ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο ΟΚΥπΥ σύμμαχος στις προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, ο Οργανισμός υπενθυμίζει την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης

Δελτίο Τύπου

Ο Οκτώβριος είναι μήνας ευαισθητοποίησης σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και η 25η Οκτωβρίου αναγνωρίζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για τη μορφή καρκίνου με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στον γυναικείο πληθυσμό και το 2020, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 2,3 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού. Εντούτοις, στις πλείστες περιπτώσεις η ασθένεια είναι θεραπεύσιμη, με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση να αποτελούν τα σημαντικότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ο καρκίνος του μαστού δεν αφορά μόνο τον γυναικείο πληθυσμό. Εμφανίζεται σε μικρότερη συχνότητα και στους άνδρες. Σε σύγκριση με τις γυναίκες παρουσιάζεται σε ποσοστό 1:100, που σημαίνει ότι για κάθε 100 καρκίνους του μαστού που θα διαγνωσθούν στο γυναικείο πληθυσμό θα διαγνωσθεί και ένας άνδρας. Η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού στους άνδρες έχει αυξηθεί περίπου 26% την τελευταία 25ετια. Η θεραπευτική αντιμετώπισή λόγω της σπανιότητας της νόσου, βασίζεται κυρίως σε συμπεράσματα μελετών που αφορούν τον καρκίνο του μαστού των γυναικών. Όπως και οι γυναίκες, έτσι και οι άνδρες πρέπει τακτικά να ψηλαφούν και να παρατηρούν τον μαστό τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν οποιαδήποτε αλλαγή να ζητούν άμεσα συμβουλή από εξειδικευμένο ιατρό.

Εκστρατείες ενημέρωσης όπως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού έχουν συμβάλει ενεργά στην βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης καθώς έχουν κινητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε έλεγχο και τακτική παρακολούθηση της υγείας του μαστού. Παράλληλα, η ημέρα αυτή έχει στρέψει την προσοχή της ιατρικής κοινότητας στο πρόβλημα, με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπεία του καρκίνου του μαστού στο μέλλον.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο, συνδράμει ενεργά στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Η δέσμευση του Οργανισμού για αυτό το σκοπό, αποδεικνύεται με την ίδρυση της Κλινικής Μαστού και Θυρεοειδούς του Γενικού Νοσοκομείο Λεμεσού, το 2001. Για περισσότερο από 20 χρόνια, η κλινική καλύπτει κάθε ανάγκη πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες που αφορούν την υγεία του μαστού. Εντείνοντας τις προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας, το 2016, ο Οργανισμός εγκαινίασε το Εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στις εξειδικευμένες κλινικές του ΟΚΥπΥ πραγματοποιείται προληπτικός έλεγχος, διενεργούνται όλοι οι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων αντιμετώπισης καρκίνου του μαστού, παρέχεται συμβουλευτική από ψυχολόγους, και υπηρεσίες χειρουργικής αποκατάστασης του μαστού μετά την μαστεκτομή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας επικοινωνήστε στο 22604058 ή επισκεφθείτε τη σελίδα https://shso.org.cy/clinic/kentro-mastou/

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Κλινική Μαστού και Θυρεοειδούς του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 25801670/25801671 η επισκεφθείτε τη σελίδα https://shso.org.cy/clinic/cheirourgiki-kliniki-mastou-kai-thyreoeidous/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση