ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Oι επιτυχημένες οικογενειακές επιχειρήσεις αξιοποιούν την παράδοση, την εμπειρία και την καινοτομία

Για να επιτύχουν μια νέα δυναμική μορφή κληρονομιάς

Δελτίο Τύπου

Νέα παγκόσμια έκθεση που παρουσιάστηκε στο Global Family Business Summit στο Vietri sul Mare, στο Αμάλφι της Ιταλίας, αναφέρει ότι οι επιτυχημένες οικογενειακές επιχειρήσεις αξιοποιούν την παράδοση, την εμπειρία και την καινοτομία για να επιτύχουν μια νέα δυναμική μορφή κληρονομιάς.

 Η έκθεση Global Family Business της KPMG Private Enterprise και του STEP Project Global Consortium αναφέρει ότι κάποιες επιτυχημένες οικογενειακές επιχειρήσεις υιοθετούν μια άποψη για την κληρονομιά που συνδέει μαζί γενεές, δημιουργώντας δυναμικές κληρονομιές που τηρούν την παράδοση ενώ ταυτόχρονα υιοθετούν την καινοτομία. Η έκθεση, που είχε ως έναυσμα το Global Family Business Summit "The pathway to good: Sustaining family business legacy for wellbeing", παρέχει πληροφορίες που αναφέρουν ότι πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις ξεπερνούν το «παράδοξο της κληρονομιάς» - την ανταλλαγή μεταξύ του να είσαι πηγή ταυτότητας και έμπνευσης έναντι μιας ευθύνης, αν είναι τόσο εδραιωμένη στην παράδοση που στέκεται εμπόδιο στην καινοτομία.

Η έκθεση της KPMG Private Enterprise και του STEP Project Global Consortium συγκεντρώνει προσωπικές γνώσεις από τις εμπειρίες κορυφαίων ηγετών οικογενειακών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο της οικογενειακής κληρονομιάς στην επιχειρηματική τους απόδοση που συγκεντρώθηκαν από 2.683 οικογενειακές επιχειρήσεις σε 80 χώρες, επικράτειες και περιοχές. Τα στοιχεία της έρευνας, τα οποία χρησιμοποιούν τόσο ποιοτική όσο και ποσοτική έρευνα, αποκαλύπτουν ότι από το 45% που αναφέρουν την ισχυρή κληρονομιά, η ίδια ομάδα αναφέρει επίσης ισχυρές επιχειρηματικές επιδόσεις και ένα ακόμη υψηλότερο 53% αναφέρουν υψηλή βιωσιμότητα - ένας ισχυρός συνδυασμός για την επιτυχία της επιχείρησης και της οικογένειας σήμερα και για τις επόμενες γενιές και μια υπενθύμιση ότι η κληρονομιά από μόνη της μπορεί να είναι ανεπαρκής.

Η ετήσια έκθεση ενισχύει τη σημασία της διαγενεακής επιχειρηματικότητας ως βασικός μοχλός βιώσιμης απόδοσης στις οικογενειακές επιχειρήσεις, με την κληρονομιά από μόνη της να μην επαρκεί για να εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη πρόοδο από γενιά σε γενιά. Η έκθεση υποστηρίζει ότι η κληρονομιά είναι μια διαδικασία, όχι ένα τελικό αποτέλεσμα, με την πηγή της κληρονομιάς να προέρχεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Τα κληροδοτήματα συχνά ενισχύονται από τη διαγενεακή επιχειρηματικότητα μεταξύ των νεότερων γενεών, η οποία υποχρεώνει τους προκατόχους τους να επικοινωνούν ανοιχτά για το τι έχει σημασία για αυτούς και να ενισχύουν την επιχειρηματική τους κληρονομιά και να γεφυρώνουν αυτό που μερικές φορές μπορεί να φαίνεται ως χάσμα γενεών.

Η έκθεση εξετάζει πιο προσεκτικά την πραγματική ουσία της κληρονομιάς στο σημερινό κόσμο και παρέχει μια προοπτική που εστιάζει στο μέλλον, όπου η παράδοση και η καινοτομία συνυπάρχουν και εξετάζει πού πρέπει να αγκαλιαστεί η αλλαγή για να παραμείνει η επιχείρηση ανθεκτική, ανταγωνιστική και σχετική. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η κληρονομιά μπορεί να χρειαστεί να επικεντρωθεί λιγότερο στο παρελθόν και να αντιμετωπιστεί ως κρίσιμο δομικό στοιχείο για το μέλλον λόγω της θετικής συμβολής της στην επιχειρηματική απόδοση και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, των εργαζομένων και των προμηθευτών.

Ο Andrea Calabrò, STEP Project Global Consortium Academic Director, and Director, IPAG Chair for Sustainable Family Business & Entrepreneurship, IPAG Business School, δήλωσε: «Όχι μόνο η κληρονομιά συνδέει τις γενιές και διασφαλίζει τη συνέχεια και την κληρονομιά της επιχειρηματικής επιτυχίας, αλλά διαμορφώνει και το μακροπρόθεσμο όραμα της οικογενειακής επιχείρησης και καθοδηγεί τις στρατηγικές επιλογές της. Ωστόσο, το σημερινό περιβάλλον παρουσιάζει νέες προκλήσεις για τους ηγέτες των οικογενειακών επιχειρήσεων που θεωρούν απαραίτητο να μάθουν πώς να συνδυάζουν τις παραδοσιακές αξίες με τις σύγχρονες επιχειρηματικές στρατηγικές για να οικοδομήσουν μια δυναμική κληρονομιά με γνώμονα τις μελλοντικές γενιές».

Οι διαφορετικές προοπτικές και προτεραιότητες μπορούν να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές γενιές αντιλαμβάνονται τη σημασία της κληρονομιάς τους και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για να την οικοδομήσουν και να τη διατηρήσουν. Αυτές οι διαφορές γενεών μπορούν επίσης να εμπλουτίσουν την κληρονομιά της οικογενειακής επιχείρησης, ενσωματώνοντας διαφορετικές προοπτικές και προσεγγίσεις που αντικατοπτρίζουν την εξελισσόμενη δυναμική της επιχείρησης και της ευρύτερης κοινωνίας.

Οι συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής «The pathway to good: Sustaining family business legacy for wellbeing» ήταν από τους πρώτους στον κόσμο που έλαβαν την έκθεση, αντιπροσωπεύοντας κορυφαίους επαγγελματίες οικογενειακών επιχειρήσεων, μελετητές και διδακτορικούς φοιτητές με εθνικότητες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ανατολική Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Με την «κοινωνική κληρονομιά» να προαναγγέλλεται ως το ισχυρότερο στοιχείο κληρονομιάς από τα ευρήματα της έρευνάς μας, το μήνυμα ήταν σαφές και χρησίμευσε ως αναμφισβήτητη έκκληση για δράση για τις οικογενειακές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα φυσικά τους ένστικτα για να δημιουργήσουν «βιώσιμη απόδοση» και να αναπτύξουν μια «δυναμική κληρονομιά». 

Η έκθεση τονίζει πόσο σημαντικό είναι για τις οικογενειακές επιχειρήσεις να αγκαλιάσουν την κληρονομιά τους, καθώς μπορεί να είναι το κλειδί για μελλοντικές επιτυχίες: μοιραστείτε την ουσία της κληρονομιάς σας με την οικογένεια και την ομάδα στελεχών και τέλος, δώστε στην επόμενη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης την ελευθερία να δημιουργήσει τη δική της κληρονομιά.

Ο Robyn Langsford, Global Leader, KPMG Private Enterprise Family Business, KPMG International, και Partner in Charge, Family Business & Private Clients, KPMG Australia, σχολίασε: «Οι διαφορετικές προοπτικές και προτεραιότητες μπορούν να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορετικές γενιές αντιλαμβάνονται τη σημασία της κληρονομιάς τους και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για να τη χτίσουν και να τη συντηρήσουν. Αυτές οι διαφορές γενεών μπορούν επίσης να εμπλουτίσουν την κληρονομιά της οικογενειακής επιχείρησης ενσωματώνοντας διαφορετικές προοπτικές και προσεγγίσεις που αντικατοπτρίζουν την εξελισσόμενη δυναμική της επιχείρησης και της ευρύτερης κοινωνίας.
Και με την αυξημένη εστίαση στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης (ESG) σε όλο τον κόσμο, οι νεότερες γενιές πιθανότατα θα ενδιαφέρονται περισσότερο για τις κοινωνικές και επιχειρηματικές κληρονομιές των οικογενειακών τους επιχειρήσεων έναντι των παλαιότερων γενεών που μπορεί να συνεχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη αξία στις υλικές κληρονομιές και την οικογένεια εξ αίματος. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται απαραίτητα, αλλά κάνει ομοιοκαταληξία. Είναι επιτακτική ανάγκη για τους ιδρυτές να δημιουργήσουν το «beat» για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν».

Η μελέτη δείχνει ότι ενώ υπάρχουν περιφερειακές ομοιότητες, τα σημεία δεδομένων ποικίλλουν μεταξύ των περιοχών λόγω της επιρροής της επιχειρηματικότητας δια μέσω των γενεών. Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι η κληρονομιά από μόνη της πιθανότατα δεν θα αρκεί - η κληρονομιά θα πρέπει να γίνει δυναμική για να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων.

Ο Δημήτρης Βάκης, Διοικητικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του τομέα Οικογενειακών Επιχειρήσεων στην KPMG Κύπρου, σχολίασε: «Οι οικογενειακές επιχειρήσεις ευδοκιμούν με την αλληλεπίδραση κληρονομιάς και απόδοσης, εκεί όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία. Η επιτυχία δεν είναι κληρονομική, χτίζεται μέσω της διαγενεακής επιχειρηματικότητας. Για μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα, είναι ζωτικής σημασίας να δούμε την κληρονομιά ως μια δυναμική διαδικασία. Η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των γενεών βοηθά να γεφυρωθούν τα κενά, ενσωματώνοντας διαφορετικές προοπτικές για τη διαμόρφωση μιας επιχείρησης που εστιάζει στο μέλλον και στη βιωσιμότητα. Η υιοθέτηση της αλλαγής και η καλλιέργεια του επιχειρηματικού πνεύματος στην οικογένεια διασφαλίζει ότι η επιχείρηση θα παραμείνει σχετική και ισχυρή για τα επόμενα χρόνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση