ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μόνο με εμβολιασμό η διασκέδαση στα κλαμπ

Το 95% των νυχτερινών κέντρων δέχονται πλέον μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες, άρχισαν οι αιτήσεις στο Υπουργείο

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μία σημείωση όπως αυτή στην φωτογραφία θα αναρτούν πλέον τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κλαμπ και μουσικές σκηνές, ενημερώνοντας το κοινό τους ότι πλέον μετατρέπονται σε covid free υποστατικά. Αυτό σημαίνει ότι θα δέχονται πλέον εμβολιασμένους πολίτες ή όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης με κορωνοϊό. Ή τουλάχιστον μέχρι τις 31 Ιουλίου οπότε και λήγει το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, διαφαίνεται ότι ήδη υπάρχουν σκέψεις από μερίδα επιχειρήσεων διασκέδασης να εφαρμόσουν για περισσότερο διάστημα αυτή την πρακτική, εφόσον αυτή κριθεί ότι με αυτό θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των πελατών. Την ίδια ώρα ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφετεριών έχουν αρχίσει να ρυθμίζουν τους χώρους τους ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της εισόδου και της εξόδου του υποστατικού και κατ΄ επέκταση πιο αποτελεσματικός έλεγχος των safepass των πελατών. Αν και δεν εφησυχάζουν και επιδιώκουν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, ώστε να απαλλαγούν από την ποινική ευθύνη για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Σχεδόν όλα

Τις τελευταίες ώρες αριθμός κέντρων διασκέδασης άρχισε να συντάσσει ιδιόχειρες αιτήσεις προς το Υπουργείο Υγείας, με τις οποίες αιτούνται έγκρισης, ώστε οι επιχειρήσεις τους να μπορούν να δέχονται μόνο άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Βασιλείου, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης, το 95% των μελών του, έχουν αποφασίσει να μετατραπούν σε covid free υποστατικά ώστε οι πελάτες να μπορούν να χορεύουν, αφού αυτή είναι ουσιαστική η μορφή διασκέδασης που προσφέρουν τα κλαμπ και οι σκηνές με ζωντανή μουσική στο κοινό. Έτσι από χθες και για τις επόμενες ημέρες, τα μέλη του συνδέσμου θα αρχίσουν να ενημερώνουν είτε στα social media τους, είτε έξω από το κατάστημά τους, το κοινό ότι δεν θα δέχονται πελάτες που φέρουν μόνο τεστ pcr ή rapid. Ήδη έξι νυχτερινά κέντρα έκαναν τις σχετικές αιτήσεις προς το Υπουργείο Υγείας και από χθες σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου λειτουργούν ως κέντρα διασκέδασης covid free/ vaccinated. Εφόσον δουν ότι το μέτρο λειτουργεί τότε δεν αποκλείεται σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Βασιλείου, κάποιες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες ακόμα και μετά τις 31 Ιουλίου. Παραδέχεται φυσικά ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να στερήσει αριθμό πελατών, ωστόσο πρόκειται για ένα ρίσκο το οποίο θα ληφθεί, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Σημειώνεται ότι την επιλογή αυτή επιλέγουν κέντρα διασκέδασης τα οποία δεν είναι μέλη του συνδέσμου, που λειτουργούν και σε εξωτερικό χώρο, ως εκ τούτου είναι σημαντικό οι πολίτες να ενημερώνονται σχετικά πριν την έξοδο τους.
Βαρόμετρο το Σαββατοκύριακο

Εκτός από τα κέντρα διασκέδασης, στα υποστατικά τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια/ καφετέριες) προς το παρόν θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν το safepass και θα δέχονται όλους τους πολίτες, εφόσον επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό αποτέλεσμα pcr/rapid. Από τις 9 Ιουλίου, μέρα εφαρμογής του safepass η κίνηση στα εστιατόρια και τις καφετέριες παρέμεινε πολύ περιορισμένη, ενώ σε παρόμοια επίπεδα ήταν και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ένεκα του προβληματισμού για την αύξηση των κρουσμάτων, εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Φύτος Θρασυβούλου. Ωστόσο, αυτό το Σαββατοκύριακο, τα πράγματα αναμένεται ότι θα είναι αλλιώς, με τα κέντρα αναψυχής, κυρίως δε αυτά εκτός Λευκωσίας, να παίρνουν ανάσες από το σχέδιο επιδοτημένων διακοπών για εμβολιασμένους, του Υφυπουργείου Τουρισμού. Ωστόσο η νομική υποχρέωση των ιδιοκτητών να προβαίνουν σε έλεγχο του safepass των πελατών τους, παραμένει αγκάθι για τους ιδίους. Ήδη οι επιχειρηματίες, ξεκίνησαν να ρυθμίζουν τον χώρο τους έτσι ώστε η είσοδος στον χώρο να επιτυγχάνεται από ένα σημείο και ο έλεγχος να γίνεται αποτελεσματικότερα. Το πρόβλημα ωστόσο έγκειται στην ποινική ευθύνη που επωμίζονται οι ιδιοκτήτες για την εφαρμογή του μέτρου. Ο κ. Θρασυβούλου, τόνισε στην «Κ» ότι υπάρχει δυσκολία από πλευράς τους στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου και αναμένεται να θέσουν το πρόβλημα σε συνάντηση που θα επιχειρήσουν με τον Υπουργό Υγείας ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να απαλλαγούν από την ποινική ευθύνη του θέματος. Επιπλέον θέτει ζήτημα για την εκ των υστέρων ενημέρωση των επιχειρηματιών για τα μέτρα, κάτι που όπως υπογραμμίζει, δεν τους επιτρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους. Ως εκ τούτου, επισημαίνει, λαμβάνονται αποφάσεις για μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να είναι πιο στοχευμένα και που επηρεάζουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Αναμενόμενη η μείωση

Η απόφαση για covid- free κέντρα σαφώς θα επηρεάσει την επισκεψιμότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις και ευρύτερα στον κλάδο, επισημαίνει ο κ. Θρασυβούλου, σχολιάζοντας ότι μερίδα πολιτών δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψυχαγωγηθούν στους ίδιους χώρους. Από την άλλη ωστόσο ενόσω η Κύπρος παραμένει σε κατηγορίες που δεν ευνοούν τις αφίξεις τουριστών, αυτό αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για επιχειρήσεις οι οποίες εξαρτώνται από τον τουρισμό. Αυτή η μερίδα είναι και η πλειοψηφία. Ως εκ τούτου «με τις εξαγγελίες της αγγλικής κυβέρνησης και την διακίνηση τουρισμού που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μας δίνει κάποιες νότες αισιοδοξίας, και δεν μας δίνει το δικαίωμα να ρισκάρουμε οτιδήποτε» επισημαίνει ο κ. Θρασυβούλου.
Από πλευράς ΠΑΣΥΚΑ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής) εγείρονται διάφορα ερωτήματα ως προς τους τελευταίους περιορισμούς, ένα από τα οποία είναι και η αντιμετώπιση τουριστών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του συνδέσμου Φάνος Λεβέντης, από πλευράς των επιχειρηματιών επιδεικνύεται η μέγιστη υπευθυνότητα, όπως ανέφερε, εκτός από τους χώρους που όπως ανέφερε αδυνατούν να ελέγξουν επαρκώς και σωστά το safepass. Γενικότερα σε σχέση με την εφαρμογή του safepass ο σύνδεσμος είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες σειρά μέτρων. Ωστόσο αυτά αναβάλλονται μετά τα έκτροπα της Κυριακής. Ο κ Λεβέντης υπογράμμισε την έντονη διαφωνία του συνδέσμου με τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής και εξέφρασε την έντονη καταδίκη των επεισοδίων. Σημείωσε ότι ο σύνδεσμος αποσύρει τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις γιατί, όπως ανέφερε, δεν θέλει να παρεισφρύσουν ανάλογα στοιχεία και να εκμεταλλευτούν την όποια κατάσταση με σκοπό να προκληθούν προβλήματα. Για τον ίδιο λόγο, αναφέρει, είχαν και οι ίδιοι κάποιες ανησυχίες στην εκδήλωση της Παρασκευής και έτσι περιόρισαν τον όγκο της. «Καλέσαμε τις επαρχίες να έχουν μικρή εκπροσώπηση, ώστε ο αριθμός των αυτοκινήτων να είναι ελεγχόμενος και μικρός και προσδώσαμε τον χαρακτήρα της συμβολικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας και όχι το ύφος το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί».Την ίδια ώρα απέδωσε στην αστυνομία κατανόηση στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες κατά τον έλεγχο των safepass. Τόνισε τέλος ότι από την μέρα της εφαρμογής του ελέγχου των safepass και στους εξωτερικούς χώρους, δεν καταγράφηκε μείωση ή σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αλλά πρόσθετη ανησυχητική αύξηση κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει.


Τι προνοεί το διάταγμα

Σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, η εξυπηρέτηση των θαμώνων σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, δισκοθήκες και άλλους χώρους διασκέδασης, θα γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα και οι θαμώνες πρέπει να είναι καθήμενοι. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι καθορίζεται στα 10 άτομα. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται ο χορός, ανεξαρτήτως με το είδος της προσφερόμενης μουσικής. Εξαιρούνται από την απαγόρευση για χορό τα υποστατικά/επιχειρήσεις που φιλοξενούν μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού/επιχείρησης οφείλει να ενημερώνει και να εξασφαλίζει έγκριση από το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Η ενημέρωση αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση healthservices@mphs.moh.gov.cy. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εσωτερικούς χώρους των πιο πάνω, καθορίζονται τα 250 άτομα με απαραίτητη την προσκόμιση SafePass, είτε 450 άτομα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης. Για τους εξωτερικούς χώρους ο αριθμός αυτός ορίζεται στα 350 άτομα με απαραίτητη την προσκόμιση SafePass, είτε500 άτομα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης. Επισημαίνεται δε ότι, οι επιχειρήσεις/υποστατικά που θα επιλέξουν να φιλοξενούν στα υποστατικά τους μόνο πολίτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες, θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να αναγράφουν σε περίοπτο χώρο στην επιχείρηση/υποστατικό τους, καθώς και να ενημερώνουν τους πολίτες, για την απόφασή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση