ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πυρ ομαδόν κατά της απεργίας στο λιμάνι Λεμεσού

Αυθαίρετη και ζημιογόνα η απεργία υπογραμμίζει το ΚΕΒΕ, να ρυθμιστούν νομοθετικά οι απεργίες σε ουσιώδεις υπηρεσίες λέει η ΟΕΒ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Να άρει τα μέτρα στο λιμάνι Λεμεσού και να προσέλθει σε διάλογο για επίλυση της διαφοράς, καλεί τη συντεχνιακή πλευρά στο λιμάνι Λεμεσού και το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων.

Τα απεργιακά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σήμερα 2/8/2021 στο Λιμάνι Λεμεσού σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση επιβατικού κοινού και φορτίων, είναι εκτός των καθορισμένων διαδικασιών του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας. Καλεί τη συντεχνιακή πλευρά όπως να σεβαστεί τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, να προχωρήσει σε άρση των οποιωνδήποτε μέτρων και προσέλθει σε διάλογο για επίλυση της διαφοράς.

Τα οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα έχουν ληφθεί, είναι εκτός των καθορισμένων διαδικασιών του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη ανοικτή εργατική διαφορά χωρίς να έχει κηρυχθεί σε αδιέξοδο, σημειώνει.

ΟΕΒ: Να ρυθμιστεί νομοθετικά

Καταδικάζει την επ' αόριστο απεργία των εργαζομένων της εταιρείας DP World στο λιμάνι Λεμεσού η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), καλώντας την Πολιτεία να λάβει αποφασιστικά μέτρα προχωρώντας αμέσως στην νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Σε ανακοίνωσή της ΟΕΒ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η απεργία πραγματοποιείται παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ τη συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης και ουσιαστικά παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστικοποίηση του κειμένου της Σύμβασης, που αποτελεί διαδικαστικό θέμα, και για το οποίο οι δυο πλευρές βρίσκονταν σε επικοινωνία».

«Για ακόμα μία φορά, μερίδα εργαζομένων κατήλθε σε απεργία κατά παράβαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων αφού σε καμία περίπτωση δεν ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία για επίλυση της όποιας διαφοράς, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το Υπουργείο Εργασίας στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ΟΕΒ, «η κατάσταση στο Λιμάνι Λεμεσού με τις αδικαιολόγητες και προκλητικές απεργίες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων και διαδικασιών, έχει φτάσει στο απροχώρητο».

Καλεί «για ακόμα μία φορά την Πολιτεία να προστατεύσει την οικονομία, τους φορολογούμενους, τις θυσίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και να λάβει αποφασιστικά μέτρα προχωρώντας αμέσως στην νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες».

«Η υπομονή όλων των επηρεαζόμενων έχει εξαντληθεί», καταλήγει.

  ΚΕΒΕ: Να αρθούν άμεσα τα μέτρα

Αυθαίρετη και ζημιογόνα για την οικονομία χαρακτηρίζει το ΚΕΒΕ την απεργία που πραγματοποιούν από το πρωϊ οι Συντεχνίες στο λιμάνι Λεμεσού.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΒΕ, ούτε το αιτιολογικό, ούτε ο τρόπος που γίνεται η απεργία είναι σύμφωνος με τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, ενώ το εμπόριο και γενικά η οικονομία για άλλη μια φορά τίθενται σε ομηρία από ετσιθελικές νοοτροπίες.

Το ΚΕΒΕ, επισημαίνει ότι τα πιο πάνω αποδεικνύονται και από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που τονίζει ότι τα μέτρα που λήφθηκαν από τις Συντεχνίες είναι “εκτός των καθορισμένων διαδικασιών του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων”. Ακόμα το Υπουργείο, προσθέτει ότι για τη διαφορά στο λιμάνι Λεμεσού δεν έχει κηρυχθεί αδιέξοδο.

Από την απεργία επηρεάζονται, μέχρι στιγμής, τρία πλοία γενικού φορτίου, και τίθενται σε κίνδυνο αρκετά ευπαθή προϊόντα προς εξαγωγή, ενώ αν συνεχιστεί θα επηρεάσει και άλλες υπηρεσίες του λιμανιού Λεμεσού.

Το ΚΕΒΕ καλεί τις Συντεχνίες να άρουν άμεσα τα απεργιακά μέτρα και να προσέλθουν σε διάλογο υπό τη μεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας, όπως προνοεί ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων.

Ακόμα το ΚΕΒΕ καλεί τις Συντεχνίες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην οικονομία, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας.

Τέλος, το ΚΕΒΕ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά την πάγια θέση του για την ανάγκη προώθησης νομοθετικής ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, θέση που εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται απόλυτα επιβεβλημένη ώστε να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα που παραλύουν την οικονομία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση