ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οκτώ και πλέον λόγοι για σπουδές στην Κύπρο

Τί πρέπει να ξέρουν οι φοιτητές για το κόστος ζωής, το επίπεδο των σπουδών και την ασφάλεια στην μετά Brexit εποχή

Προωθητική Ενέργεια

Στην μετά Brexit εποχή, τα δεδομένα στον τομέα της εκπαίδευσης, δεν θα είναι ποτέ πια τα ίδια για τους Κύπριους φοιτητές. Τα ψηλά δίδακτρα που καλούνται να πληρώσουν ως υπήκοοι τρίτων χωρών στην Βρετανία και το κόστος ζωής στις βρετανικές πόλεις από τη μια, και από την άλλη, η αποκοπή εναλλακτικής μορφής χρηματοδότησης μέσω φοιτητικού δανείου, ανεβάζουν κατά πολύ τον βαθμό οικονομικής δυσκολίας για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κόστος ζωής μάλιστα, καθώς και οι ευκαιρίες απασχόλησης στη συνέχεια, αναμένεται ότι θα επηρεαστούν δυσμενώς και τα επόμενα χρόνια, λόγω πανδημίας.

Μετά το Brexit λοιπόν, η τάση για σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει πτώση. Σε αυτό φυσικά συντείνει και το επίπεδο ασφάλειας που παρέχει η χώρα, κάτι που έχει έρθει στο προσκήνιο περισσότερο από ποτέ, ένεκα covid 19. Όλοι θυμόμαστε ότι οι χειρισμοί του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον, στην έναρξη της πανδημίας, προκάλεσαν δριμεία κριτική σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης.

Αν και παρ’ όλ’ αυτά, η ποιότητα των σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτι που δεν αμφισβητείται από κανέναν, το αλλαγμένο σκηνικό, σε συνδυασμό με το επίπεδο και την ποιότητα σπουδών στα κυπριακά πανεπιστήμια, που καταγράφουν θεαματική άνοδο τα τελευταία χρόνια, καθιστούν την Κύπρο ως την ιδανική επιλογή για σπουδές. Πάμε να δούμε ένα προς ένα όλους τους λόγους:

Αίσθημα ασφάλειας

Σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο όπου η ασφάλεια είναι συνεχές ζητούμενο απέναντι σε διάφορες απειλές, όπως είναι η τρομοκρατία και το έγκλημα, στην Κύπρο τα επίπεδα ασφάλειας είναι εντυπωσιακά, αφού η χώρα έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί στους πιο ασφαλείς προορισμούς στον κόσμο. Σε σχετικές ταξιδιωτικές έρευνες το 2020 θεωρήθηκε ως ο 5ος ασφαλέστερος προορισμός στον κόσμο. Αυτό ενισχύθηκε εν μέσω πανδημίας αφού η Κύπρος έλαβε έγκαιρα μέτρα πρόληψης και προστασίας και κατάφερε να καταστεί ένα από τα πιο ασφαλή κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στις χώρες που διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά τον ιό.

Το κόστος σπουδών

Έχουμε ήδη αναφέρει τις νέες οικονομικές απαιτήσεις που προκύπτουν για σπουδές στο Η.Β μετά το Brexit. Συγκρίνοντας μάλιστα το κόστος σπουδών και φοίτησης (δίδακτρα, κόστος διαμονής και διατροφής, εισιτήρια, μεταφορικά και άλλα βασικά έξοδα ζωής) στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με το κόστος σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει μια διαφορά 30% με 50% υπέρ του κυπριακού πανεπιστημίου.

Το επίπεδο σπουδών

Το επίπεδο σπουδών αναβαθμίζεται συνεχώς. Στην περίπτωση δε του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η πρόοδος που καταγράφεται είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι πρόσφατες ακαδημαϊκές του κατατάξεις, επιβεβαιώνουν περίτρανα την καλά εδραιωμένη και ανταγωνιστική του θέση στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα. Μόνο για το 2021, το πανεπιστήμιο έχει καταταχθεί:

- Ανάμεσα στα κορυφαία 1000 πανεπιστήμια στον κόσμο (THE Times Higher Education Rankings 2021)
- Ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 πανεπιστήμια των Χωρών με Αναδυόμενες Οικονομίες (Times Higher Education Emerging Economies University Rankings 2021)
- 76ο παγκοσμίως στην κατηγορία Διεθνής Προσανατολισμός (THE Times Higher Education Rankings 2021)
- Ανάμεσα στα 301-400 κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, #1 σε Κύπρο και Ελλάδα και στα κορυφαία 100 της ΕΕ, στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών (THE Times Higher Education Rankings 2021)
- Ανάμεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων στην περιφέρεια EECA (QS University Rankings 2021)
- Έχει αναγνωριστεί για την ποιότητα στην Εκπαίδευση και τη Διαχρονική του Διεθνή Συνεισφορά (THE Times Higher Education Impact Rankings 2020)
- Έχει βραβευθεί με 5 αστέρια QS για Ιδρυματική Αριστεία (QS Stars Ratings System)

Ψηλά οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων

Είναι γνωστό ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια φημίζονται για τις σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων που διαθέτουν. Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση στα προγράμματα σπουδών αυτής της κατεύθυνσης και οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά. Μάλιστα τα τελευταία αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2021, είναι εντυπωσιακά. Κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μεταξύ των 301-400 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών. Αυτή η κατάταξη τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως το #1 πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα, και ανάμεσα στα κορυφαία 100 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό τον τομέα. Σημειώνεται ότι οι κατατάξεις Times Higher Education World University Rankings (WUR) αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, με εμπειρία πέντε δεκαετιών στο αντικείμενο, ενώ τη θέση αυτή κατέλαβε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα σε αντίστοιχα πολύ αξιόλογα πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο.

Αυτές οι διακρίσεις δεν είναι τυχαίες. Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας χαρακτηρίζεται από πνεύμα καινοτομίας και δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε τρεις ερευνητικές κατευθύνσεις:

- της Πρόβλεψης, ειδικά μέσω της διοργάνωσης των διακεκριμένων M Competitions που πέτυχαν ρεκόρ ενδιαφέροντος φέτος, με περισσότερες από 100,000 συμμετοχές από 100 χώρες,
- το Blockchain και τα Ψηφιακά Νομίσματα, όπου το Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί παγκοσμίως τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα, και
- τη Διαχείριση Μάρκετινγκ με έμφαση στις καινοτομίες, στην επιχειρηματικότητα και στις εφαρμογές στην πραγματική ζωή (real-life applications).

Φοιτητική εμπειρία

Πέρα όμως από τα μαθήματα, ποιος φοιτητής δεν ονειρεύεται να ζήσει την ανέμελη και όμορφη φοιτητική ζωή; Αν μέχρι σήμερα αυτό ήταν περισσότερο προνόμιο κυρίως, όσων σπούδαζαν στο εξωτερικό, πλέον με την πανεπιστημιακή ανάπτυξη που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια η Λευκωσία, έχει καταστεί σε μία πραγματική φοιτητούπολη. Μπορεί λοιπόν πλέον να προσφέρει στον φοιτητή μια ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από άλλες του εξωτερικού. Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει επενδύσει στην ευημερία των φοιτητών και των φοιτητριών του, προσφέροντας τους μια ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, στα πρότυπα της φοιτητικής εμπειρίας του εξωτερικού. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει περισσότερα από €160 εκατομμύρια σε υποδομές και εγκαταστάσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης πανεπιστημιούπολης. Οι εγκαταστάσεις του UNIC CITY αποτελούνται από 20 ειδικά οικοδομημένα ή ανακαινισμένα κτήρια, όπως βιβλιοθήκη, υπερσύγχρονο γυμναστήριο, εστιατόριο, καφετέριες, φοιτητικές εστίες, και κινηματογράφο.

Υπερσύγχρονες φοιτητικές εστίες

Σημείο αναφοράς στην περιοχή της Έγκωμης είναι οι νέες εστίες για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, UNIC Residences (“SIX”, “TRIANGLE” και” U”), είναι επίσης η πιο πρόσφατη προσθήκη στην πανεπιστημιούπολη και αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση σε πανεπιστημιακή υποδομή στην Κύπρο. Μέσα από την αρχιτεκτονική τους, οι εστίες προσδίδουν ένα κοσμοπολίτικο αέρα. Σε αυτό προστίθεται και ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας των ενοίκων τους οι οποίοι προέρχονται από 44 χώρες, με την πλειοψηφία τους να προέρχονται από Ελλάδα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Φοιτητούπολη με όλες τις ανέσεις

Οι φοιτητικές εστίες UNIC Resedinces βρίσκονται διάσπαρτα στην Έγκωμη. Μία πολυσύχναστη περιοχή της πρωτεύουσας, η οποία φιλοξενεί παράλληλα περισσότερα από 70 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, υπεραγορές, πολυκαταστήματα και το εμπορικό κέντρο Mall of Engomi. Όλα αυτά σε κοντινή απόσταση, κάτι που επιτρέπει την διακίνηση με τα πόδια, είτε με ποδήλατο. Οι πεζοί και οι ποδηλάτες μπορούν μάλιστα να χρησιμοποιούν τον πεζόδρομο της Έγκωμης, συνολικού μήκους 1.4 χιλιομέτρων, ο οποίος συνδέεται με δύο γραμμές λεωφορείων για πιο μακρινές αποστάσεις. Αυτή την στιγμή τον πεζόδρομο αξιοποιούν για την καθημερινή τους άσκηση οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Αμερική, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, προσδίδοντας του μια ανεπανάληπτη πολυπολιτισμική νότα.

Φοιτητική Στήριξη και Δραστηριότητες

Πέραν όμως της άσκησης στον πεζόδρομο, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μπορούν να δραστηιοποιηθούν σε φοιτητικούς ομίλους και αθλητικές ομάδες, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις για τη φοιτητική κοινότητά του, οι οποίες δημιουργούν ένα σύνολο αξέχαστων εμπειριών.

Προσφέρονται επίσης μεγάλη ποικιλία αθλητικών προγραμμάτων και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για άσκηση και άθληση.
Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο διαθέτει επίσης υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, Κέντρο Επιτυχημένης Σταδιοδρομίας, Ομάδα Στήριξης Φοιτητών κ.α.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Προωθητική Ενέργεια

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση