ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περικοπές ρεύματος σε τρεις επαρχίες - Τι αποφασίστηκε

ΚΥΠΕ

Ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) ενημέρωσε τη ΡΑΕΚ στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Δευτέρας ότι προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν από το γεγονός ότι έξι ατμοηλεκτρικές μονάδες του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Δεκέλειας δεν θα είναι στη διαθεσιμότητα του Ηλεκτρικού Συστήματος από τις 14 Δεκεμβρίου, για συνολική ζήτηση 600MW και άνω, θα προκύπτει ανάγκη για περικοπή καταναλωτικού φορτίου στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Ανακοίνωση του ΔΣΜΚ αναφέρει ότι λήφθηκε σχετική ενημέρωση από τη Διεύθυνση Παραγωγής της ΑΗΚ και ως εκ τούτου αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν προκλήσεις όσον αφορά την επάρκεια παραγωγής για κάλυψη της ζήτησης, τη δυνατότητα του Συστήματος Μεταφοράς για διοχέτευση ενέργειας στα αστικά κέντρα και την απορρόφηση της αποκεντρωμένης ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Για την αντιμετώπιση των πιο πάνω προβλημάτων και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του Ηλεκτρικού Συστήματος, η οποία εξαρτάται από τη ζήτηση φορτίου που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις καιρικές συνθήκες και τη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού, καθώς επίσης και για την αποφυγή πρόκλησης Ολικής Σβέσης του Ηλεκτρικού Συστήματος, ο ΔΣΜΚ είναι υποχρεωμένος ανάλογα να εφαρμόζει μέτρα, προστίθεται.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι για συνολική ζήτηση της τάξης των 600MW και άνω, θα προκύπτει ανάγκη για περικοπή καταναλωτικού φορτίου στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Επισημαίνει ότι το ύψος των εφεδρειών του Ηλεκτρικού Συστήματος θα είναι μειωμένο και ως εκ τούτου, τυχόν βλάβη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής θα οδηγήσει σε περαιτέρω περικοπές καταναλωτικού φορτίου σε Παγκύπρια βάση.

Σημειώνει επίσης ότι η δυνατότητα απορρόφησης της αποκεντρωμένης ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ θα είναι επίσης μειωμένη, ως εκ τούτου, θα γίνονται σε συστηματική βάση αυξημένες περικοπές της παραγόμενης ισχύος από ΑΠΕ.

Τονίζει ακόμα ότι σε περίπτωση διαφοροποίησης οποιωνδήποτε παραμέτρων που επηρεάζουν την αξιόπιστη λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος, όπως ακραίες καιρικές συνθήκες, έκτακτα περιστατικά και βλάβες, θα οδηγήσουν σε δυσμενέστερα, για τους χρήστες του Ηλεκτρικού Συστήματος, μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση