ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μάριος Αντωνίου: Μην πειράξετε το ωράριο της Κυριακής

Το 17% του εβδομαδιαίου τζίρου στο λιανικό γίνεται τις Κυριακές σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Λιανικού Εμπορίου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ είναι η συμβολή κάθε Κυριακής αν συνυπολογιστούν οι μισθοί το ΦΠΑ και το εισρέουν στα δημόσια ταμεία από την απασχόληση. Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Λιανικού Εμπορίου η πρόκειται για την δεύτερη πιο εμπορική μέρα στο λιανεμπόριο μετά το Σάββατο και τη μέρα με τη μεγαλύτερη δυναμική. Υπολογίζεται δε ότι γύρω στο 16-17% του εβδομαδιαίου τζίρου γίνεται τις Κυριακές. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να διανοηθεί κάποιος καταστήματα κλειστά την Κυριακή δηλώνει ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου, Μάριος Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου μίλησε στην «Κ» με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των ωραρίου των καταστημάτων, το οποίο συζητείται στην επιτροπή εργασίας της βουλής, και την πρόταση νόμου για επιστροφή της ρύθμισης των ωραρίων στην Υπουργό. Η συζήτηση του θέματος αναμένεται να συνεχίσει αυτή την εβδομάδα στην Βουλή. Το αν θα δώσει η Βουλή το διάταγμα πίσω στην Υπουργό και αν θα διορθώσει το λάθος της μετά από πέντε χρόνια είναι ένα θέμα, αναφέρει ο κ. Αντωνίου. Χαρακτήρισε ωστόσο εκτός λογικής το να τίθεται προς συζήτηση η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, ιδιαίτερα, όπως ανέφερε από την στιγμή που φάνηκε μετά από εφτά χρόνια το τι πρόσφεραν τόσο στην απασχόληση, στα εισοδήματα των εργαζομένων, στους καταναλωτές και στα ποσά που εισρέουν στα δημόσια ταμεία από την λειτουργία των γενικών καταστημάτων τις Κυριακές.

«Εμείς ως σύνδεσμος, δεν θα δεχθούμε τίποτε λιγότερο από την υφιστάμενη κατάσταση που λειτουργούν τα γενικά καταστήματα και τις Κυριακές και ούτε θα δεχτούμε οποιαδήποτε πισωγυρίσματα στο λιανεμπόριο ή την επαναφορά στρεβλώσεων του παρελθόντος, δηλαδή προ του 2013 που κάποιοι αναπολούν. Να χωρίσουμε δηλαδή τους καταστηματάρχες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και τους δρόμους σε προνομιακούς και μη προνομιακούς» διαμυνύει ο κ. Αντωνίου.

11% στο ΑΕΠ

Για το θέμα αναμένεται να τοποθετηθούν εκ νέου οι βουλευτές σε αυριανή συνεδρία της επιτροπής εργασίας. Είναι γνωστή ωστόσο η θέση της κυβέρνησης για διατήρηση του ωραρίου ως έχει αφού θεωρείται ότι όντως έχει δώσει ώθηση στον κλάδο. Εκτίμηση του κ. Αντωνίου είναι ότι το λιανεμπόριο δεν χρειάζεται ούτε παρεμβατισμούς ούτε προστατευτισμούς αφού πρόκειται για τομέα που μετά τον τουρισμό έχει την μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συνεισφορά του λιανεμπορίου στο ΑΕΠ είναι γύρω στο 11%, ενώ σε κλάδους του λιανεμπορίου δραστηριοποιείται περίπου το 20% του συνόλου των εργαζομένων.  

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

«Παρόλο που ο όρος "Ελέφαντας στο Δωμάτιο"είναι Αμερικανική ορολογία κι οι δικοί μας ψευδοπολιτικοί ώς ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  11:04

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Το ΑΚΕΛ μετά από δύο ΟΛΕΘΡΙΕΣ επιλογές του ιδίου ανθυποψηφίου του μη εκλεγόμενου Σταύρου Μαλά, κατάφερε ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:47

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση