ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ναυτιλιακές Σπουδές: επιπρόσθετες επαγγελματικές ευκαιρίες πέρα από τη θάλασσα

Ανάμεσα στις διαδικτυακές μας αγορές και την παράδοσή τους στην πόρτα του σπιτιού μας, βρίσκεται ένας ολόκληρος κόσμος που διαμορφώνει και διευρύνει έναν από τους σημαντικότερους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας: αυτόν της ναυτιλίας και των εμπορικών μεταφορών. Πρόκειται για έναν πολυσύνθετο κλάδο, με πολλούς και διαφορετικούς υποκλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται εκατοντάδες μεγάλες, μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις αλλά και δημόσιοι φορείς. Η κατάρτιση και ειδίκευση του προσωπικού αυτών των εταιρειών είναι εξαιρετικά σημαντική.

Επιλέγοντας σπουδές στον τομέα της Ναυτιλίας και Εμπορίου, θα έχεις επιστημονική κατάρτιση σε ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων αντικειμένων της ναυτιλιακής βιομηχανίας και του διεθνούς εμπορίου, με πολλές ευκαιρίες και μεγάλη προοπτική στον ευρύτερο τομέα των μεταφορών.

«Οι απόφοιτοι σπουδών Ναυτιλίας μπορούν να εργοδοτηθούν και σε άλλους τομείς της οικονομίας, που έχουν ανάγκη από άτομα που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο διακινούνται τα εμπορεύματα και τα αγαθά στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Θα γνωρίζουν πώς να φέρουν ένα εμπόρευμα από μια χώρα σε μια άλλη στον σωστό χρόνο και στο σωστό κόστος, καθιστώντας αυτό το εμπόρευμα ανταγωνιστικό» αναφέρει ο Χρίστος Χριστούδιας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Christoudias Logistics και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον τομέα των εφοδιαστικών αλυσίδων. «Διαπιστώνουμε καθημερινά στην κυπριακή αγορά την ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένων ατόμων σε θέσεις εμπορικών εταιρειών, αλλά και εταιρειών που σχετίζονται με τον ναυτιλιακό τομέα, που να γνωρίζουν τον τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων.» 

Το πρώτο πτυχίο Ναυτιλιακών Σπουδών στην Κύπρο προσφέρθηκε από το Πανεπιστήμιο Frederick, το οποίο συνεχίζει να θεωρείται ένας κορυφαίος πάροχος εκπαιδευτικής κατάρτισης και εξειδίκευσης στον συναρπαστικό τομέα της ναυτιλίας και του εμπορίου, που προσφέρει μεγάλες προοπτικές ανέλιξης, με υψηλές απολαβές και άμεση εργοδότηση.

«Τα προγράμματα Ναυτιλιακών σπουδών προσφέρονται με μεγάλη επιτυχία στο Πανεπιστήμιό μας τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον», σχολιάζει ο Δρ Σωτήρης Ιερόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick. «Διαχρονικά, οι μεγάλοι εργοδότες στην ναυτιλία επέλεγαν τους φοιτητές και φοιτήτριές μας και σχεδόν όλοι, δηλαδή πάνω από το 98% των αποφοίτων μας βρίσκουν αμέσως δουλειά.» Σύμφωνα με τον Δρα Ιερόπουλο, «το τελευταίο διάστημα η ζήτηση για απόφοιτους/ες αλλά και φοιτητές/τριές προτού ακόμη ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αυξήθηκε σημαντικά. Εταιρείες άλλες από τους κλασικούς εργοδότες δείχνουν ενδιαφέρον, αναγνωρίζοντας ότι το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών μας είναι σημαντικό για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, τις διεθνείς μεταφορές, την εισαγωγή, αποθήκευση, ακόμα και διανομή εμπορευμάτων.»   

Οι εισαγωγές εμπορευμάτων στην Κύπρο είναι τουλάχιστον τριπλάσιες των εξαγωγών, γι’ αυτό και εργοδότες στους τομείς του εμπορίου, των εισαγωγών και της διανομής αναζητούν συνεχώς εξειδικευμένο προσωπικό. Κι αυτό, όχι μόνο στην πόλη της Λεμεσού όπου βρίσκεται το ναυτιλιακό κέντρο της Κύπρου αλλά και σε Λευκωσία και Λάρνακα, ακριβώς γιατί ο τομέας της ναυτιλίας αφορά ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα άλλων εταιρειών.

«Ως φυσική εξέλιξη, και ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς, τα προγράμματα σπουδών του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου προσφέρονται τα τελευταία χρόνια τόσο στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό όσο και στη Λευκωσία», αναφέρει ο Δρ Ιερόπουλος.

«Το πτυχίο ναυτιλιακών σπουδών σου δίνει τα εφόδια να δουλέψεις και σε ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και σε πρακτορεία γραμμής, διαμεταφορείς, γραφεία εκτελωνισμού και γενικά σε εταιρείες που ασχολούνται με διεθνείς μεταφορές», αναφέρει ο Χριστόφορος Χριστοφόρου, ο οποίος ακολούθησε ναυτιλιακές σπουδές στο campus του Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία και εργοδοτήθηκε πριν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές του. Σήμερα εργάζεται ως supply officer σε εταιρεία στη Λευκωσία και όπως λέει, «οι γνώσεις που αποκόμισα είχαν αμέσως εφαρμογή στη δουλειά μου.»

 

Η Τίνα Οσμάν ακολούθησε επίσης ναυτιλιακές σπουδές, στο campus του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό και σήμερα έχει διευθυντική θέση σε μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο. «Οι σπουδές μου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία μου, καθώς οι γνώσεις που αποκόμισα στο Πανεπιστήμιο συνέβαλαν στην επαγγελματική μου ανέλιξη. Θα συμβούλευα τα νέα παιδιά να ακολουθήσουν σπουδές στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς αποτελεί έναν τομέα με απεριόριστες δυνατότητες.»

Το Πρόγραμμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick προσφέρεται στις πανεπιστημιουπόλεις του σε Λευκωσία και Λεμεσό. Επίσης προσφέρονται τα μεταπτυχιακά προγράμματα:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, www.frederick.ac.cy ή επικοινωνήστε με το Γραφείο Εισδοχής στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@frederick.ac.cy.

Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο αρχίζει στις 13 Φεβρουαρίου 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση