ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι εταιρείες της Δύσης γυρίζουν την πλάτη στη Ρωσία

Η Apple ανακοίνωσε το σχέδιό της για διακοπή πωλήσεων στη χώρα

BLOOMBERG, REUTERS

Εξακολουθεί η μαζική αποχώρηση δυτικών ομίλων από τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία, oι οποίοι είτε «παγώνουν» τις επενδύσεις τους στη χώρα, είτε αποσύρονται πλήρως από τις εκεί δραστηριότητές τους, είτε διακόπτουν τις πωλήσεις τους, μεταξύ αυτών ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας Apple και ο όμιλος αθλητικής ένδυσης και υπόδησης Nike. Στον τομέα της αεροναυπηγικής, τόσο η ευρωπαϊκή Airbus όσο και η αμερικανική Boeing ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι διακόπτουν την προμήθεια των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών με τα αντίστοιχα εξαρτήματα των αεροσκαφών τους, ενώ δεν προσφέρουν σε αυτές ούτε υπηρεσίες επισκευών και συντήρησης. Πάντως, η Airbus διευκρίνισε ότι το κέντρο μηχανολογίας που διαθέτει στη ρωσική πρωτεύουσα μπορεί με δεδομένη την ισχύ των κυρώσεων της Δύσης να εξακολουθήσει να εξυπηρετεί εγχώρια πελατεία.

Ο ρωσικός κλάδος αερομεταφορών απομονώνεται με έναν τρόπο ανάλογο του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, αλλά οι συνέπειες, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, θα είναι ευρύτερες. Η αγορά της Ρωσίας είναι μεγάλη και τα τελευταία χρόνια είχε μεγάλη εξάρτηση από τις προμήθειες της Δύσης. Το 6% της παγκόσμιας χωρητικότητας στις εναέριες μεταφορές προέρχεται από τη Ρωσία με στοιχεία του 2021, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων αεροπλοΐας ΙΒΑ, έναντι του 4% το 2019.

Ο ρωσικός κλάδος αερομεταφορών απομονώνεται με τρόπο ανάλογο του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Στο πεδίο της αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά την General Motors, την Jaguar, τη Volvo, την Daimler Truck καθώς και την ιαπωνική Mitsubishi, που διέκοψαν τις εξαγωγές τους στη Ρωσία, την ίδια οδό ακολουθεί και η επίσης ιαπωνική Ηonda. Η τελευταία διακόπτει εξαγωγές οχημάτων και μοτοσικλετών στη Ρωσία. Οπως ανέφερε η εκπρόσωπός της Μισάκο Σάκα, η απόφαση ελήφθη λόγω προβλημάτων στο δίκτυο διανομής και διεθνών πληρωμών. Το σχέδιό τους για διακοπή πωλήσεων των ειδών τους στη χώρα ανακοίνωσαν χθες οι όμιλοι Apple και Nike, ενώ και η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ΗΡ διέκοψε τις εξαγωγές της. Η ΗΡ είναι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια Η/Υ στη Ρωσία. Ειδικά για την Apple, πάντως, η απόφαση έχει ειδικό βάρος, μιας και πρόσφατα επέκτεινε την παρουσία της στη χώρα, όπως αναφέρει το Βloomberg. Ο δε αντιπρόεδρος της Ουκρανίας Μιχάιλο Φεντόροφ τής είχε ζητήσει να σταματήσει τις πωλήσεις της στη Ρωσία, τονίζοντας πως έτσι η νεολαία μπορεί να στραφεί κατά του πολέμου. Τα iPhone και τα διάσημα παπούτσια Air Jordan της Nike, που είναι δημοφιλέστατα στην αγορά, θα εξαφανιστούν από τις βιτρίνες κατά τρόπο πρωτόγνωρο για τους καταναλωτές.

H ιταλική ENI, η οποία διατηρεί σχέση 50 ετών με τον ρωσικό όμιλο Gazprom, τη διακόπτει, ακολουθώντας και άλλους ενεργειακούς κολοσσούς. Ανακοίνωσε πως θα πωλήσει το 50% που κατέχει στην κοινοπραξία Blue Stream Pipeline Company, η οποία συστάθηκε το 1999 και διαχειρίζεται έναν υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας. Η αμερικανική Exxon Mobil σχεδιάζει να πωλήσει το μερίδιό της στο κολοσσιαίο έργο «Σαχαλίνη-1» στην πρώην εταίρο της, Rosneft, ενώ η βρετανική Shell αποχώρησε από το έργο «Σαχαλίνη-2», αλλά εξακολουθεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία. Τέλος, οι μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης συστημάτων μεταφορών στην Ευρώπη, DHL και Kuehne + Nagel, διέκοψαν τις παραδόσεις στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση