ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέος ταξιδιωτικός κολοσσός από Dufry και Autogrill

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εκμεταλλευθεί ο νέος όμιλος τις μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης, διότι ο κλάδος ανακάμπτει μετά το πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού

REUTERS, BLOOMBERG

O ελβετικός όμιλος καταστημάτων αφορολογήτων ειδών Dufry (και μητρική εταιρεία των αντιστοίχων, στην Ελλάδα) συμφώνησε να εξαγοράσει την ιταλική εταιρεία εστιατορίων/καφέ της Autogrill, δημιουργώντας έναν κολοσσό στον κλάδο ταξιδίων και τουρισμού. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να εκμεταλλευθεί ο νέος όμιλος τις μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης, διότι ο κλάδος ανακάμπτει μετά το πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει σχετικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η μεγαλύτερη μέτοχος της ιταλικής επιχείρησης, η οικογένεια Μπένετον, θα μεταβιβάσει το σύνολο του μεριδίου της ύψους 50,3% στην Dufry, η οποία στη συνέχεια θα προβεί σε αγορά του μειοψηφικού πακέτου. Αφότου ολοκληρωθεί η συναλλαγή θα έχει στην κατοχή της η Edizione, η εταιρεία συμμετοχών των Μπένετον, το μεγαλύτερο ποσοστό ως μεμονωμένη μέτοχος της τάξεως του 20%-25% στον νέο όμιλο – πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη κίνηση των Μπένετον μετά την πώληση της εταιρείας εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων Atlantia στην Blackstone. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Dufry, Χουάν Κάρλος Τόρες, «ο συνδυασμός των δύο επιχειρήσεων θα οδηγήσει στην ανάδειξη νέου ηγετικού ομίλου, επιτρέποντάς μας να ενισχύσουμε την παρουσία μας στις βασικές μας αγορές όπως οι ΗΠΑ και στο πεδίο της τροφοδοσίας στη διάρκεια των ταξιδίων – επίσης, η εξαγορά θα ενδυναμώσει τον ισολογισμό μας, θα μειώσει τη μόχλευσή μας και θα διαμορφώσει εποικοδομητικές συμμαχίες». Με το κλείσιμο της Παρασκευής η αθροιστική χρηματιστηριακή αξία των δύο εταιρειών Dufry και Autogrill είχε ανέλθει στα σχεδόν 5,5 δισ. δολάρια. H ιταλική Autogrill διατηρεί μπαρ, καφέ και εστιατόρια σε 139 αεροδρόμια σε διεθνή κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων και 80 στη Βόρεια Αμερική, καθώς και στα δίκτυα αυτοκινητοδρόμων της Ευρώπης.

Στον νέο όμιλο των Dufry και Autogrill θα δοθεί άλλη επωνυμία, ενώ η συναλλαγή εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του προσεχούς έτους. Η ελβετική εταιρεία με σχεδόν 2.200 καταστήματα σε αεροδρόμια, λιμάνια και κρουαζερόπλοια τόνισε ότι πλέον θα εξυπηρετούνται 2,3 δισεκατομμύρια επιβάτες σε περισσότερες από 75 χώρες, αποδίδοντας έσοδα της τάξεως των 13,6 δισ. ελβετικών φράγκων, ήτοι 13,90 δισ. δολαρίων. «Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία, διότι οι δύο επιχειρήσεις αλληλοσυμπληρώνονται στηρίζοντας τη νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική της Dufry», επισημαίνει ο αναλυτής της Baader Halvea, Φόλκερ Μπόσε. Τέλος αναφέρεται ότι ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Autogrill, Τζιανμάριο Τοντάτ ντα Ρούος, θα αναλάβει εκτελεστικός πρόεδρος των δραστηριοτήτων Βόρειας Αμερικής και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Edizione, Αλεσάντρο Μπένετον, θα τοποθετεί επίτιμος πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση