ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πανεπιστήμιο Frederick: Εκστρατεία για αντιμετώπιση της υποεκπροσώπησης των γυναικών στους τομείς της μηχανικής και της τεχνολογίας

Υποτροφίες σε όλα τα κορίτσια που θα επιλέξουν να σπουδάσουν σε προγράμματα Μηχανικής και Τεχνολογίας

Δελτίο Τύπου

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκπροσώπησης των γυναικών στη Μηχανική, την Επιστήμη και την Τεχνολογία και συμμετέχοντας στην παγκόσμια προσπάθεια μείωσης του φυλετικού χάσματος σε αυτούς τους τομείς, το Πανεπιστήμιο Frederick ξεκινά μακροπρόθεσμη εκστρατεία με τίτλο To all women & girls: Join the journey in Engineering, Science and Technology.

Κύριο μέρος της εκστρατείας αποτελεί ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα υποτροφιών για όλα τα κορίτσια που θα ακολουθήσουν αυτούς τους τομείς, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης, καθοδήγησης και ενδυνάμωσής τους.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, κας Ιωσηφίνας Αντωνίου, και στο πλαίσιό της θα προσφερθούν ειδικές υποτροφίες σε όλα τα κορίτσια που θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 για να σπουδάσουν σε προγράμματα Μηχανικής και Τεχνολογίας (προπτυχιακό επίπεδο) στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick. Επιπλέον, στη διάρκεια της εκστρατείας θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια και δράσεις που θα απευθύνονται σε μαθήτριες σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να έρθουν σε επαφή με αυτούς τους τομείς και να αποκτήσουν τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Αναφέρει η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick: «Μέρος της πολιτικής μας είναι η διαχρονική προώθηση της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση όλων των γυναικών και κοριτσιών ώστε να μπορούν να πετύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Αυτή τη στιγμή, οι γυναίκες αποκλείονται από τους τομείς με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και τους τομείς που παρουσιάζουν εξαιρετικές προοπτικές απασχόλησης και όρους εργασίας. Αυτός ο άνισος αποκλεισμός δεν προκύπτει τυχαία. Πάρα πολλά κορίτσια περιορίζονται από προκαταλήψεις, κοινωνικούς κανόνες που επηρεάζουν τις επιλογές τους και στερεότυπα που τείνουν να θεωρούν πως τα επιστημονικά μαθήματα και επαγγέλματα είναι αρσενικής φύσης. Σύμφωνα με έρευνες, ακριβώς για αυτούς τους λόγους τα κορίτσια διστάζουν να επιλέξουν σπουδές σχετικές με τη Μηχανική, την Επιστήμη και την Τεχνολογία, ακόμα κι αν έχουν εξαιρετική επίδοση σε σχετικά μαθήματα. Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα και να ενθαρρύνουμε περισσότερα κορίτσια να επιλέξουν σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία στους τομείς αυτούς. Γι’ αυτό και, στο πλαίσιο της εκστρατείας, θα ενώσουμε δυνάμεις με πετυχημένες γυναίκες στους τομείς αυτούς που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τα κορίτσια»
Προς αυτό τον σκοπό, το Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρει υποτροφίες σε όλες τις υποψήφιες που θα υποβάλουν αίτηση στα προπτυχιακά προγράμματα Computer Science, Computer Engineering, Mechanical Engineering, Automotive Engineering, Electrical Engineering, Architecture, Architect Engineer και Civil Engineering της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick. Οι υποτροφίες θα καλύπτουν το 50% των διδάκτρων και ισχύουν για το πρώτο ακαδημαϊκό έτος με τη δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης βάσει της ακαδημαϊκής επίδοσης της φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο.

Ο Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και Μηχανολόγος Μηχανικός ο ίδιος, σημειώνει: «Η ιστορία του Πανεπιστημίου Frederick είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη της Τεχνολογίας και της Επιστήμης της Μηχανικής στην Κύπρο. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μείνουμε αμέτοχοι στην παγκόσμια προσπάθεια μείωσης του φυλετικού χάσματος σε αυτούς τους τομείς. Οφείλουμε να επενδύσουμε στο ταλέντο των κοριτσιών και γυναικών, στην ευρηματικότητα και τη δημιουργικότητά τους. Είμαστε σίγουροι πως έχουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξεύρεση λύσεων που θα βελτιώσουν τις ζωές μας. Μέσα από αυτή την εκστρατεία, τις ενθαρρύνουμε να μοιραστούν τη δική τους προοπτική και να αναπτύξουν νέες ιδέες για ένα καλύτερο κόσμο για όλους μας.»
Η παρουσία γυναικών στους τομείς της Μηχανικής, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας δεν είναι μόνο θέμα ισότητας. Πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα που επηρεάζει την ανάπτυξη και βιωσιμότητα του πλανήτη. Οι επιστημονικοί τομείς θα πρωταγωνιστούν στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Μέχρι το 2030, αναμένεται ότι 40-160 εκατ. γυναίκες θα χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα και να αναλάβουν ρόλους που απαιτούν πιο πολύπλοκες ψηφιακές δεξιότητες. Εάν οι γυναίκες δεν κάνουν την απαραίτητη μετάβαση σε επαγγέλματα των τομέων της τεχνολογίας και της επιστήμης, δεν θα έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και θα επηρεάζονται δυσανάλογα από τα ποσοστά ανεργίας.

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Χρίστος Θεμιστός, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick: «Οι Επιστήμες, η Τεχνολογία και η Μηχανική βρίσκονται σε τροχιά γοργής ανάπτυξης, όμως αν δεν αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό μας δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του αιώνα μας. Κι αυτό γιατί οι θέσεις εργασίας είναι τόσες πολλές που δεν μπορούν να καλυφθούν αποκλειστικά από τους άνδρες. Η μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη παραγωγικότητα και αυξημένη δραστηριότητα στην αγορά εργασίας, γεγονός που θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.»

Η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση όλων των γυναικών και κοριτσιών είναι ανάμεσα στους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η υλοποίηση αυτών των στόχων θα οδηγήσει σε ένα υγιή πλανήτη και ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό, με υγεία, ασφάλεια και ευημερία, ένα κόσμο πάνω απ’ όλα βιώσιμο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών. Η εκστρατεία “To all women and girls: Join the journey to Engineering, Science and Technology” εντάσσεται στο πλαίσιο της Ενσωμάτωσης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Frederick με στόχο την επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, και υλοποιείται από την ENAF (Επιστημονική Επιτροπή Θεμάτων Φύλου και Ισότητας του Πανεπιστημίου Frederick) και την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου.
 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εκστρατείας, στον σύνδεσμο: https://www.frederick.ac.cy/women-in-STEM/el/

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση