ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με θετικό πρόσημο το άνοιγμα των Malls

Μέχρι και 20% αυξημένη ήταν η επισκεψιμότητα στα εμπορικά κέντρα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή μέρα

Του Γιάννου Λύτρα

Μεγάλο φαίνεται ότι ήταν το διάστημα των δυόμισι μηνών του εγκλεισμού, μακριά από αγαπημένες συνήθειες, όπως οι επισκέψεις των πολιτών στα εμπορικά κέντρα και στα πολυκαταστήματα. Η επαναλειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιουνίου, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ την ίδια ημέρα το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει το ποτό ή το φαγητό του και στα εστιατόρια τα οποία λειτουργούν εντός των Malls. Αισθήματα ικανοποίησης για την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας των εμπορικών κέντρων εξέφρασε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΙΕ), διά στόματος του Προέδρου του, Μάριου Αντωνίου, ο οποίος μίλησε στην «Κ». Όπως είπε ο κ. Αντωνίου, υπάρχει η αισιοδοξία ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει να καταγράφεται και ο τζίρος από τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους χώρους, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η απαιτούμενη κατανόηση και δίνεται η πίστωση χρόνου, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του εγκλεισμού εξαιτίας της πανδημίας είναι αισθητές σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Η Τρίτη ήταν η ημέρα κατά την οποία επαναλειτούργησαν και όλα τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου που δραστηριοποιούνται μέσα στα εμπορικά κέντρα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΛΙΕ στην «Κ» και με αυτό τον τρόπο πραγματοποιήθηκε η ολοκληρωτική επιστροφή και του τελευταίου μέρους του συγκεκριμένου τομέα της οικονομίας. Ο κ. Αντωνίου εξήρε την πολύ καλή δουλειά που έγινε από όλα τα εμπορικά κέντρα παγκύπρια, όσον αφορά στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων και των υγειονομικών μέτρων. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της επαναλειτουργίας τους, η επισκεψιμότητα των πολιτών στα εμπορικά κέντρα ξεπέρασε τις προσδοκίες των καταστηματαρχών και των διευθύνσεων, ανέφερε. Χαρακτηριστικά, μέχρι και τις 20:00 το βράδυ της Τρίτης, τα στοιχεία από το «MyMall Limassol» έδειξαν ότι υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 20% σε σύγκριση πάντοτε με την αντίστοιχη περσινή ημέρα, την επομένη, δηλαδή, της γιορτής του Αγίου Πνεύματος. Αυτό μας οδηγεί στο να σχηματίσουμε την άποψη ότι ο κόσμος έχει επιθυμήσει να επισκεφθεί τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα και, πλέον, απομένει η επισκεψιμότητα να μεταφραστεί σε τζίρο για τα καταστήματα, συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου.
Σε σχέση με τα υπόλοιπα εμπορικά κέντρα, όπως το «The Mall of Cyprus» και το «Nicosia Mall», η επισκεψιμότητα κυμάνθηκε σε ψηλά ποσοστά, καταγράφοντας θετικό πρόσημο.Συγκεκριμένα, βάσει τις πληροφόρησης μέχρι και τις 20:00 το βράδυ της Τρίτης 9 Ιουνίου, τα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας κατέγραψαν αύξηση της επισκεψιμότητάς τους της τάξεως του 15% περίπου, σε σύγκριση πάντα με την αντίστοιχη περσινή ημέρα. Βάσει των ιδίων δεδομένων, σε παρόμοια επίπεδα κυμάνθηκε και η επισκεψιμότητα του «Kings Avenue Mall» στην Πάφο, σημείωσε ο κ. Αντωνίου.

Μέτρα ασφαλείας

Παράλληλα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΛΙΕ, εκ μέρους των διευθύνσεων των εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων έγινε πολύ καλή δουλειά, όσον αφορά στην λήψη των απαραιτήτων μέτρων ασφαλείας, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ο κ. Αντωνίου απηύθυνε έκκληση προς όλους τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, να συνεχίσουν την δουλειά ως προς την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, καθώς μέχρι σήμερα, εντοπίστηκαν μερικές μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες έγιναν συστάσεις, όπως είπε. Όσον αφορά στα εμπορικά κέντρα, εξήγησε, είναι οι μοναδικοί χώροι στην Κύπρο οι οποίοι διαθέτουν αυτόματο σύστημα καταγραφής επισκεπτών στις εισόδους τους, καθιστώντας γνωστό, ανά πάσα στιγμή, τον αριθμό των παρευρισκομένων σε αυτούς.
Ο ίδιος πραγματοποίησε επίσκεψη σε εμπορικά κέντρα την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας τους και διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι έχουν τοποθετηθεί οι σημάνσεις ασφαλείας στους χώρους των εμπορικών κέντρων, έχει αναρτηθεί στις εισόδους τους ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων που δικαιούνται να βρίσκονται εντός ταυτόχρονα. Ανάλογα μέτρα έλαβαν και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, βάσει του ωφέλιμου χώρους τους, ανέφερε ο κ. Αντωνίου. Την ίδια ώρα, διαπίστωσε ότι τα εξειδικευμένα συνεργεία καθαρισμού και ασφάλειας που υπάρχουν σε όλα τα εμπορικά κέντρα, επιβλέπουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την σωστή εφαρμογή και τήρηση των μέτρων προστασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους κοινόχρηστους χώρους των Malls, στους οποίους ο κόσμος τείνει να συναθροίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό, συμπλήρωσε.

Τα κλειστά

Η μέρα της επαναλειτουργίας των εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων, ήταν η ίδια με την επαναδραστηριοποίηση και των εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων εστίασης. Ως εκ τούτου, οι επισκέπτες των Malls είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν το ρόφημα και το φαγητό τους στα εστιατόρια τα οποία βρίσκονται στα εμπορικά κέντρα. Κλειστοί μέχρι νεωτέρας, ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν οι εσωτερικοί παιδότοποι και οι κινηματογράφοι που δραστηριοποιούνται εντός των Malls. Όσον αφορά σε άλλους χώρους ψυχαγωγίας που βρίσκονται μέσα σε κάποια από τα εμπορικά κέντρα της Κύπρου, όπως παγοδρόμια και λούναπαρκ, θα επαναλειτουργήσουν, βάσει του τελευταίου διατάγματος του Υπουργού Υγείας, το Σάββατο 13 Ιουνίου, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΛΙΕ.

Προσδοκούν κέρδη

Η πρώτη αίσθηση που αποκόμισαν, τόσο οι διευθύνσεις των Malls, όσο και οι καταστηματάρχες που διατηρούν επιχειρήσεις τους εντός των συγκεκριμένων χώρων, είναι αυτή της συγκρατημένης αισιοδοξίας. Προς το παρόν, αυτό που γνωρίζουν έχει να κάνει μόνο με την αυξημένη προσέλευση του κοινού, ήδη από την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, σημείωσε ο Μιχάλης Αντωνίου. Ωστόσο, ο τζίρος των καταστημάτων θα υπολογιστεί περί τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, είπε, την ώρα που ο ίδιος, όπως και οι καταστηματάρχες, παροτρύνουν το κοινό να αρχίσει να προβαίνει ξανά σε αγορές, εκμεταλλευόμενο τις δελεαστικές, όπως τις χαρακτήρισε, προσφορές και εκπτώσεις, στις οποίες έχουν προβεί ορισμένοι εξ αυτών. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχει επίγνωση της κατάστασης και των δυσκολιών που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των πολιτών, εξαιτίας της πρότερης κατάστασης, σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να καταγραφεί τζίρος ισάξιος της προ πανδημίας εποχής.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X