ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:11
 

Μάτσης: Μία τράπεζα η Ελληνική μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

Θα βρεθεί φόρμουλα με την ΕΤΥΚ για αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του κοινού

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης Συνεργατικής και Ελληνικής Τράπεζας, διαμήνυσε ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης. Μιλώντας στο πλαίσιο της 45ης Ετήσιας Γενικής συνέλευσης της Τράπεζας ο κ. Μάτσης σημείωσε ότι αυτή την στιγμή συνεχίζεται η πρακτική των δύο βάσεων δεδομένων για τους πελάτες της Ελληνικής και του πρώην Συνεργατισμού. Τόνισε ότι με την σκληρή δουλειά του προσωπικού η διαδικασία ενσωμάτωσης προχωρά κανονικά και συνεχίζεται εντός χρονικών πλαισίων και προϋπολογισμού. 

Ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι το σύνολο του ισολογισμού της τράπεζας έχει αυξηθεί από €6.7 δισεκατομμύρια στα €16, ενώ την ίδια ώρα μειώθηκαν οι κίνδυνοι στους οποίους εκτείθετο η Τράπεζα. Ενδεικτικά, ο Δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων μειώθηκε σημαντικά από το 52% στο 26%, ενώ οι καθαρές Μη Εξυπηρετουμένες Χορηγήσεις προς περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν από το 12% στο 4%. Μειώθηκε επίσης η εξάρτηση της Τράπεζας μας σε εισοδήματα που προέρχονται από τις δραστηριότητες μας στον τομέα της διεθνής τραπεζικής. Πρόσθεσε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης, και η ικανότητα παραγωγής αυξημένης και επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας της νέας Ελληνικής Τράπεζας, διαφαίνονται πολύ αισιόδοξες. Επισήμανε επίσης ότι η τράπεζα καταφέρει να πετύχει σειρά στόχων όπως την αύξηση του κεφαλαίου της κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, την ολοκλήρωση του πλάνου και την έναρξη των διαδικασιών ενσωμάτωσης, την σταδιακή  μείωση δικτύου καταστημάτων από 224 σε 123 σήμερα, την διατήρηση της διευρυμένης πελατειακής βάσης, την δανειοδότηση €594 εκατομμυρίων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, και την μείωση των κινδύνων που πηγάζουν από την διεθνή τραπεζική.

Πρώτιστης σημασίας για την Ελληνική είναι η επιτάχυνση της απομόχλευσης του ισολογισμού της τράπεζας από Μη Εξυπηρετούμενές Χορηγήσεις.  Η μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό της Τράπεζας, καθώς και η ισχυρή, κεφαλαιακή της θέση,  προσφέρουν περισσότερη ευελιξία και επιλογές, για τη περαιτέρω μείωση του δείκτη αυτού.  Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί και με οργανικές λύσεις, όπως είναι οι αναδιάθρωσεις, οι εκποιήσεις, και οι ανταλαγές χρεών με περιουσία, αλλά ενδεχομένως και με πώληση πακέτου τέτοιων χορηγήσεων.

Οι τέσσερις πυλώνες

Ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες της Τράπεζας στους οποίους θα συνεχίσει τον προγραμματισμό και την στόχευση της.

Α. Το προσωπικό της Τράπεζας, είναι η κινητήριος δύναμη της. Σκοπός είναι ένα βελτιωμένο εργασιακό περιβάλλον με υγιείς συνθήκες εργασίας, διαφανείς και δίκαιες αξιολογήσεις. Περαιτέρω εκπαίδευση και ενδυνάμωση των δεξιοτήτων για προσαρμογή στις ανάγκες του σήμερα. Απώτερος στόχος η αναμόρφωση της κουλτούρας της τράπεζας.

Β. Ψηφιακή τεχνολογία και τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών.

Γ. Αλλαγή των διαδικασιών της Τράπεζας και αντικατάσταση τους με νέες πιο απλές διαδικασίες. 

Δ. Εξακολούθηση διαχείρισης των κινδύνων λειτουργικών, επιτοκιακών, κυβερνοχώρου, νομικές υποχρεώσεις και κανονιστικής συμμόρφωσης για ξέπλυμμα βρώμικου χρήματος.

Στα πλάνα της τράπεζας είναι και οι επενδύσεις στο εξωτερικό στο πλαίσιο της προσπάθειας αυξημένης κερδοφορίας και μείωση του κόστους ρευστότητας. Μετά την λήξη της συνέλευσης ακολούθησε η ψηφοφορία μεταξύ των μετόχων για ανάδειξη του νέου ΔΣ της Τράπεζας. Στο πλαίσιο της συνέλευσης αναφέρθηκε ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των Μαραθέυτη και Κομάστρι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την υποψηφιότητα τους και έχει εγκριθεί.

Αυξημένη κερδοφορία

Αναλύοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2018 ο οικονομικός διευθυντής της Τράπεζας Λαρς Κράμερς, ανέφερε ότι το 2018 έκλεισε με κέρδη 320 εκατ. ευρώ και απομειώσεις ύψους 67 εκατομμυρίων ευρώ. Το τρίμηνο του 2019 τα καθαρά έσοδα από τους τόκους ανήλθαν σε 75.3 εκατομμύρια και συνολικά έσοδα 99.4 εκατομμυρίων ευρώ. Το σύνολο των εξόδων ανήλθε στα 63.5 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκε θέμα από τους μετόχους για τους μισθούς του ΔΣ της Ελληνικής. Δεν είναι πολύ ψηλό το μισθολόγιο απάντησε ο κ. Μάτσης, τονίζοντας ότι δεν είναι το μισθολόγιο που κοστίζει στην Τράπεζα. Σημείωσε ότι το μισθολόγιο καθορίζεται από την αγορά. Αναφέρθηκε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να χρησιμοποιηθεί το μισθολόγιο ώστε να αυξηθούν οι αποδόσεις της Τράπεζας. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Ξεκινά έρευνες στο «6» η ΕΝΙ

«Ο θεός να προστατεύσει την κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Αμήν.»
Marios  |  04:22

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Κίνα παραμένει στην κορυφή του πιο πρόσφατου Δείκτη, κυρίως λόγω του μεγέθους των επενδύσεων που γίνονται στην περιοχή.

EY: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνο μέρος της λύσης για την επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων

Για να υλοποιηθεί το σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X