ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:45
 

Πληθαίνουν οι φωνές για καρτέλ στις τιμές των αεροπορικών

ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία καλούν την ΕΠΑ να διενεργήσει αυτεπάγγελτη έρευνα για το θέμα

Newsroom K

Τη θέση του προέδρου του ΚΕΒΕ Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη για καρτέλ στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, φαίνεται ότι εστερνίζονται και κοινοβουλευτικά κόμματα που καλούν την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να επέμβει με αυτεπάγγελτη έρευνα. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηλώσεις του έκανε λόγο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, και απευθύνει κάλεσμα στην επιτροπή προστασίας ανταγωνισμού να επέμβει. «Είναι απαράδεχτο αυτό που συμβαίνει. Είναι θέμα που θα κρίνει η Επιτροπή αν θα το εξετάσει ή όχι» αναφέρει.

Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρχει καρτέλ μεταξύ του ολιγοπωλίου των αεροπορικών αερογραμμών που δραστηριοποιούνται με έδρα το αεροδρόμιο Λάρνακας και δευτερευόντως το αεροδρόμιο της Πάφου. «Είναι απαράδεχτο, ένα εισιτήριο μέχρι την Αθήνα να είναι πιο ακριβό από το να βρεις εισιτήριο να πας στη Νέα Υόρκη. Απαράδεχτα πράγματα. Θεωρώ πως η πολιτεία έχει τους μηχανισμούς να δράσει». Επισημαίνει παράλληλα πως όσοι δείχνουν ασέβεια εκμεταλλευόμενοι ολιγοπώλια και δεσπόζουσα θέση, αυτές δεν είναι σωστές επιχειρηματικές πρακτικές. «Και θα την πληρώσουν γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση» καταλήγει.

Κάλεσμα προς την Επιτροπή προστασίας Ανταγωνισμού για το θέμα των αεροπορικών εισιτηρίων απευθύνει και η ΕΔΕΚ. Διερωτάται κατά πόσο η Επιτροπή προστασίας Ανταγωνισμού την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να διερευνήσει εάν και κατά πόσον υπάρχει άμεσα ή έμμεσα συνεννόηση και χειραγώγηση των τιμών των αεροπορικων εισιτηρίων.

Αναφέρει επίσης ότι η εδώ και μήνες τρομακτική αύξηση των ναύλων, διαψεύδει όλους όσοι δεν ανησυχούσαν από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών θεωρώντας ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών θα επέφερε μείωση στη τιμή των ναύλων. «Αντίθετα αυτό που σήμερα διαπιστώνουμε είναι ότι «ο ανταγωνισμός» των ιδιωτικών εταιρειών αύξησε τα ναύλα». Καλεί τέλος την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εξεύρεση λύσεων προς όφελος των πολιτών. Στο ίδιο μήκος κύμματος και η ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών. «Ως Συμμαχία Πολιτών συμφωνούμε με τις εισηγήσεις του Επιχειρηματικού Σύνδεσμου Κύπρου – Ελλάδας. Ταυτόχρονα η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να ερευνήσει κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και να παρέμβει εκεί που υπάρχει στρέβλωση σε βάρος του καταναλωτή.

Η Συμμαχία αναφέρεται στο τότε κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και τις προειδοποιήσεις του κόμματος ότι οι μόνοι που θα επωφελούνταν από το κλείσιμο τους θα ήταν οι ιδιωτικές αερογραμμές. Κάλεσε δε την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα και να επανέλθουν οι τιμές σε λογικά επίπεδα.

ΑΚΕΛ: «Η κυβέρνηση προαγωγός μεγάλων συμφερόντων»

«Οι πολίτες φωνάζουν, οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για το ύψος των αεροπορικών εισιτηρίων αλλά η κυβέρνηση έχει λουφάξει, δεν λέει και δεν κάνει τίποτα. Προηγουμένως, η κυβέρνηση πλεόναζε σε δηλώσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Σε δηλώσεις του στην Βουλή έριξε το μπαλάκι στην Κυβέρνηση κάνοντας λόγο ότι είχε μεθοδεύσει το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών διακηρύσσοντας ότι έτσι δήθεν θα υπάρχει ανταγωνισμός, περισσότερες επιλογές και χαμηλότερα ναύλα.

«Από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών ευνοήθηκε συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία μαζί με κάποιες άλλες προφανώς λειτουργούν ως καρτέλ, παίρνοντας υπερκέρδη τα οποία πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες. Μεγάλες εταιρείες, μεγάλα συμφέροντα και η κυβέρνηση λειτουργεί ως προστάτης και προαγωγός» σημείωσε ο κ. Στεφάνου. Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ και της ΑΗΚ, σχολιάζοντας ότι χωρίς τους ημικρατικούς οργανισμούς «θα κυριαρχήσουν τα μεγάλα συμφέροντα στους στρατηγικούς χώρους των τηλεπικοινωνίων και του ηλεκτρισμού με καταστροφικές συνέπειες για το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες» κατά την έκφραση του.

Αισχροκέρδεια αεροπορικών εταιρειών

Για αισχροκέρδεια αεροπορικών αερογραμμών, και κούφιες υποσχέσεις του Υπ. Οικονομικών κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων που μιλά για καθολική κατακραυγή για τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. «Ανέβηκαν οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια, με τις εταιρείες να εκμεταλλεύονται το κλείσιμο της Cobalt και να στοχεύουν στην παραγωγή θεόρατων κερδών.

Όπως δημόσια καταγγέλλεται πωλούνται μέχρι και στην τιμή των €689,98 αεροπορικά εισιτήρια για την Αθήνα, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Αναπόφευκτα οι πολίτες θυμούνται τις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών την περίοδο που έκλεισαν οι Κυπριακές Αερογραμμές. Όλοι θυμούνται ότι περίπου πανηγύριζε και έλεγε ότι οι τιμές δεν θα μειωθούν γιατί θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους. Ψέγει παράλληλα την απουσία ουσιαστικών κινήσεων από την
πλευρά των Κυβερνώντων για το θέμα, ενώ καλεί το υπουργείο Συγκοινωνιών να λάβει δραστικά μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια, προκειμένου οι εταιρείες να επαναφέρουν τις τιμές τους σε λογικά επίπεδα.

Από την πλευρά του το ΕΛΑΜ επαναφέρει την πρόταση νόμου που είχε προτείνει στις 17 Σεπτεμβρίου 2017, για μείωση και απάλειψης τελών αεροδρομίων Ελλάδας Κύπρου.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Η τραγωδία στην Τουρκία, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και ίσως μια ευκαιρία

«Ούτε πρόκειται να εκτίμησει ο τάγιπ .... Πάντως και δεν ξέρετε πως μιλά για τον δυτικό πολιτισμό ... ...»
Ούτε ένα στο εκατομμυρίο  |  17:41

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Κίνα παραμένει στην κορυφή του πιο πρόσφατου Δείκτη, κυρίως λόγω του μεγέθους των επενδύσεων που γίνονται στην περιοχή.

EY: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνο μέρος της λύσης για την επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων

Για να υλοποιηθεί το σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X