ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα σενάρια συγχωνεύσεων στις τηλεπικοινωνίες

Πώς η εξαγορά της μαλτέζικης Vodafone από την Monaco Telecom επηρεάζει την κυπριακή αγορά

Της Μαρίας Ηρακλέους

Έχει αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν από παράγοντες των εταιρειών των τηλεπικοινωνιών ότι η αγορά της Κύπρου είναι πολύ μικρή για τον αριθμό των εταιρειών τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στην χώρα, ενώ έχει γίνει λόγος κυρίως ανεπίσημα, για ενδεχόμενο συγχωνεύσεων μεταξύ παικτών της αγοράς.

Πρόκειται για εκτίμηση η οποία βασίζεται και στα αποτελέσματα της έρευνας του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία αποτυπώνει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των τεσσάρων παικτών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Για παράδειγμα η Cyta είναι πρώτη στους συνδρομητές σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης, ακολουθεί η Cablenet και τρίτη η Primetel. Αυτό είναι ακόμα και το αδύναμο χαρτί της epic. Από την εταιρεία έχει τονιστεί ότι βρίσκεται στους στόχους της η ενίσχυση της σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης. Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, το σκηνικό διαμορφώνεται ως εξής.

Την πρωτιά διατηρεί η Cyta, ακολουθεί η epic, η Primetel και στην τελευταία θέση με πολύ χαμηλά ποσοστά είναι η Cablenet. Θεωρείται λοιπόν έξυπνη κίνηση για τους βασικούς παίκτες, να κάνουν σκέψεις για συγχωνεύσεις ή εξαγορές, ειδικότερα από την στιγμή που τα μερίδια δείχνουν ότι κάποιοι είναι πιο δυνατοί στην κινητή τηλεφωνία και κάποιοι άλλοι στις υπηρεσίες σταθερού δικτύου. Βάσει των δεδομένων, ένα από τα σενάρια συγχώνευσης, ή συνεργασίας, θα ήταν αυτό μεταξύ της epic και μικρότερων εταιρειών όπως η Cablenet ή η Primetel. Αυτό υπήρχε τουλάχιστον σε επίπεδο σκέψεων μέχρι εσχάτως.

Η κίνηση της Monaco Telecom ωστόσο να εξαγοράσει την Vodafone Μάλτας, έχει ανατρέψει τις όποιες βλέψεις και επιδιώξεις υπήρχαν για συνεργασία με την Cablenet εφόσον οι ιδιοκτήτριες εταιρείες των δύο εταιρειών είναι ανταγωνιστές στην αγορά της Μάλτας. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 η GO plc με έδρα την Μάλτα ήρθε σε στρατηγική συμφωνία με την Cablenet μέσω της οποίας εξασφάλισε μερίδιο της τάξης του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της, ενώ η Monaco Telecom προχώρησε τον Ιούλιο του 2018 στην εξαγορά της MTN Κύπρου νυν epic.

Επενδύσεις μισού δισ. ευρώ

Η συμφωνία μεταξύ Monaco Telecom και Vodafone Μάλτας ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ είναι ενώπιον της Εθνικής Αρχής Επικοινωνιών της Μάλτας για έγκριση. Το ποσό εξαγοράς έκλεισε στα 250 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας το ύψος των επενδύσεων της Monaco Telecom στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, σε πέραν του μισού δισ. σε περίοδο ενάμιση χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση για εξαγορά της epic τον περασμένο Ιούλιο ανήλθε στα 260 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως και στην περίπτωση της εξαγοράς της κυπριακής MTN έτσι και στην μαλτέζικη Vodafone, η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει την ίδια επωνυμία για μια μεταβατική περίοδο. Η συμφωνία είναι ενώπιον της Εθνικής Αρχής Επικοινωνιών της Μάλτας για έγκριση. Για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2019, η Vodafone Malta είχε συνολικά έσοδα 82 εκατ. ευρώ, και κέρδη προ φόρων ύψους 32 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση