ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι δυνατοί και οι αδύναμοι του ΧΑΚ

Πρώτος ο κλάδος των χρηματοοικονομικών, ψηλά και η βιομηχανία, πιο εμπορεύσιμος τίτλος η Louis Plc

Newsroom K

Πρώτος ο τομέας των χρηματοοικονομικών, ακολουθούν οι υπηρεσίες καταναλωτών και οι βιομηχανίες. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου στην αξία του όγκου συναλλαγών για τον Οκτώβριο, στην πρώτη θέση είναι ο κλάδος των χρηματοοικονομικών με 2.191.979 ευρώ και ποσοστό 54,5%, ακολουθεί με ποσοστό 37,2% και όγκο συναλλαγών 1.498.761 ευρώ ενώ στην τρίτη θέση είναι οι βιοχανίες με 3,38% και τα καταναλωτικά αγαθά με 2,7%. Μηδενική είναι η δραστηριότητα των τηλεπικοινωνιών και μόλις στο 1,5% οι συναλλαγές στον κλάδο της τεχνολογίας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, επτά εταιρείες είναι εισηγμένες στην κύρια αγορά (2.699.716 ευρώ συναλλαγές), 43 στην εναλλακτική (1.315.173 ευρώ συναλλαγές), 13 στην αγορά επιτήρησης.

Οι μεγαλύτερες αξίες

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη χρηματηστηριακή αξία είναι η Τράπεζα Κύπρου με στάθμιση 36,17% στο σύνολο της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών, και ακολουθεί η Ελληνική Τράπεζα με 22,31%. Ψηλά είναι η Τσιμεντοποιεία Βασιλικού με 10,40% και λίγο πιο κάτω με ποσοστό 6,41% είναι η Δήμητρα Επενδυτική. Στους δυνατούς παίκτες του χρηματηστηρίου είναι η Λοτζικομ (5,91%), η Πετρολίνα (5,39%) και η ΚΕΟ με ποσοστό 3,53%.

Οι πιο εμπορεύσιμοι τίτλοι μετοχών με βάση τον όγκο των συναλλαγών, είναι η Louis Plc η οποία ήταν και η εταιρεία με τους τίτλους με τη μεγαλύτερη απόδοση του μήνα. Ακολουθεί η Bank of Cyprus Holdings, η Atlantis Insurance, η Hellenic Bank Public Company, Η Petrolina, το Vassiliko Cement, η Demetra Investment, η Lordos Hotels, η Logicom και η Frou frou. Τις χαμηλότερες αποδόσεις του μήνα είχαν οι Petrolina, ο Lordos, η Demetra Investment και η Τράπεζα Κύπρου. Το μεγαλύτερο ποσοστό στο μηνιαίο όγκο συναλλαγών είχαν οι μετοχές της «Louis Plc» και οι μετοχές της «Bank of Cyprus Holdings Plc», με ποσοστό 29,58% και 28,84% αντίστοιχα.

Οι επενδυτές

Στους 140 έφτασε ο αριθμός των νέων μερίδων επενδυτών για τον Οκτώβριο του 2019. Το ποσοστό των αλλοδαπών επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση για το τέλος Οκτωβρίου είναι στο 33%. Όσο αφορά τους Κύπριους επενδυτές, ποσοστό των 42% είναι στην Λευκωσία, 27,2% στην Λεμεσό, 14,34% στην Λάρνακα, 10, 46% στην Πάφο και 5,97% στην Αμμόχωστο. Όσο αφορά τους αλλοδαπούς επενδυτές, η πλειοψηφία τους είναι στην Ελλάδα, όπου συγκεντρώνεται ποσοστό 84,55%. Πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό των επενδυτών στην Μεγάλη Βρετανία (4,72%), 1,94% από τη Ρωσία, 1% από τις ΗΠΑ.

Στα 4 εκατ. ο όγκος συναλλαγών

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΧΑΚ για τον μήνα Οκτώβριο, ο συνολικός όγκος συναλλαγών του μήνα ανήλθε στα €4,02 εκ. με το μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών να βρίσκεται στα €0,19 εκατομμύρια. Το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού όγκου συναλλαγών του μήνα που πέρασε, συγκεντρώθηκε στον τομέα Χρηματοοικονομικών εταιρειών με ποσοστό 54,54%. Οι τίτλοι μετοχών στους οποίους επικεντρώθηκε

Η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς (μετοχές), κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση του μήνα ανήλθε σε €1,92 δις. Με βάση τα στοιχεία του μήνα η Κύρια Αγορά αποτελεί το 21,01% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας, η Εναλλακτική Αγορά το 11,45%, η Αγορά Επιτήρησης το 0,91% και η Αγορά Χρεογράφων το 66,63%. Επιπρόσθετα η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Αγοράς  συμπεριλαμβανο-μένης και της Αγοράς Χρεογράφων, έφθασε στα € 5,76 δις. από €5,76 δις. που ήταν τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 0,04%.

Εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων στο ΧΑΚ

Στις 21 Οκτωβρίου το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε την εισαγωγή των Μετοχών της εταιρείας Paphos Stone C. Estate Plc στην Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά του ΧΑΚ. Η ειαγωγή έγινε με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης και ο Σύμβουλος Εισαγωγής της εταιρείας είναι η εταιρεία Sharelink Securities and Financial Services Ltd. Κύριο αντικείμενο της Εταιρίας Paphos Stone C. Estates Plc, αποτελεί τη διαχείριση του ξενοδοχείου 5 αστέρων Asimina Suites Hotel που βρίσκεται στην Πάφο. Όραμα της εταιρείας, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της, είναι η διατήρηση της θέσης του ξενοδοχείου ως ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία ενηλίκων κατηγορίας 5 αστέρων στην Κύπρο. Δευτερεύουσα δραστηριότητα της Εταιρείας είναι η ανεύρεση αγοραστών για την πώληση της γης και των κτιρίων προς εμπορία, ήτοι το Christiana Shopping Center (γη και κτίριο), το Constantinos Court No.1 και άλλη γη. Η διαπραγμάτευση των πιο πάνω αξιών ξεκίνησε την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 και πραγματοποιείται σε Ευρώ (€). Το μητρώο της πιο πάνω εταιρείας θα τηρείται από το Κεντρικό Αποθετήριο/ Μητρώο του ΧΑΚ.

King’s Head Development Plc. Στις 21 Οκτωβρίου 2019, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε την εισαγωγή των Μετοχών της εταιρείας King’s Head Development Plc σύμφωνα με το Άρθρο 58 (1) του Νόμου του ΧΑΚ στην Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά (Ν.Ε.Α.) του ΧΑΚ. Η εισαγωγή έγινε με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης και ο Σύμβουλος Εισαγωγής της εταιρείας είναι η εταιρεία Sharelink Securities and Financial Services Ltd. Η κύρια δραστηριότητα της Εταιρείας είναι η διαχείριση του ιδιόκτητου ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων Pioneer Beach Hotel που βρίσκεται στην περιοχή Γεροσκήπου της επαρχίας Πάφου. Η διαπραγμάτευση των πιο πάνω αξιών ξεκίνησε την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 και πραγματοποιείται σε Ευρώ (€). Το μητρώο της πιο πάνω εταιρείας τηρείται από το Κεντρικό Αποθετήριο/ Μητρώο του ΧΑΚ.

Constantinou Bros Developers Plc. Στις 21 Οκτωβρίου 2019, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε την εισαγωγή των Μετοχών της εταιρείας Constantinou Bros Developers Plc σύμφωνα με το Άρθρο 58(1) του Νόμου του ΧΑΚ στην Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά (Ν.Ε.Α.) του ΧΑΚ. Η εισαγωγή έγινε με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης και ο Σύμβουλος Εισαγωγής της εταιρείας είναι η εταιρεία Sharelink Securities and Financial Services Ltd. Η κύρια δραστηριότητα της Εταιρείας είναι η ενοικίαση διαμερισμάτων του συγκροτήματος ΑΝΘΟΥΣΑ, το οποίο της ανήκει. Η διαπραγμάτευση των πιο πάνω αξιών ξεκίνησε την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 και πραγματοποιείται σε Ευρώ (€). Το μητρώο της πιο πάνω εταιρείας θα τηρείται από το Κεντρικό Αποθετήριο/ Μητρώο του ΧΑΚ.

Layster Investments Plc. Στις 21 Οκτωβρίου 2019, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε επίσης και την εισαγωγή των Μετοχών της εταιρείας Layster Investments Plc σύμφωνα με το Άρθρο 58(1) του Νόμου του ΧΑΚ στην Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά (Ν.Ε.Α.) του ΧΑΚ. Η εισαγωγή έγινε με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης και ο Σύμβουλος Εισαγωγής της εταιρείας είναι η εταιρεία Sharelink Securities and Financial Services Ltd. Κύριο αντικείμενο της Εταιρίας Layster Investments Plc, αποτελεί η ιδιοκτησία και η διαχείριση του Athena Royal Beach Hotel ενός ξενοδοχείου 4 αστέρων, δυναμικότητας 208 δωματίων, στην Πάφο, περιλαμβανομένων τοκοφόρων δραστηριοτήτων. Όραμα της εταιρείας, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της, είναι η διατήρηση της θέσης του ξενοδοχείου ως ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία ενηλίκων κατηγορίας 4 αστέρων στην Κύπρο. Η διαπραγμάτευση των πιο πάνω αξιών ξεκίνησε την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 και πραγματοποιείται σε Ευρώ (€). Το μητρώο της πιο πάνω εταιρείας θα τηρείται από το Κεντρικό Αποθετήριο/Μητρώο του.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X