ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρουσιάστηκε η νέα έκδοση της PwC Κύπρου για τον τομέα ακινήτων και ανάπτυξης γης

Απευθύνεται σε άτομα και εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν, να επενδύσουν, να αγοράσουν ή και να διαθέσουν για ενοίκιο ή αγορά ακίνητη περιουσία

Δελτίο Τύπου

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου στη Λευκωσία, παρουσιάστηκε η νέα έκδοση της PwC Κύπρου για την κυπριακή αγορά ανάπτυξης γης, με τίτλο «Cyprus Real Estate Market –First Half in Review».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επαγγελματίες του κλάδου, επενδυτές και άλλοι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε βάθος για τις εξελίξεις και τις προοπτικές του τομέα. Στις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν έγινε ανάλυση των στατιστικών στοιχείων που αφορούν αγοραπωλησίες, πολεοδομικές άδειες και επίπεδα τιμών, ενώ οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες του οργανισμού, ανέλυσαν στους παρευρισκόμενους τις επιδόσεις του τομέα γεωγραφικά και ανά τύπο ακινήτων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Σύμφωνα με την έκδοση της PwC, η συνολική αξία των συναλλαγών αγοραπωλησίας ακινήτων το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθε στα €2,5δις καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ο τομέας των οικιστικών ακινήτων αποτέλεσε το 77% της συνολικής αξίας των συναλλαγών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, φθάνοντας στα €2δις , ενώ οι συναλλαγές γης ανήλθαν στα €0,4 δις. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, εξακολουθεί να προσελκύει η πόλη της Λεμεσού καθώς της αναλογεί το 44% της αξίας συναλλαγών. Η Πάφος, η οποία προσελκύει κυρίως ξένους αγοραστές, κατέλαβε τη δεύτερη θέση, η οποία αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου. Την ίδια ώρα η Λευκωσία, παρόλο που προσέλκυσε το 21% του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, η αξία αυτών των συναλλαγών άγγιξε μόλις το 15% του συνόλου, σημειώνοντας έτσι χαμηλότερη κατά μέσο όρο αξία των συναλλαγών σε σύγκριση με τη Λεμεσό και την Πάφο.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 225 πωλήσεις ακινήτων πολυτελείας (οικιστικά ακίνητα ≥ €1,5εκ), καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 68% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επιπρόσθετα, το πρώτο εξάμηνο του 2019 καταγράφηκαν 2.482 πωλήσεις προς αλλοδαπούς αγοραστές, σε σύγκριση με 2.187 την αντίστοιχη περσινή περίοδο που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση της τάξης του 13%.

Όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα, η αύξηση της αξίας των νέων αδειών οικοδομής, είναι επίσης ενδεικτική της δυναμικής που έχει αποκτήσει ο τομέας, αφού αυξήθηκε κατά 116% το πρώτο εξάμηνο του 2019. επίσης. Στην αύξηση αύτη φαίνεται ότι συνέβαλαν οι άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν για ξενοδοχειακές μονάδες.

Παρά τη σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το 3ον τρίμηνο του 2019 δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Η συνολική αξία συναλλαγών σημείωσε πτώση 35% το 3ο τρίμηνο 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Παρόλο που είναι νωρίς για οποιαδήποτε συμπεράσματα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το 2020 μπορεί να υπάρχει σημαντική αστάθεια και αβεβαιότητα.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της PwC Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, επεσήμανε ότι «Η έμπειρη και άρτια καταρτισμένη ομάδα των επαγγελματιών μας προσφέρει στους πελάτες μας ολοκληρωμένες και εξειδικευμένες λύσεις προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες. Σ’ ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου η τεχνολογία καθορίζει τις εξελίξεις, εμείς είμαστε πάντα δίπλα στους πελάτες μας για να τους βοηθήσουμε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», ανέφερε.
Η έκδοση είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.pwc.com.cy/real-estate

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση