ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:46
 

Μια ανάσα πριν από τη σύναψη συμφωνίας VW και Ford

Η συνεργασία των κολοσσών έχει «τεράστια γεωστρατηγική σημασία» για τη Volkswagen

Newsroom Κ, Αθήνα

Ενα βήμα πριν από τη σύναψη συμφωνίας βρίσκονται η γερμανική Volkswagen και η αμερικανική Ford, προσθέτοντας μία ακόμη συνεργασία γιγάντων στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η συνεργασία των κολοσσών έχει «τεράστια γεωστρατηγική σημασία» για τη Volkswagen, όπως δήλωσε χθες σε περίπου 500 ανώτατα στελέχη ο Χέρμπερτ Ντις, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας. Η Volkswagen, έχοντας ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη και στην Κίνα, έχει πλέον ανάγκη από συμμάχους στις ΗΠΑ, η οποία είναι η πιο αδύναμη περιοχή για τις πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως εξήγησε ο Χέρμπερτ Ντις.

«Χωρίς ισχυρή παρουσία στις ΗΠΑ, οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Σήμερα είμαστε μια εταιρεία με ισχυρή επιρροή στην Κίνα. Χρειαζόμαστε ένα αντίβαρο στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen αφότου ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ford βαίνουν καλώς και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών, η Ford πιθανότατα θα αποκτήσει δικαιώματα στην πλατφόρμα (σασί), την οποία κατασκευάζει η Volkswagen και θα αποτελέσει βασικό εξάρτημα όλων των μελλοντικών της ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες, αντιθέτως, χρησιμοποιούν το ίδιο σασί που έχουν κατασκευάσει για τα βενζινοκίνητα και το διαμορφώνουν ανάλογα με τις ανάγκες των νέων ηλεκτρικών μοντέλων.

Ως αντάλλαγμα για το πρότυπο σασί, η Volkswagen θα έχει δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης του ομίλου της Ford. Οι δύο εταιρείες είχαν ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι θα συνεργαστούν για την κατασκευή βαν και ημιφορτηγών, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκλείσει τη συνεργασία και σε άλλους τομείς.

Η τελική συμφωνία μεταξύ των δύο γιγάντων του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένεται να ανακοινωθεί τις ερχόμενες εβδομάδες, πιθανότατα τον Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι συμμαχίες στον κλάδο είναι πλέον συνηθισμένες, καθώς οι εταιρείες αναζητούν γρήγορες λύσεις για την έλλειψη τεχνογνωσίας, η οποία είναι απαραίτητη ιδίως για την ανάπτυξη των αυτόνομων αυτοκινήτων. Επιπλέον, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος κατασκευής μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Στην προκειμένη περίπτωση, η συνεργασία μεταξύ της Volkswagen, ηγετικής δύναμης στην Ευρώπη και στην Κίνα, και της Ford, δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, εκτός από την τεράστια γεωστρατηγική σημασία που έχει, πρόκειται να μειώσει και το κόστος ανάπτυξης των νέων μοντέλων. Ταυτόχρονα οι εταιρείες θα διατηρήσουν τον έλεγχο και στον εξοπλισμό των αυτοκινήτων, αλλά και στο λογισμικό.

Η Volkswagen συγκεκριμένα προσπαθεί μέσω της συμφωνίας να αυξήσει την αξία της. Η συνεργασία αποτελεί μέρος μιας γενικότερης ανανέωσης της εταιρείας, η οποία πλήττεται από μειωμένες πωλήσεις και αυστηρούς περιορισμούς εκπομπής αέριων ρύπων στην Κίνα. Η υψηλή αποτίμηση αποτελεί «ένα εικονικό συνάλλαγμα για (μελλοντικές) συνεργασίες, τις οποίες χρειαζόμαστε για την αναδιαμόρφωση της εταιρείας ανάλογα με τις νέες ανάγκες των καταναλωτών», ανέφερε χθες ο Χέρμπερτ Ντις.

Συνεργασία με Aurora

Απόδειξη ότι οι δύο εταιρείες πλησιάζουν στο κλείσιμο συμφωνίας αποτελεί η απόφαση της Volkswagen να διακόψει τη συνεργασία της με την αμερικανική νεοφυή επιχείρηση της Amazon, Aurora.

«Ο όμιλος Volkswagen υπήρξε εξαιρετικός συνεργάτης της Aurora από τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη του λογισμικού της. Οσο το λογισμικό μας ωριμάζει και η πλατφόρμα μας ενισχύεται, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με μια συνεχώς αυξανόμενη γκάμα συνεργατών, που συμπληρώνουν την τεχνογνωσία μας και διευρύνουν την εμβέλεια του προϊόντος μας», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Aurora, που στη συνέχεια ανακοίνωσε συνεργασία με την αμερικανική και ιταλική Fiat Chrysler για την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Δύσκολη υπόθεση η προσωπική ευτυχία

«Αμα έχεις πίστη στο θεό και προσεύχεσε καθημερινα , βέβαια θα έχεις πρωσοπικη ευτυχία.»
Marios  |  20:51

#PoliticsBlog Το Συμβούλιο Αρχηγών και τα καυτά ερωτήματα στον Healthy

«Ο δημοσιογράφος που δήθεν διερωτάται ποιος διχάζει το λαό μάλλον σε άλλο πλανήτη ζούσε τα τελευταία ...»
leo  |  13:11

Τσαβούσογλου: Σύντομα στέλνουμε και τέταρτο πλοίο στην Αν. Μεσόγειο

«Τα ημίμετρα που ζήτησε η πλευρά μας (και έλαβε) έδωσαν το μήνυμα στην Τουρκία πως μπορεί να συνεχίσει ...»
Ένας Πολίτης  |  12:54

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία

«Ο μόνος που θα τη γονατίσει είσαι εσύ!!! »
ΑΚΑ  |  09:34

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X