ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μόνο 4 τράπεζες της Ευρώπης είχαν γυναίκα CEO το 2022

Εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στις ανώτερες διευθυντικές θέσεις

Kathimerini.gr

Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία υπογράμμισε πως εννέα τράπεζες δεν απασχολούσαν καμία γυναίκα στην ανώτατη διευθυντική ομάδα τους.

Μόνο το 23% των ανώτερων διευθυντικών θέσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες καταλαμβάνονταν από γυναίκες το 2022, σύμφωνα με την έκθεση της DBRS Morningstar, με επικεφαλής την Σαρλότ Σερβίν και την Ελίζαμπεθ Ρούντμαν. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει μικρή έως καθόλου βελτίωση τα τελευταία δύο χρόνια.

Μόλις τέσσερις από τις 62 τράπεζες που συμμετείχαν στην έκθεση είχαν γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλο το 2022. Αν και υπήρξε μεγαλύτερη ώθηση για περισσότερη συμμετοχή των γυναικών στις εταιρείες και ορισμένες χώρες έχουν εισαγάγει ποσοστώσεις για γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών, εξακολουθεί να είναι σπάνιο να δούμε ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στα υψηλότερα κλιμάκια στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ευρώπης.

Η Deutsche Bank βρέθηκε φέτος στο επίκεντρο καθώς προσπαθεί να διατηρήσει τα γυναικεία ταλέντα μετά την αποχώρηση της Κριστιάνα Ράιλι, που ήταν μέλος του διοικητικού της συμβουλίου και της Τζιν Γι Γιάνγκ, επικεφαλής των τραπεζικών υπηρεσιών προς ιδιώτες της Ασίας.

Μόνο 14 τράπεζες στο δείγμα της μελέτης είχαν 30% ή περισσότερες γυναίκες στην ομάδα ανώτατων στελεχών τους.

Οι γυναίκες κάλυψαν το 38% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια το 2022 σε όλες τις τράπεζες, που σημαίνει ελαφρά βελτίωση από 36% ένα χρόνο νωρίτερα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε ως στόχο πέρυσι οι γυναίκες να κατέχουν τουλάχιστον το 33% όλων των θέσεων διευθυντών στα διοικητικά συμβούλια έως τον Ιούνιο του 2026, με κυρώσεις που θα επιβάλλονται από μεμονωμένα κράτη-μέλη για μη συμμόρφωση.

«Ενα από τα κύρια επιχειρήματα υπέρ της επιβολής ποσοστώσεων φύλου στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών είναι ότι μία υψηλότερη αναλογία γυναικών στα διοικητικά συμβούλια θα πρέπει να προσελκύει περισσότερα γυναικεία ταλέντα στην εταιρεία και να αυξάνει την παρουσία των γυναικών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και στο εργατικό δυναμικό», αναφέρει η έκθεση.

«Με βάση την ανάλυσή μας, βρήκαμε μια θετική συσχέτιση μεταξύ της γυναικείας εκπροσώπησης στο διοικητικό συμβούλιο και σε εκτελεστικό επίπεδο, υποδηλώνοντας ότι ένα υψηλότερο ποσοστό γυναικών σε ένα διοικητικό συμβούλιο έχει θετικό αντίκτυπο στον αριθμό των γυναικών σε εκτελεστικούς ρόλους».

Στην Ισπανία, τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν γυναίκες στις κορυφαίες θέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της Ανα Μποτίν της προέδρου της Banco Santander και της Μαρία Ντολόρες Ντανκούσα της διευθύνουσας συμβούλου της Bankinter. Η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria διόρισε επίσης τη Λουίσα Γκομέζ Μπράβο ως νέα οικονομική διευθύντρια νωρίτερα φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση