ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

PAFILIA - Σημαντική η ζήτηση για περισσότερες βιώσιμες κατασκευές

Ο τομέα ςτων κατασκευών και ακινήτων βίωσε μια σειρά θεμελιωδών αλλαγών που επηρέασαν δραματικά την αγορά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πόσο επηρεάστηκε ο τομέας των κατασκευών και ακινήτων από την πανδημία και σε τι κατάσταση είναι σήμερα;

Ο τομέας βίωσε μια σειρά θεμελιωδών αλλαγών που επηρέασαν δραματικά την αγορά: Covid, πόλεμος Ουκρανίας, αλλαγές στο επενδυτικό πρόγραμμα, αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών κ.ά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλάξαμε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο µε τον οποίο εργαζόμαστε, εστιάζοντας στην ψηφιακή ανάπτυξη και στον μελλοντικό προγραμματισμό μας. Μία από τις συνέπειες του Covid είναι ότι σήμερα οι άνθρωποι εκτιμούν περισσότερο την ισορροπία της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής.

Πώς θα κινηθούν οι μεγάλες επενδύσεις στα ακίνητα και ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν την εξέλιξή τους;

Εκτιμώ ότι οι επόμενες μεγάλες επενδύσεις θα είναι επενδύσεις μικτής χρήσης, µε ένα ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων και υπηρεσιών που θα καλύπτουν ανάγκες όσον αφορά οικιστικούς, εμπορικούς, γραφειακούς και εκθεσιακούς χώρους. Θα υπάρχει επίσης σημαντική ζήτηση για περισσότερο βιώσιμες κατασκευές. Αυτό είναι κάτι που απασχολεί τους πελάτες µας και οι αρχιτέκτονές µας ήδη ενσωματώνουν στα σχέδια τους κριτήρια βιωσιμότητας, τόσο στα κορυφαία κτήρια γραφείων που θα παρέχουμε στο άμεσο μέλλον, όσο και στα νέα οικιστικά συγκροτήματα και τις µεµονωµένες κατοικίες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά ακινήτων χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την τεχνολογία, ενώ ενισχύεται ακόμη και η ιδέα της ρομποτικής, η οποία μπορεί να κάνει την κατασκευή πιο βιώσιμη παραγωγική και οικονομικά αποδοτική. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων είναι απαραίτητη. Το σπίτι σαν κατασκευή πρέπει πλέον να παρέχει περισσότερα στους ανθρώπους που στεγάζει.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το επόμενο αναπτυξιακό έργο στο οποίο θα στραφούν οι επενδύσεις;

Πάντα θα υπάρχει ζήτηση για μεγάλα κτήρια και πύργους. Ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς και στις πόλεις ο χώρος γης είναι πολύτιμος. Εκτιμώ ότι υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη έργων όπως η μαρίνα της Πάφου, αναπτύξεις που εξυπηρετούν τον ιατρικό τουρισμό, κέντρα ευεξίας και κέντρα για την τρίτη ηλικία.

Ποια είναι τα επόμενα έργα της Pafilia;

Συνεχίζουμε τις εργασίες µε το Minthis, ένα έργο εμπνευσμένο από τη φύση, οικολογικά ευαισθητοποιημένο, το οποίο αποτελεί μέρος ενός φυσικού καταφυγίου Natura 2000. Η υποδομή του έχει πλέον ολοκληρωθεί, πρόσφατα ανοίξαμε κι ένα από τα πιο εντυπωσιακά Spa στην Ευρώπη, το κτίριό του έχει «πράσινη» στέγη η οποία ενσωματώνεται τέλεια στο όμορφο τοπίο που περιβάλλει το κτίριο και λειτουργεί θετικά στη διατήρηση σωστής θερμοκρασίας. Σύντομα στο Minthis θα λειτουργήσει άλλος ένας χώρος µε το όνομα «Πλατεία», που συμπεριλαμβάνει μια σειρά από εστιατόρια και καταστήματα, ενώ θα λειτουργήσει άμεσα και η πρώτη φάση του αθλητικού κέντρου.

Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε αυτού του είδους αναπτύξεις µε τη δημιουργία του NEO στη Λεμεσό που ξεκινάμε και πάλι το 2023, το οποίο έχει επανασχεδιαστεί µε βάση τις σημερινές ανάγκες της αγοράς.

Το «πράσινο» Μasterplan έχει σχεδιαστεί µε σκοπό να εμπλουτίσει και να συμβάλει στην ανάδειξη της Λεμεσού, µε τη δημιουργία 4 πύργων που σέβονται και αλληλοεπιδρούν µε το τοπικό περιβάλλον. Οι οικιστικές, γραφειακές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια του ΝΕΟ, ενθαρρύνουν τη ροή της καθημερινής ζωής και την ενίσχυση της έννοιας «κοινότητας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση