ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με το σήμα της κυπριακής σημαίας, τα εγχώρια προϊόντα

Εντός Φεβρουαρίου θα ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο και αρχίζει η διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς.

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας ανέδειξε την προχειρότητα των χειρισμών σε ό, τι αφορά την κατοχύρωση των εγχώριων προϊόντων γενικότερα πέραν της συγκεκριμένης περίπτωσης. Κενά που διαπιστώθηκαν και κατά την χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου της Βουλής, η οποία εξέτασε το θέμα της πιστοποίησης παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων καταλήγοντας ότι η διαδικασία προχωρά με αργούς ρυθμούς παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 15 χρόνια από την ένταξη της κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Το θέμα συζήτησης στην επιτροπής αποτέλεσε η ανάγκη ανάληψης δράσεων από πλευράς του Υπουργείου Εμπορίου.

Στο κομμάτι που αναλογεί στο Υπουργείο Γεωργίας, παράλληλα με τις προσπάθειες για την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, τροχιοδρομείται συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο αφορά την τοποθέτηση σήματος της κυπριακής σημαίας στα εγχώρια προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται στην Κύπρο από κυπριακές πρώτες ύλες. Πρόκειται για πρακτική η οποία ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ελλάδα. Όπως τονίζει στην «Κ» ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, η κυπριακή σήμανση στα προϊόντα αναμένεται ότι θα τους δώσει προστιθέμενη αξία στις αγορές του εξωτερικού. Με την τοποθέτηση της κυπριακής σημαίας στα προϊόντα, θα πιστοποιείταιότι το προϊόν κατασκευάστηκε με καθαρά κυπριακά προϊόντα στην Κύπρο και έχει καθαρά κυπριακή ταυτότητα ενώ θα τα διακρίνει από προϊόντα μιμητισμού. Από προϊόντα δηλαδή που μπορεί να παρασκευάζονται στην Κύπρο αλλά να μην παρασκευάζονται από κυπριακές πρώτες ύλες ή προϊόντα του εξωτερικού με παρόμοια εμφάνιση και χαρακτηριστικά με τα κυπριακά.

Πρόκειται για κυπριακή νομοθεσία η οποία είναι ανεξάρτητη από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

Το προκατακτικό κείμενο του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και εντός Φεβρουαρίου να ξεκινήσει η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, και ακολούθως να κατατεθεί στην Βουλή.

Στην αναμονή για τα αλλαντικά Πιτσιλιάς

Κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου σημειώθηκε ότι μέχρι σήμερα έχουν κατοχυρωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο 5 κυπριακά προϊόντα, ενώ πέραν του χαλλουμιού,  εκκρεμεί η απόφαση της Κομισιόν για άλλα τρία- το λουκούμι Γεροσκήπου, Κουφέττα Αμυγδάλου Γεροσκήπου, Παφίτικο Λουκάνικο. 

Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει κατατεθεί ο φάκελος για κατοχύρωση τριών αλλαντικών της Πιτσιλιάς (λουκάνικο, λούντζα και χοιρομέρι Πιτσιλιάς) για τα οποία αναμένεται απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο σχετικός φάκελος έχει υποβληθεί και η διαδικασία εξέτασης φαίνεται ότι προχωρά χωρίς προβλήματα, σημείωσε στην «Κ» ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Επίσης, σε εθνικό επίπεδο εξετάζεται ο φάκελος για την πατάτα Κοκκινογής Κοκκινοχωρίων, τα μακαρόνια σμίλας, τα τερτζιελλούθκια (ζυμαρικά που μαγειρεύονται συνήθως σε χαρουπόμελο) και το ροδόσταγμα Αγρού ενώ αποσύρθηκε η αίτηση για την ποσυρτή.Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με επιστολή του Υπουργείου Γεωργίας που κατατέθηκε στη Βουλή τον Μάρτιο του 2017, το γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού και Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας έχουν ήδη καταχωρηθεί στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενων Ονομασιών Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ έχει στόχο, τόσο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τους νοσούντες και τις οικογένειές τους, όσο και για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Με χρηματική δωρεά στη Στέγη Ευγηρίας «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η φαρμακοβιομηχανία Remedica

Η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στην κοινωνία και να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας αλλά και των ευάλωτων ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X