ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μείωση του λιανικού εμπορίου στην ΕΕ κατά 10,4% από Φεβρουάριο σε Μάρτιο

Tο λιανικό εμπόριο της Κύπρου αυξήθηκε το Φεβρουάριο του 2020 κατά 0,9%

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 11,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 10,4% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Φεβρουάριο του 2020, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στην ΕΕ. Τον Μάρτιο του 2020 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, ο δείκτης λιανικής μειώθηκε κατά 9,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 8,2% στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα το λιανικό εμπόριο της Κύπρου αυξήθηκε το Φεβρουάριο του 2020 κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020 και κατά 5,7% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2010 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία).

Πιο συγκεκριμένα, στη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο του 2020, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 23,1% για προϊόντα εκτός των τροφίμων και κατά 20,8% για καύσιμα αυτοκινήτων, ενώ τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός αυξήθηκαν κατά 5,0%. Στην ΕΕ, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 21,3% για προϊόντα εκτός διατροφής και κατά 19,3% για καύσιμα αυτοκινήτων, ενώ τρόφιμα, ποτά και καπνός αυξήθηκαν κατά 4,7%.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου στη Βουλγαρία (-18,1%), στη Γαλλία (-17,4%) και στο Λουξεμβούργο (-16,4%). Παρατηρήθηκε αύξηση στην Ιρλανδία (+ 0,1%).

Στη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο του 2020, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 21,7% για τα μη διατροφικά προϊόντα και κατά 21,3% για τα καύσιμα αυτοκινήτων, ενώ τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός αυξήθηκαν κατά 8,3%. Στην ΕΕ, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 20,1% για καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 19,5% για προϊόντα εκτός των τροφίμων, ενώ τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός αυξήθηκαν κατά 8,1%.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Γαλλία (-16,0%), τη Σλοβενία ​​(-15,1%) και τη Βουλγαρία (-14,6%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία (+ 3,5%), στη Ρουμανία (+ 3,1%) και στην Ιρλανδία (+ 3,0%).

Τον Μάρτιο του 2020, το λιανικό εμπόριο τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων των ποτών και του καπνού) αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με τους μέσους ρυθμούς αύξησης του Μαρτίου της τελευταίας δεκαετίας. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, παρατηρήθηκαν υψηλότερες αυξήσεις στο Λουξεμβούργο (+ 20%), στην Ιρλανδία (+ 14%) και στο Βέλγιο (+ 13%).

Αντίθετα, οι αγορές μη διατροφικών προϊόντων (εκτός από τα καύσιμα αυτοκινήτων) μειώθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με τις υψηλότερες μειώσεις να παρατηρούνται στο Λουξεμβούργο (-35%), τη Γαλλία και την Ισπανία (και οι δύο -33,0%). Η μείωση του όγκου λιανικής ήταν ιδιαίτερα έντονη για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά το ήμισυ ή περισσότερο στη μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.

Γύρω στα μέσα Μαρτίου 2020, πολλές χώρες έκλεισαν τα μη απαραίτητα καταστήματα, ενώ τα παντοπωλεία, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτά. Αυτό είχε σαφή επίδραση στον όγκο λιανικού εμπορίου διαφόρων καναλιών διανομής.

Οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ γενικά αυξήθηκαν, ακόμη και σε χώρες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση στις δραστηριότητες πωλήσεων όπως η Βουλγαρία (-18% συνολικά και +2% στα σούπερ μάρκετ), η Ισπανία (-14% συνολικά και +11% στα σούπερ μάρκετ) και η Πορτογαλία (- 12% συνολικά και "3% στα σούπερ μάρκετ).

Αντίθετα, οι πωλήσεις σε πολυκαταστήματα, τα οποία έκλεισαν κυρίως μετά τα μέσα Μαρτίου, μειώθηκαν σημαντικά σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στο Βέλγιο (-60%), την Ισπανία (-39%), τη Λιθουανία (-36%) και τη Γερμανία (-30%).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Διεύθυνση της K. Treppides & Co Ltd είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το διορισμό των ακόλουθων Συμβούλων στο Διοικητικό και Διευθυντικό Συμβούλιο με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2020.

Ανακοίνωση Διορισμού Εκτελεστικών Συμβούλων, Διοικητικών Συμβούλων και Ανώτερου Διευθυντή στην K. Treppides & Co Ltd

Πιστή στην δέσμευσή της για οργανική ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας ηγετικών προσωπικοτήτων που προέρχονται από την ανάπτυξη ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ