ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο κύπριος τουρίστας έσωσε την εστίαση

Οι επιχειρηματίες ατενίζουν με αισιοδοξία τη χειμερινή περίοδο, έχοντας ως οδηγό πως η κρίση της πανδημίας έχει και τις ευκαιρίες της

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η μερική ικανοποίηση που εκφράζεται από πλευράς όσων κινούνται στο χώρο της τουριστικής βιομηχανίας για το φετινό καλοκαίρι, σε μερικό βαθμό οφείλεται και σε ένα κομμάτι της τουριστικής πίττας που παραδοσιακά δεν συγκέντρωνε την δέουσα προσοχή : τον εσωτερικό τουρισμό. Εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, οι Κύπριοι που επέλεξαν να κινηθούν εντός Κύπρου σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αποδεικνύεται, κάλυψαν ένα μέρος των κενών που προκλήθηκαν από τους περιορισμούς στην διακίνηση τουριστών από άλλες χώρες. Αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, ο κύπριος τουρίστας φαίνεται να αποτέλεσε τη χρυσή λύση διατηρώντας σε ικανοποιητικά επίπεδα τους τζίρους τουριστικών επιχειρήσεων, όπως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες παραδέχονται. Μια τέτοια περίπτωση αποτελούν τα κέντρα αναψυχής και εστίασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την κίνηση στα μαγαζιά τους, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Παρά τα απαισιόδοξα μηνύματα και τις δύσκολες αρχές του καλοκαιριού, η συνέχεια ήταν διαφορετική, λέει στην «Κ» ο Φύτος Θρασυβούλου πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ). Οι επιχειρήσεις εστίασης, από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έως και τέλος Αυγούστου, αύξησαν την κίνησή τους, σώζοντας έστω και την υστάτη ώρα την παρτίδα του φετινού καλοκαιριού. Το ζητούμενο για το επόμενο διάστημα η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με τη στήριξη του κράτους.

Οι παράγοντες

Σύμφωνα με την αποτίμηση της καλοκαιρινής περιόδου που κάνουν οι επαγγελματίες των κέντρων αναψυχής, τρεις είναι οι παράγοντες που διέσωσαν τη φετινή σεζόν σε ένα δύσκολο περιβάλλον ένεκα της πανδημίας.

-Ο κύπριος τουρίστας, εν αντιθέσει με τον ξένο, βγήκε από τα ξενοδοχεία διαμονής δίνοντας ανάσα και σε άλλους κλάδους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.

-Αυξήθηκε ο αριθμός των κυπρίων που φέτος ένεκα των περιορισμών επέλεξαν να παραμείνουν στην Κύπρο και να αναζητήσουν εσωτερικούς προορισμούς για λόγους αναψυχής.

-Μεγάλο ποσοστό του εσωτερικού τουρισμού κινήθηκε πέραν των δυο προορισμών, σύμφωνα με στοιχεία του υφυπουργείου Τουρισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΣΙΚΑ, την διαφορά στο φετινό καλοκαίρι έκαναν τα κρατικά σχέδια στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας.

Τα σχέδια

Η στήριξη της εργασίας μέσω των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας αλλά και τα κίνητρα που δόθηκαν για διακοπές εντός Κύπρου ήταν για τους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής ο πυλώνας πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η φετινή τουριστική σεζόν. Η μισθολογική επιχορήγηση των εργαζομένων επέτρεψε στα καταστήματα και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να παραμείνουν ανοιχτές μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και να ατενίζουν με αισιοδοξία την επόμενη περίοδο. Η παροχή κινήτρων στην διαμονή επέτρεψε σε μεγάλο αριθμό κυπρίων, που άλλες χρονιές επέλεγαν προορισμούς εκτός Κύπρου, να παραμείνουν εντός συμβάλλοντας να διατηρηθούν ανοιχτές επιχειρήσεις που υπό διαφορετικές συνθήκες αντιμετώπιζαν το φάσμα να παραμείνουν κλειστές. Επί του προκειμένου κατατοπιστικά είναι τα στοιχεία της φετινής κίνησης που μας έδωσε ο πρόεδρος του ΟΣΙΚΑ. Μέχρι και το 2019, όπως μας εξηγεί ο κ. Θρασυβούλου, η κίνηση των κέντρων αναψυχής στηριζόταν στους τουρίστες από το εξωτερικό, οι οποίοι αποτελούσαν το 80% του πελατολογίου τους και οι κύπριοι το υπόλοιπο 20%. Φέτος παρατηρήθηκε το ακριβώς αντίθετο, με τον εσωτερικό τουρισμό να αποτελεί το βασικό πυρήνα των πελατών των καταστημάτων τους. Όπως σημειώνει με έμφαση ο κ. Θρασυβούλου, στα θετικά πρέπει να συμπεριληφθεί και η συμπεριφορά των κυπρίων τουριστώ,ν η οποία βοήθησε τα μαγαζιά να αυξήσουν τους τζίρους τους.

Οι προβλέψεις

Έχοντας ως δεδομένο τα ικανοποιητικά αποτελέσματα Ιουλίου και Αυγούστου, οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής εμφανίζονται αισιόδοξοι για τους επόμενους μήνες. Οι προβλέψεις που γίνονται για το φθινόπωρο είναι ενθαρρυντικές. Πρώτον, από την αύξηση που παρατηρείται στις πτήσεις και δεύτερον από την κινητικότητα που παρατηρείται στην πλευρά της αγγλικής αγοράς. Οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και σε άλλες χώρες, από τις οποίες η Κύπρος αναμένει τουρίστες το επόμενο διάστημα. Αυτές είναι από την βόρεια Ευρώπη οι οποίες καταγράφουν θετικές επιδόσεις στην πανδημία αλλά και το γειτονικό Ισραήλ. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται και στον εσωτερικό με τα Σαββατοκύριακα να συνεχίζουν να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επέκταση των σχεδίων μέχρι τον Μάρτιο

Καθοριστικός παράγοντας για το επόμενο διάστημα αποτελεί για τους επαγγελματίες και η πολιτική στήριξης του τουριστικού κλάδου, στα πρότυπα του καλοκαιριού. Ο πρόεδρος του ΟΣΙΚΑ λέει πως σε μεγάλο βαθμό όλα θα εξαρτηθούν από τα σχέδια στήριξης που θα αποφασίσει η κυβέρνηση κατά την χειμερινή περίοδο. Ο κλάδος των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής, όπως ανέφερε ο κ. Θρασυβούλου, σε επαφές που είχε με το υφυπουργείο Τουρισμού και υπουργείο Εργασίας μετέφερε τη θέση του κλάδου για επέκταση των σχεδίων στήριξης μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτιο. Από τον υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο οι ιδιοκτήτες ζήτησαν να επεκταθούν τα κίνητρα που δόθηκαν για διαμονή σε ξενοδοχεία τα Σαββατοκύριακα με τον υφυπουργό να αντιμετωπίζει θετικά το αίτημά τους. Από την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ζήτησαν τα σχέδια για την εργασία να παραταθούν κατά τη χειμερινή περίοδο, με την υπουργό να τους λέει πως είναι έτοιμη να συζητήσει μια τέτοια προοπτική.

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε και κάποια έρευνα τώρα η σε λίγο καιρό (όποτε θέλεις τέλος πάντων) για να δεις ότι γενικά το σπιτικό φαγητό αποχώρησε από την ζωή!! Δεν υπάρχει πλέον! Όλοι όταν σχολιάσουν πάνε και αγοράζουν φαγητό εκείνη
την στιγμή η το έχουν παραγγείλει! Από 1 άποψη τους συμφέρει!

2mgsx
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση