ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οίκος S&P: Αναθεώρησε την προοπτική της Τρ. Κύπρου από σταθερή σε θετική

«Αναμένουμε ότι ο δείκτης ΜΕΔ της τράπεζας θα βρίσκεται πέριξ του 9% μετά την συναλλαγή, σημαντικά κάτω από το 25% στο τέλος του 2020», αναφέρει ο οίκος

ΚΥΠΕ

O οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναθεώρησε την προοπτική της Τράπεζας Κύπρου από σταθερή σε θετική, διατηρώντας την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο ‘B+/B’ στον απόηχο της ανακοίνωσης της πώλησης πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) μεικτής λογιστικής αξίας €577 εκατομμυρίων, με την ονομασία “Helix 3”, μια συναλλαγή που θα το δείκτη ΜΕΔ σε μονοψήφιο ποσοστό.

«Αναμένουμε ότι ο δείκτης ΜΕΔ της τράπεζας θα βρίσκεται πέριξ του 9% μετά την συναλλαγή, σημαντικά κάτω από το 25% στο τέλος του 2020, καταδεικνύοντας ότι (η τράπεζα) πλησιάζει στην ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού της από την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση», αναφέρει ο οίκος σε χθεσινή του ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον S&P η αναθεώρηση της προοπτικής αντανακλά την άποψη ότι το προφίλ ρίσκου της Τράπεζας Κύπρου θα βελτιωθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα της πώλησης προβληματικών δανείων, η οποία μειώνει τον δείκτη ΜΕΔ στο περίπου 9%.

«Κατά την άποψή μας, σε αυτό το επίπεδο, η Τράπεζα Κύπρου θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει δυνητικές αυξήσεις ΜΕΔ λόγω της πανδημίας του Covid», αναφέρει ο S&P, προσθέτοντας ότι το βασικό σενάριο του διαλαμβάνει ότι η πίεση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα είναι ήπια με τον δείκτη ΜΕΔ να αυξάνεται στο περίπου 11% - 13%.

Σε σχέση με την θετική προοπτική, ο οίκος σημειώνει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της τράπεζας τους επόμενους δώδεκα μήνες εφόσον η βελτίωση του προφίλ κινδύνου της τράπεζας είναι διατηρήσιμη.

«Αυτό θα συμβεί αν ο αντίκτυπος της πανδημίας παραμείνει διαχειρίσιμος και ο γενικότερος δείκτης ΜΕΔ παραμείνει στο επίπεδο με τις άλλες αντίστοιχες τράπεζες», προσθέτει, σημειώνοντας ότι μια αναβάθμιση είναι επίσης εφικτή αν υπάρξει βελτίωση της υποκείμενης κερδοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση