ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:58
 

Moody’s: Βλέπει θετικά το Σχέδιο Εθελούσιας της Τρ. Κύπρου

Στις κυπριακές τράπεζες απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας

Newsroom K

Βλέπει θετικά την ολοκλήρωση του Σχεδίου Εθελουσίας Εξόδου της Τράπεζας Κύπρου ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας, Moody’s. Σε σχετικό του δελτίο, ο Οίκος σχολιάζει πως στις 31 Οκτωβρίου, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης των υπαλλήλων, σε ένα πλαίσιο προσπαθειών εξορθολογισμού του κόστους της τράπεζας. Όπως αναφέρει ο Οίκος, αν και η ολοκλήρωση του σχεδίου θα επιβαρύνει την κερδοφορία για το 2019, θα μειώσει επίσης σημαντικά το εργατικό δυναμικό της τράπεζας και θα δημιουργήσει ετήσια εξοικονόμηση του κόστους της. Αναφέρει πως αυτό το μέτρο θα μετριάσει την πίεση κερδοφορίας, τα χαμηλά επιτόκια, την υποτονική αύξηση των δανείων, ακόμη και από τα μεγάλα αποθέματα της τράπεζας στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Βάσει των πληροφοριών που κοινοποίησε και η Τράπεζα Κύπρου, 470 υπάλληλοι εγκρίθηκαν για πρόωρη συνταξιοδότηση, όπου θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της τράπεζας κατά περίπου 11%. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει και πέντε εργαζόμενους που είναι εκ των 108 εργαζομένων που θα μεταφέρονταν μέχρι το τέλος του έτους στην εταιρεία που δημιουργήθηκε από την Apollo Global Management. Σημειώνεται πως είναι το τέταρτο πρόγραμμα εθελουσίας που διενεργείται από την τράπεζα από το 2013. Εν συνεχεία, ο Moody’s σημειώνει ότι η Τράπεζα Κύπρου προχωρά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, με στόχο τον εξορθολογισμό των λειτουργιών της και την επίτευξη μίας χαμηλότερης βάσης κόστους.

Ο Moody’s τονίζει ότι, οι κυπριακές τράπεζες, και ειδικότερα στην Τράπεζα Κύπρου, απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι. Οι 4.116 εργαζόμενοί της σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2018, ισοδυναμούν με 38 υπαλλήλους ανά υποκατάστημα σε εγχώριο επίπεδο και συγκρίνεται δυσμενώς με τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, οι οποίες απασχολούν περίπου 14 εργαζόμενους ανά κάθε υποκατάστημα.
Πρόσθετα, σημειώνει πως η Ελληνική Τράπεζα, ο κύριος ανταγωνιστής της Τράπεζας Κύπρου, έχει βελτιώσει τις προοπτικές απόδοσής της, μετά την απόκτηση του υγιούς κομματιού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Η Ελληνική Τράπεζα, συνεχίζει, με συνολικό ενεργητικό 16,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με την Τράπεζα Κύπρου 21,9 δισ. ευρώ, έχει 2.512 εργαζόμενους, που αντιστοιχεί σε 23 υπαλλήλους ανά υποκατάστημα. Ακόμα, αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει μειώσει σχεδόν στο ήμισυ το δίκτυο καταστημάτων της από το 2013, αλλά επί του παρόντος βρίσκεται σε διαμάχη με την ΕΤΥΚ, όπως άλλωστε είναι και με την Ελληνική Τράπεζα.

Κόστος 79 εκατ.

Παρόλο που το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης θα κοστίσει στην Τράπεζα Κύπρου περίπου 79 εκατ. ευρώ, θα αποφέρει εξοικονόμηση κόστους περίπου 28 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, άρα και θα είναι ισοδύναμη με το 13% των δαπανών προσωπικού της τράπεζας. Αναμένουμε ότι η τράπεζα θα ανακτήσει το κόστος του σχεδίου εξόδου στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Το προφίλ της CITR

Το προφίλ της CITR

Οι πυλώνες της επιχειρηματικής φιλοσοφίας του Ομίλου είναι το πάθος, η καινοτομία, το ομαδικό πνεύμα και η επιχειρηματική ...
Newsroom K
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X