ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι νεαροί επιβάτες πλήττουν μετά από 49 λεπτά πτήσης

Η Emirates συστήνει το Child Boredom Quotient και αποκαλύπτει το μυστικό για να μη βαριούνται τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού

Δελτίο Τύπου

Χρειάζεται να περάσουν μόλις 49 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα για να αρχίσουν να πλήττουν οι νεαροί επιβάτες και να ρωτήσουν με αγχωμένο ύφος τους γονείς τους πόση ώρα χρειάζεται ακόμη για να ολοκληρωθεί το αεροπορικό ταξίδι τους. Γι’ αυτό και η Emirates ένωσε τις δυνάμεις της με τον Dr. Sandi Mann, ψυχολόγο στο University of Central Lancashire με ειδίκευση στην ανία, ώστε να βρεθεί μία λύση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Dr. Mann συνεργάστηκε με τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου για να δημιουργήσουν από κοινού το Child Boredom Quotient (CBQ), το οποίο θα βοηθά τους γονείς να καταλαβαίνουν πότε ακριβώς θα αρχίζουν να πλήττουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Το δείγμα της μελέτης αφορά περισσότερους από 2.000 γονείς στη Μεγάλη Βρετανία, με παιδιά κάτω των 12 ετών, ενώ κατά τη διαδικασία της συλλογής στοιχείων ο Dr. Mann χώρισε τις προτεινόμενες δραστηριότητες κατά της πλήξης σε τέσσερις κατηγορίες, ώστε να σχηματοποιήσει το CBQ: Δραστήριες (Α), Παθητικές (P), Διαδραστικές (I), Δημιουργικές (C) και Αισθητήριες (S). Με αυτόν τον τρόπο, οι γονείς μπορούν να κάνουν τον καλύτερο συνδυασμό ώστε να καταπολεμήσουν την ανία πριν καν τη νιώσουν οι μικροί επιβάτες.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα παιδιά 3-4 ετών είναι τα πιο ζωηρά κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Παράλληλα, οι γονείς σε ποσοστό 64% ανησυχούν για τη διασκέδαση που παρέχεται στα παιδιά τους την ώρα του ταξιδιού, ενώ το 43% εκφράζει ανησυχίες για το εάν ενοχλούν τα τέκνα τους τους άλλους επιβάτες.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος, μια από τις πιο δημοφιλείς τακτικές για να ηρεμήσουν οι νεαροί ταξιδευτές είναι η… δωροδοκία. Το 41% των γονέων προτιμά να προσφέρει στα παιδιά του κάποιο σνακ με αντάλλαγμα μια καλή συμπεριφορά, ενώ με 33% δεύτερη πιο δημοφιλής τακτική είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές που αποσπούν την προσοχή των νεαρών επιβατών. Το 27% των γονέων επιλέγει να δώσει νέα παιχνίδια εν ώρα πτήσης, ενώ το 16% προτιμά να αφήνει τους μικρούς ταξιδιώτες να τρέχουν στο αεροδρόμιο για να κουραστούν. Ωστόσο, υπάρχει και ένα 7% το οποίο δηλώνει ότι δεν μπαίνει στη διαδικασία να δώσει κάποιο «αντάλλαγμα» στα παιδιά, αλλά απλώς προσπαθεί να ξεκουραστεί μέσω του ύπνου, ελπίζοντας ότι κι αυτά θα κάνουν το ίδιο.

«Οι γονείς που έχουν παιδιά 3-4 ετών θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν πως σε αυτή την ηλικία τα παιδιά τους γίνονται ακόμη πιο δραστήρια και αναζητούν ακόμη περισσότερη ανεξαρτησία. Γι’ αυτό και απαιτούνται διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος, με ακόμη πιο έξυπνες μεθόδους», τονίζει ο Dr. Mann και συμπληρώνει: «Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική babysitter ενώ είναι αποτελεσματική κατά τη διάρκεια μιας πτήσης ενδέχεται να μην ταιριάζει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται πιο έντονες δραστηριότητες ώστε να μην πλήττουν».

Όσον αφορά τις δραστηριότητες που επιλέγονται συνήθως, οι ταινίες αποτελούν την πρώτη επιλογή για τους περισσότερους, αφού κρατούν απασχολημένα για 40 λεπτά τα παιδιά 0-2 ετών και για 105΄τα παιδιά 11-12 ετών. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα παιχνίδια (είτε σε smartphones και tablets, είτε στο entertainment system της Emirates), τα οποία κρατούν απασχολημένα τα παιδιά για 30’ (τα νεότερα) και για 90΄ (τα πιο μεγάλα). Από τις δημιουργικές δραστηριότητες αυτές που ξεχωρίζουν είναι τα σκίτσα , με τα παζλ και τα σκίτσα να κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε ηλικίες μέχρι 9 ετών, ενώ η ζωγραφική και τα sticker books έχουν μεγαλύτερη απήχηση στις μικρότερες ηλικίες.

«Τα πολύ μικρά παιδιά δεν χρειάζονται τόσο εξειδικευμένες ασχολίες για ένα αεροπορικό ταξίδι, τους αρκούν τα ερεθίσματα από το περιβάλλον όπως οι άλλοι επιβάτες και προφανώς οι γονείς τους. Για παράδειγμα, οι συχνές βόλτες στον διάδρομο είναι ενδεδειγμένες λύσεις, όπως και τα τραγούδια που τους λένε οι συνοδοί τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά αρκούνται με απλά αντικείμενα και υλικά, όπως ένα τετράδιο, ένα σημειωματάριο, μολύβια, παζλ και κόμικς. Το σημαντικό είναι να καταλάβουν οι γονείς πως πρέπει τα παιδιά τους να κάνουν διαλείμματα από τις ασχολίες τους και να κάνουν βόλτες στο αεροπλάνο. Από την πλευρά τους, οι γονείς δεν πρέπει να μένουν μόνο στο να τα παρακολουθούν με το βλέμμα τους, λες και κάθονται στον καναπέ του σπιτιού τους. Και σίγουρα δεν πρέπει να φοβούνται να αφήνουν τα παιδιά του να κάνουν ό,τι θέλουν, ακόμη κι αν βαρεθούν για κάποια στιγμή. Είναι φυσιολογικό αυτό και θα βρουν από μόνα τους τον τρόπο να το ξεπεράσουν», καταλήγει ο Dr. Mann.

Από την πλευρά τους, οι αεροσυνοδοί καταλαβαίνουν ότι δεν είναι δελεαστική ιδέα «για τους γονείς να ταξιδεύουν για αρκετές ώρες με τα παιδιά τους να πλήττουν», ωστόσο «δεν χρειάζεται να περιμένουν να συμβεί αυτό για να αναλάβουν δράση», όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Jade Cobbs. «Οι οικογένειες μπορούν να αποφύγουν φαινόμενα πλήξης είτε βλέποντας ταινίες στο πρόγραμμα ICE της Emirates, είτε τηλεοπτικές σειρές που είναι κατάλληλες για οικογένειες. Και σίγουρα υπάρχουν και οι δραστηριότητες που έχουμε ετοιμάσει όπως και τα διαδραστικά παιχνίδια που ψυχαγωγούν και διασκεδάζουν τους μικρούς επιβάτες», συμπληρώνει η cabin supervisor της Emirates.

Ο Dr. Mann και η Emirates κατηγοριοποίησαν όλες τις παραπάνω δραστηριότητες ως εξής:

Παθητικές: ταινίες, μουσική
Δραστήριες: βόλτες στον διάδρομο, παιχνίδι με κάρτες
Δημιουργικές: σκίτσα, ζωγραφική
Αισθητήριες: σωματικό φρεσκάρισμα
Διαδραστικές: διάλογος, ανάγνωση βιβλίων από τους γονείς

Σχετικά με την έρευνα

Η έρευνα διεξήχθη από τη Censuswide για λογαριασμό της Emirates, τον Ιούνιο του 2017. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω online ερωτηματολογίων και το δείγμα ήταν 2.006 Βρετανοί γονείς με παιδιά ηλικίας 0-12 χρονών. Για να δημιουργηθεί το Child Boredom Quotient, ο Dr. Sandi Mann παρακολούθησε τη συμπεριφορά 90 παιδιών (6 μηνών-11 ετών) κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X