ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του πλαστικού χρήματος

Αύξηση πέραν του 100% είχαν τα περίπτερα, ψηλά και οι ασφάλειες

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οι αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών έχουν σαφώς επηρεαστεί την περίοδο της πανδημίας και παρουσιάζουν αλλαγές. Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία της JCC για το πώς κινήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το πλαστικό χρήμα στην Κύπρο. Σε πρώτο επίπεδο καταγράφεται αύξηση του πλαστικού χρήματος από τις τοπικές κάρτες, κάτι που αποτελεί και αποτέλεσμα των ανέπαφων συναλλαγών που προωθήθηκε από τον Μάρτιο στο πλαίσιο της πανδημίας. Το γεγονός ότι οι υπεραγορές και τα περίπτερα ήταν οι μοναδικές επιχειρήσεις που παρέμειναν σε λειτουργία, φαίνεται και στην κίνηση του πλαστικού χρήματος. Μάλιστα οι αγορές στα περίπτερα κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 103% για το 2ο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αύξηση της τάξης του 33% κατέγραψε η χρήση πλαστικών καρτών στις υπεραγορές, και 36% στα αρτοποιεια. Θετικά πρόσημα που πλησιάζουν το +50% (47%) καταγράφει και ο τομέας της ασφάλισης. Οι μεγάλοι χαμένοι της καραντίνας ήταν ως γνωστό οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, με τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται στο 100% τους δύο πρώτους μήνες του δεύτερου τριμήνου. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της JCC, όπου οι συναλλαγές σε αυτό τον τομέα κατρακύλησαν κατά 91%. Ακολουθούν οι αγορές στο λιανικό για είδη ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ που μειώθηκε κατά 39% φέτος σε σχέση με το 2019. Σημαντικό ήταν το πλήγμα και για τα πρατήρια καυσίμων τα οποία σημείωσαν μείωση της τάξης του 32%.

Περισσότερες αγορές με κάρτα

Πέραν της διαφοροποίησης της αγοραστικής συμπεριφοράς των καταναλωτών, οι αυξομειώσεις των συναλλαγών, δείχνουν και ανοδική τάση των εγχώριων καταναλωτών στην χρήση του πλαστικού χρήματος. Καταγράφεται λοιπόν αύξηση της τάξης του 23%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Συνολικά το ποσό ανήλθε στο 1,1 δισ (€ 1,159,778,823).

Λόγω του παγώματος στον τομέα των ταξιδίων, καταγράφεται ωστόσο μείωση στην χρήση των ξένων πλαστικών καρτών στην Κύπρο, της τάξης του 70% για αγορές και αναλήψεις μετρητών. Μείωση καταγράφεται αναπόφευκτα και στην χρήση πλαστικού χρήματος από κυπριακές κάρτες σε χώρες του εξωτερικού.

Μειωμένες ήταν οι αγορές κυπριακών καρτών στα κατεχόμενα και η χρήση τουρκικών καρτών στις ελεύθερες περιοχές, συνεπεία του κλεισίματος των οδοφραγμάτων.

Τα στοιχεία αφορούν την χρήση πλαστικού χρήματος για το 2ο τρίμηνο του 2020, το οποίο έκλεισε στις 30 Ιουνίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση