ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα ένεση κεφαλαίων στις τουρκικές κρατικές τράπεζες

Προσπάθεια Ερντογάν να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη δύο μήνες πριν από τις κάλπες

Η Τουρκία επισπεύδει το σχέδιό της να χορηγήσει ένεση κεφαλαίου συνολικού ύψους 5,5 δισ. δολ. στις μεγάλες κρατικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να τονώσει και πάλι τον δανεισμό ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια του Τούρκου προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία του στα 20 χρόνια της θητείας του στο τιμόνι της Τουρκίας.

Την κεφαλαιακή ενίσχυση των κρατικών τραπεζών θα αναλάβει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας χορηγώντας στην TC Ziraat Bankasi As 40 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των 2,1 δισ. δολ., και από 30 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο του 1,5 δισ. δολ., σε κάθε μία από τις Turkiye Vakiflar Bankasi TAO και Turkiye Halk Bankasi AS. Σημειωτέον ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο ελέγχει πλήρως τη Ziraat, ενώ έχει πλειοψηφιακά πακέτα μετοχών στις άλλες δύο τράπεζες. Η είδηση οδήγησε τις μετοχές των τραπεζών σε άνοδο, με τη Vakifbank να σημειώνει κέρδη 4% και τη Halkbank να κάνει άλμα 6,9%. Ο τραπεζικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε κέρδη 0,4%. Οπως σχολιάζει ο Κσαν Οκσούν, διαπραγματευτής στην Global Securities, «η είδηση ότι επίκειται νέος γύρος ενέσεων κεφαλαίου στις κρατικές τράπεζες προκάλεσε τη θετική αντίδραση της αγοράς». Επιπλέον, το κρατικό επενδυτικό ταμείο θα χορηγήσει ακόμη 4,5 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των 237 εκατ. δολ., στη μονάδα ισλαμικής τραπεζικής της Ziraat, τη Ziraat Katilim.

Πάγια πολιτική του Ερντογάν είναι η τόνωση της οικονομίας μέσω του φθηνού δανεισμού. Ωστόσο, ο καταστρεπτικός σεισμός που έπληξε τη χώρα τον περασμένο μήνα αναγκάζει τις τουρκικές τράπεζες να θέσουν σε προτεραιότητα τον δανεισμό στις πληγείσες περιοχές. Οι κρατικές τράπεζες, άλλωστε, προσφέρουν συνήθως δάνεια με καλύτερους όρους και χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με τις ιδιωτικές τράπεζες. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, όμως, έχει διαβρώσει την κεφαλαιακή τους βάση αναγκάζοντας την κυβέρνηση να τους χορηγεί κεφάλαια για τέταρτη φορά από το 2019. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο χορήγησε κεφάλαια στις κρατικές τράπεζες σε τρεις διαφορετικές περιόδους το 2019, το 2020 και το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η BBF παραμένει ακλόνητη στη δέσμευσή της να στηρίζει τις τοπικές κοινότητες που εμπνέουν και συγκινούν με τις δράσεις τους ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ