ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΣΕΟΚ: Σε 2 μήνες θα διαφανούν τα έργα που θα έχει ο κατασκευαστικός κλάδος

«Τα έργα του ιδιωτικά τομέα που θα σταματήσουν, θα πρέπει να αναπληρωθούν από συγχρηματοδοτούμενα έργα της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Ρουσιάς

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Εντός δύο μηνών θα διαφανεί πόσα έργα θα έχει ενώπιον του ο κατασκευαστικός κλάδος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργολάβων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) Κώστας Ρουσιάς, καλώντας την Κυβέρνηση να προχωρήσει με ώριμα συγχρηματοδοτούμενα έργα τα οποία θα αναπληρώσουν τα έργα του ιδιωτικού τομέα που θα σταματήσουν.

«Σε δύο μήνες θα γνωρίζουμε πόσα έργα, τουλάχιστον του ιδιωτικού τομέα, θα σταματήσουν ή πόσα θα συνεχίσουν», είπε ο κ. Ρουσιάς.

Ανέφερε ότι «σήμερα δεν μπορούμε να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα», καθώς, μεταξύ των ερωτημάτων που τίθεται, είναι κατά πόσον, μεταξύ άλλων, θα συνεχίσει η ανακαίνιση ενός ξενοδοχείου ή η ανέγερση μιας ιδιόκτητης κατοικίας όταν η επιχείρηση της οικογένειας δεν λειτουργούσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ τόνισε πως τα έργα του ιδιωτικά τομέα που θα σταματήσουν "θα πρέπει να αναπληρωθούν από συγχρηματοδοτούμενα έργα της ΕΕ" και παράλληλα δεν θα πρέπει να σταματήσουν τα έργα του δημοσίου.

Αντί τα συγχρηματοδοτούμενα έργα να αφεθούν σε βάθος πενταετίας να γίνουν σήμερα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το κόστος αυτών των έργων για το κράτος θα είναι μόλις 15% αφού το 85% θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

Ο κ. Ρουσιάς είπε ότι «έχει αρκετά συγχρηματοδοτούμενα έργα που βρίσκονται στο σκαρί και θα πρέπει να γίνουν ώριμα και να βγουν σε προσφοροδότηση μέχρι το τέλος του έτους, όταν θα δείξει και η αγορά που θα κινηθεί».

Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε, το κράτος δεν θα καταβάλει αυξημένα ποσά για ανεργιακό επίδομα αλλά θα δώσει λιγότερα ποσά για αυτά τα έργα που θα στηρίξουν και την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος σε παράδειγμα για έργο του δημοσίου, ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ είπε ότι ανακοινώθηκε ότι δεν θα γίνει το νέο κτίριο της Βουλής κόστους 100 εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι με αυτά τα 100 εκ. ευρώ θα μπορούν να κατασκευαστούν 100 έργα του ενός εκατομμυρίου σε όλη την Κύπρο.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο απολύσεως προσωπικού του κατασκευαστικού τομέα, ο κ. Ρουσιάς είπε στο ΚΥΠΕ ότι προς το παρόν δεν έχει απολυθεί προσωπικό και δεν προβλέπεται να απολυθεί εντός του επόμενου μήνα, καθώς ο κλάδος ήταν υποστελεχωμένος λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού στην αγορά.

Ανέφερε επίσης ότι το διάταγμα της Υπουργού Εργασίας απαγορεύει τις απολύσεις από εταιρείες που έλαβαν χρηματοδότηση μέσω των διαφόρων επιδομάτων.

Αναφορικά με θέματα υγιεινής στα εργοτάξια, ο κ. Ρουσιάς είπε ότι ο τομέας των κατασκευών άρχισε την εργασία θέτοντας προτεραιότητα την προσαρμογή στα νέα δεδομένα για αντιμετώπιση του κορωνοϊού που έχουν θέσει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας, ενώ έγιναν και τα ανάλογα σεμινάρια από τους υπεύθυνους ασφάλειας και υγείας των εργοταξίων.

Ελλείψεις σίγουρα υπήρχαν και θα υπάρχουν σε πιο μικρό βαθμό όσο προχωρούμε, ανέφερε και πρόσθεσε ότι επίσης μπορεί να υπάρχουν και μεμονωμένες καταστάσεις όπως τα εργοτάξια που έχουν αναφερθεί από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και τα οποία δεν πληρούσαν ούτε τους βασικούς κανόνες, όπως η ύπαρξη ενός απλού σαπουνιού.

Σημείωσε ότι οι παρατηρήσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας αφορούν για μικρά εργοτάξια και όχι μεγάλα εργοτάξια τα οποία είναι οργανωμένα.

Ο κ. Ρουσιάς ευχαρίστησε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για την πολύ καλή δουλειά που έκανε, όπως είπε, δίνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι το Τμήμα, μεταξύ άλλων, απέστειλε τις οδηγίες του σε έξι γλώσσες.

Ανέφερε επίσης ότι το βασικό ερώτημα που έθετε η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της ΟΣΕΟΚ ήταν πότε χρησιμοποιούν την μάσκα και πρόσθεσε ότι από τα μέλη της ΟΣΕΟΚ τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν την απόσταση που θα πρέπει να διατηρούν οι εργαζόμενοι κατά την εργασία τους αλλά και την μεταφορά προσωπικού σε άλλες επαρχίες, όπου εξακολουθεί να ισχύει ο κανονισμός για μόνο τρία άτομα σε κάθε αυτοκίνητο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ έχει στόχο, τόσο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τους νοσούντες και τις οικογένειές τους, όσο και για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Με χρηματική δωρεά στη Στέγη Ευγηρίας «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η φαρμακοβιομηχανία Remedica

Η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στην κοινωνία και να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας αλλά και των ευάλωτων ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ