ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Μαύρη» χρονιά το 2022 για τις επενδυτικές τράπεζες

Η αξία των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε κατά ένα τρίτο

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΣΟ, ΦΑΡΙΝΤ ΣΑΟΥΛ / BLOOMBERG

Η χειρότερη χρονιά από το 2016 ήταν η περυσινή για τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου ως προς την επίτευξη συμφωνιών, αλλά και τη διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και η οικονομική επιβράδυνση «πάγωσε» τον κλάδο. Οι 100 μεγαλύτερες τράπεζες βάσει εσόδων αποκόμισαν 77,1 δισ. δολάρια από συγχωνεύσεις και εξαγορές και την έκδοση μετοχών και ομολόγων το 2022, ποσό που συνιστά μείωση κατά 38% από το προηγούμενο έτος, ανέφερε η BCG Expand Research στο Λονδίνο.

Η αξία των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε κατά ένα τρίτο, στα 3,6 τρισ. δολ. πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το πρακτορείο Bloomberg. «Mε τα επίπεδα του πληθωρισμού που έχουμε σήμερα, το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων δεν θα φύγει μέσα σε μια νύχτα και ο φετινός χρόνος αναμένεται επίσης να είναι δύσκολος» επισημαίνει ο Τζόρνταν Γκαλχάρντο Μπουρνέτ, επικεφαλής έκδοσης στην Expand Research. Οι τράπεζες μπορεί να δώσουν έμφαση σε άλλους τομείς, όπως η αγορά των ομολόγων και των εμπορευμάτων, που κατέγραψαν το 2022 πολύ καλές επιδόσεις, αναφέρει ο ίδιος. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν περιπτώσεις τραπεζών, όπως Goldman Sachs Group, Citigroup, JP Morgan Chase & Co και Morgan Stanley.

H Goldman Sachs συμμετείχε σε συναλλαγές αξίας 982 δισ. δολ. πέρυσι, το υψηλότερο ποσό μεταξύ των τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg. Ακολουθεί η JP Morgan με 733 δισ. δολ., ποσό μειωμένο κατά 1/3 σε σύγκριση με τη χρονιά που προηγήθηκε. Οι αμερικανικές τράπεζες, που θα αρχίσουν να δημοσιεύουν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου την επόμενη εβδομάδα, έχουν ήδη προειδοποιήσει πως οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν τις επιδόσεις. Τα έσοδα από επενδύσεις της Goldman Sachs μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο έως 57%, περισσότερο δηλαδή απ’ ό,τι αρχικά είχαν υπολογίσει οι αναλυτές.

Σε ό,τι αφορά τη Citigroup, oι προμήθειες από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής σημείωσαν κατά το ίδιο τρίμηνο πτώση 64%, ενώ η JP Morgan είδε αυτές να μειώνονται κατά 47%. Aπό την πλευρά τους, οι τραπεζίτες που συμβουλεύουν deals συγχωνεύσεων και εξαγορών, είναι πιθανόν να δουν τα bonus να μειώνονται κατά 20% για την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με την Johnson Associates. To προηγούμενο έτος ήταν για τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής «σαν να έφτασε το πάρτι στο τέλος του και το hangover να αρχίζει να επιδρά», με τις κυβερνήσεις να αμβλύνουν τη στήριξη που παρείχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία, επισήμανε ο Τζούλιαν Μορς, CEO της εταιρείας broker Cenkos Securities. O ίδιος πιστεύει πως επιπλέον κακές ειδήσεις για τον πόλεμο και την οικονομία έχουν ήδη ληφθεί υπόψη, κάτι που σημαίνει πως οποιαδήποτε θετική έκπληξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση