρόνια

Από το 2021, έτος που συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην κατάταξη WUR, και μέσα σε τρία μόλις χρόνια, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατάφερε να σημειώσει θεαματική άνοδο, σκαρφαλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Την προηγούμενη χρονιά, στον αντίστοιχο πίνακα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρισκόταν στη βαθμίδα 601-800 και το 2021 στη βαθμίδα 801-1000, ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς.

Η νέα αυτή κατάταξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το συγκαταλέγει στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι το 157ο  καλύτερο πανεπιστήμιο (πέρσι ήταν ανάμεσα στα 250 πρώτα), ενώ αξιοσημείωτο είναι και το άλμα που έχει κάνει σε σύγκριση με τα άλλα πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα: Στην Κύπρο είναι, πλέον, το δεύτερο καλύτερο πανεπιστήμιο (πέρσι ήταν τρίτο σε κατάταξη) και σε κυπροελλαδικό επίπεδο είναι το τέταρτο κορυφαίο (πέρσι ήταν στο νούμερο 6).

Επί μέρους κατατάξεις

Πέρα από τη γενική παγκόσμια κατάταξη, η κατάταξη World University Rankings, αξιολογεί τα πανεπιστήμια και σε επιμέρους τομείς εκπαίδευσης. Και σε αυτές τις κατατάξεις το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σκόραρε υψηλές θέσεις. Πιο συγκεκριμένα κατετάγη στις βαθμίδες:

#151–175 στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών (πρώτο σε Κύπρο και κυπροελλαδικό χώρο)

#176–200 στον τομέα της Εκπαίδευσης (πρώτο σε Κύπρο και κυπροελλαδικό χώρο, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου)

#251–300 στον τομέα της Ψυχολογίας (δεύτερο σε Κύπρο και κυπροελλαδικό χώρο)

#501–600 στον τομέα της Κλινικής και Υγείας (δεύτερο σε Κύπρο και έκτο στον κυπροελλαδικό χώρο)

#501–600 στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών (τρίτο σε Κύπρο και έκτο στον κυπροελλαδικό χώρο).

Τομέας

Κύπρος

Κύπρος και Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Ένωση

Παγκόσμιο

 

Επιχειρήσεων και Οικονομικών

1

1

35

151-175

 

Εκπαίδευσης

1*

1*

40

176-200

 

Ψυχολογίας

2

2

69

251-300

 

Κλινικής και Υγείας

2

6

142

501-600

 

Κοινωνικών Επιστημών

3

6

132

501-600

 


*μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σημαντική διάκριση στον Τομέα Διεθνοποίησης

Ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εξακολουθεί να υπερέχει είναι ο τομέας της Διεθνοποίησης: Στη λίστα World University Rankings 2023 κατετάγη στην 47η θέση παγκοσμίως! Αυτό αποδεικνύει ότι η στρατηγική του Πανεπιστημίου για διεθνοποίηση φέρνει ολοένα και θετικότερα αποτελέσματα, αφού στο Πανεπιστήμιο φοιτούν (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) περισσότεροι από 14,000 φοιτητές από περισσότερες από 100 χώρες.

Οι αριθμοί αυτοί το καθιστούν ως το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Είναι επίσης το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, καθώς και το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδας με γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική. Επίσης, μια σημαντική μερίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου προέρχονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, προσθέτοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του και αντανακλώντας την εξέλιξή του, κατά την τελευταία δεκαετία, προς μια αναμφισβήτητα διεθνή φοιτητική κοινότητα.

Αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης η κατάταξη World University Rankings

Η πανεπιστημιακή κατάταξη World University Rankings αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο. Οι αξιολογήσεις, της κατάταξης World University Rankings, αφορούν στην επίδοση κάθε πανεπιστημίου σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Διδασκαλίας, Έρευνας, Μεταφορά της Γνώσης και Διεθνούς Εμβέλειας.

Η έκδοση του 2023 περιλαμβάνει 1,799 πανεπιστήμια με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, από σύνολο 25,000 και πλέον πανεπιστημίων που λειτουργούν παγκοσμίως, τα οποία πληρούν τα απαιτητικά κριτήρια της κατάταξης και που έλαβαν μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης.

BONUS Πληροφορία

7 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας βρίσκονται ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως, με βάση σχετική κατάταξη η οποία δημοσιεύτηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ. Αυτοί είναι:

- Καθηγητής Δημήτρης Βρόντης, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

- Καθηγητής Χρίστος Γεωργάλας, Ιατρική Σχολή

- Καθηγητής Michael Davidson, Ιατρική Σχολή

- Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Ιατρική Σχολή & Σχολή Επιστημών και Μηχανικής

- Καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

- Καθηγητής Αντρέας Νικολαΐδης, Ιατρική Σχολή

- Καθηγητής Mark Sullman, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών.

Κύπρος: Ένας ελκυστικός φοιτητικός προορισμός

Οι υψηλές θέσεις στην κατάταξη του Times Higher Education - και ειδικότερα η περαιτέρω βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές ενδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ως ελκυστικών πανεπιστημιακών προορισμών. Η λίστα World University Rankings 2023 αποδεικνύει ότι η Κύπρος διαθέτει πανεπιστήμια που προσφέρουν υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή ποιότητα και ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία.

Συγκεκριμένα η Κύπρος προσφέρει:

- Υψηλό επίπεδο σπουδών (τρία κυπριακά πανεπιστήμια ανάμεσα στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο)

- Ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία (και με την επιλογή για μερική φοίτηση σε άλλη χώρα μέσω του Erasmus+)

- Προσιτά δίδακτρα και συνολικά χαμηλότερο κόστος φοίτησης σε σχέση με δημοφιλείς φοιτιτικούς προορισμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Προωθητική Ενέργεια

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση